Η Eξωσωματική Γονιμοποίηση ΔΕΝ συνδέεται με αύξηση της πιθανότητας Καρκίνου του Μαστού

Αύγουστος 2, 2016

Μια νέα μελέτη αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση μεταξύ της θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) και του αυξημένου κινδύνου καρκίνου του μαστού. Τα νέα ευρήματα καταρρίπτουν όλες τις  προηγούμενες θεωρίες που υπέθεταν σχέση μεταξύ της θεραπείας εξωσωματικής και της ασθένειας, καθησυχάζοντας έτσι χιλιάδες γυναίκες ανά τον κόσμο…

Για τη μελέτη, η ερευνητική ομάδα από το Netherlands Cancer Institute στο Άμστερνταμ, ανέλυσε δεδομένα περισσότερων από 25.000 γυναικών. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν μεταξύ των ετών 1980 και 1995.

Στη μελέτη συμμετείχαν δύο ομάδες. Γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση (19.158) και γυναίκες που δεν υποβλήθηκαν ποτέ στη θεραπεία (5.950). Ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών της ομάδας εξωσωματικής γονιμοποίησης ήταν 54 ετών και 55 ετών της δεύτερης ομάδας.

Η ανάλυση δεν βρήκε καμία διαφορά στα ποσοστά καρκίνου του μαστού των γυναικών που είχαν υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση και εκείνων που δεν είχαν υποστεί ποτέ την εν λόγω θεραπεία.

Από την παρακολούθηση περιπτώσεων μετά από 21 χρόνια, 839 γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού. Υπήρχαν επίσης 109 γυναίκες που έλαβαν διαγνώσεις μη διηθητικού καρκίνου του μαστού. Το κύριο εύρημα είναι ότι τα ποσοστά καρκίνου του μαστού των γυναικών και στις δύο ομάδες δεν δείχνουν σημαντική διαφορά.

Οι πρώτες εκδηλώσεις του καρκίνου του μαστού είχαν τεκμηριωθεί 20 χρόνια μετά τη θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης μεταξύ των συμμετεχουσών γυναικών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που είχαν μέτρια αποτελέσματα στη θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης είχαν χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.

«Οι σωρευτικές επιπτώσεις του καρκίνου του μαστού σε ηλικία 55 ετών ήταν 3% για την ομάδα της εξωσωματικής γονιμοποίησης και 2,9% για την ομάδα της μη-εξωσωματικής γονιμοποίησης», κατέληξε η ερευνητική ομάδα. Τα νέα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης (JAMA), στις 19 Ιουλίου 2016.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν σοβαρές υποψίες ότι η μέθοδος της εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού των γυναικών και οι γιατροί είχαν συμφωνήσει ότι η ασθένεια θα μπορούσε να συνδέεται με τις υψηλές εκθέσεις στην προγεστερόνη, καθώς στα ενδογενή και εξωγενή οιστρογόνα.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, ενώ η μέθοδος του IVF μειώνει τα επίπεδα της προγεστερόνης προσωρινά, η όλη διαδικασία δεν οδηγεί τελικά σε αύξηση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του μαστού μεταξύ των γυναικών.

«Το κυριότερο συμπέρασμα είναι ότι δεν υπάρχει ένδειξη αυξημένου κινδύνου καρκίνου του μαστού, τουλάχιστον στις πρώτες δύο δεκαετίες», δήλωσε η ογκολόγος Dr. Saundra S. Buys από το Ινστιτούτο Huntsman Cancer του Πανεπιστημίου της Γιούτα.

Αλέξανδρος Δ. Τζεφεράκος

Send this to a friend