Αντηλιακά: Υπεύθυνα για την ανδρική υπογονιμότητα;

Απρίλιος 13, 2016

Πρόσφατη μελέτη από τη Δανία αποκαλύπτει ότι τα αντηλιακά περιέχουν συστατικά που μπορεί να ευθύνονται για την διαταραχή των σπερματικών κυττάρων

Πολλές χημικές ουσίες που φιλτράρουν την υπεριώδη ακτινοβολία (UV) και συχνά χρησιμοποιούνται σε αντηλιακά, επηρεάζει τη λειτουργεία των ανθρώπινων σπερματοκυττάρων, και μερικές από αυτές τις ουσίες μιμούνται την επίδραση της προγεστερόνης, της γνωστής γυναικείας ορμόνης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης από την Δανία που πρόσφατα παρουσιάστηκε στο 98o ετήσιο συνέδριο της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας (ENDO) στην Βοστώνη των Η.Π.Α.

«Τα αποτελέσματα προβληματίζουν και μπορεί να εξηγήσουν σε κάποιο βαθμό γιατί η ανεξήγητη υπογονιμότητα είναι τόσο διαδεδομένη», δηλώνει ο υπεύθυνος της μελέτης Niels Skakkebaek, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και ερευνητής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Rigshospitalet.

Παρόλο που τα χημικά φίλτρα UV αποσκοπούν στο να μειώσουν το ποσό της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου που διαπερνά το δέρμα απορροφώντας την, ορισμένα φίλτρα UV απορροφώνται ταχύτατα μέσω του δέρματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, χημικές ουσίες από φίλτρα UV έχουν βρεθεί σε δείγματα ανθρώπινου αίματος και στο 95% των δειγμάτων ούρων στις ΗΠΑ, στην Δανία και σε άλλες χώρες.

Ο Skakkebaek και οι συνάδελφοί του δοκίμασαν 29 από τα 31 UV φίλτρα, που χρησιμοποιούνται επισήμως σε αντηλιακά στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ζωντανά, υγιή ανθρώπινα σπερματικά κύτταρα, που λήφθηκαν από αρκετούς υγιείς δότες. Τα σπερματοκύτταρα υποβλήθηκαν σε δοκιμή σε συνθήκες που προσομοιάζουν τις σάλπιγγες της γυναίκας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 13 (ή 45%) από τα 29 φίλτρα UV που δοκιμάστηκαν προκάλεσαν εισροές ιόντων ασβεστίου στα σπερματικά κύτταρα, και κατά συνέπεια επηρέασαν την κανονική τους λειτουργεία. «Το αποτέλεσμα άρχισε σε πολύ χαμηλές δόσεις αυτών των χημικών ουσιών, κάτω από τα επίπεδα φίλτρων UV που βρέθηκαν σε άτομα μετά από εφαρμογή αντηλιακών προϊόντων σε όλο το σώμα», σημειώνει ο Skakkebaek.

Επιπλέον, 9 από τα 13 φίλτρα UV φαίνεται να προκάλεσαν αυτή την εισροή ιόντων ασβεστίου ενεργοποιώντας άμεσα το κανάλι CatSper, με αυτόν τον τρόπο μιμήθηκαν την επίδραση της προγεστερόνης. Το εύρημα αυτό δείχνει ότι αυτά τα φίλτρα UV διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα, είπε ο Skakkebaek. Επιπλέον, αρκετά από τα φίλτρα UV επηρέασαν σημαντικές σπερματικές λειτουργίες όπως την κινητικότητα του σπέρματος.

Ο Skakkebaek προτείνει κλινικές μελέτες που θα διερευνήσουν κατά πόσον τα χημικά φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας επηρεάζουν την ανθρώπινη γονιμότητα. Επίσης πρόσθεσε ότι, «η μελέτη μας δείχνει ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στις επιδράσεις των φίλτρων UV στη γονιμότητα, πριν από την έγκρισή τους».

Οκτώ από τα 13 φίλτρα UV που διατάραξαν την λειτουργία των σπερματικών κυττάρων έχουν εγκριθεί για χρήση στις ΗΠΑ. Αυτές οι χημικές ουσίες είναι κοινά ενεργά συστατικά στα αντηλιακά προϊόντα, καθώς και σε πολλά προϊόντα προσωπικής φροντίδας που περιέχουν αντηλιακές ιδιότητες, όπως μακιγιάζ, ενυδατικές κρέμες και balsams χειλιών.

Πηγή: www.endocrine.org

Αλέξανδρος Δ. Τζεφεράκος

Μαιευτήρας-Γυναικολόγος

Send this to a friend