Οι θάνατοι από καρκίνο των ωοθηκών μειώθηκαν λόγω της χρήσης αντισυλληπτικών χαπιών

Οκτώβριος 10, 2016

Μειωμένοι οι θάνατοι από καρκίνο των ωοθηκών, σύμφωνα με νέα έρευνα, λόγω της χρήσης αντισυλληπτικών χαπιών.

Οι θάνατοι από καρκίνο των ωοθηκών μειώθηκαν σε όλο τον κόσμο μεταξύ του 2002 και του 2012 και προβλέπεται να συνεχίσουν να μειώνονται στις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και, σε ένα μικρότερο βαθμό, στην Ιαπωνία από το 2020, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο κορυφαίο περιοδικό ογκολογίας  Annals of Oncology.

Ο κύριος λόγος είναι η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών και η μακροπρόθεσμη προστασία που παρέχουν ενάντια στον καρκίνο των ωοθηκών, λένε οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Carlo La Vecchia (MD) από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μιλάνου. Ίσως, αναφέρουν οι ερευνητές, να παίζουν επίσης ρόλο στην μείωση αυτή η πτώση στη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, αλλά και οι καλύτερες συνθήκες διάγνωσης και θεραπείας.

uterus-ovariesΧρησιμοποιώντας δεδομένα για τους θανάτους από καρκίνο των ωοθηκών από το 1970 μέχρι το πιο πρόσφατο διαθέσιμο έτος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στις 28 χώρες της ΕΕ (εκτός της  Κύπρου λόγω της μη διαθεσιμότητας των δεδομένων), τα ποσοστά θανάτου μειώθηκαν κατά 10% μεταξύ του 2002 και το 2012 (από 5.76 σε  5.19 ανά 100.000 γυναίκες).

Στις ΗΠΑ, η μείωση ήταν ακόμη μεγαλύτερη, με πτώση 16% στα ποσοστά θανάτου (από 5,76 ανά 100.000 το 2002 σε 4,85 το 2012). Στον Καναδά τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο των ωοθηκών μειώθηκαν κατά την ίδια περίοδο κατά σχεδόν 8% (5,42 έως 4,95). Στην Ιαπωνία, η οποία είχε ένα χαμηλότερο ποσοστό θανάτων από καρκίνο των ωοθηκών από   ό, τι σε πολλές άλλες χώρες, το ποσοστό των θανάτων μειώθηκε κατά 2%. Μεγάλες μειώσεις σημειώθηκαν στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία μεταξύ 2002 και 2011. Στην Αυστραλία το ποσοστό των θανάτων μειώθηκε κατά σχεδόν 12% και στη Νέα Ζηλανδία μειώθηκε κατά 12%.
Ο καθηγητής La Vecchia, δήλωσε: «Οι μεγάλες διακυμάνσεις στα ποσοστά θανάτου μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών έχουν μειωθεί από το 1990. Αυτό είναι πιθανό να οφείλεται στην πιο ομοιόμορφη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών σε όλη την ήπειρο, καθώς και σε αναπαραγωγικούς παράγοντες, όπως το πόσα παιδιά έχει μια γυναίκα. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών, όπως η Βρετανία, η Σουηδία και η Δανία, όπου περισσότερες γυναίκες άρχισαν να χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά χάπια νωρίτερα – από το 1960 και μετά – και των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και σε ορισμένες άλλες χώρες της Δυτικής και Νότιας Ευρώπης, όπως στην Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα, όπου η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών που ξεκίνησε πολύ αργότερα και ήταν λιγότερο διαδεδομένη.
Οι ερευνητές κάνουν ανάλογες προβλέψεις για τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο των ωοθηκών στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, και για το σύνολο των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Ιαπωνίας μέχρι το 2020. Αναμένουν ότι θα υπάρξει 15% μείωση στις ΗΠΑ και μια μείωση 10% στην ΕΕ και την Ιαπωνία. Από τις έξι ευρωπαϊκές χώρες, μόνο η Ισπανία παρουσιάζει μια μικρή αύξηση από 3,7 ανά 100.000 γυναίκες σε 3,9. «Αυτό πιθανόν να οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες που είναι μεσήλικες ή ηλικιωμένες τώρα, είναι λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιούσαν αντισυλληπτικά χάπια όταν ήταν νέες», κατέληξε ο καθηγητής La Vecchia.

Ο Καθηγητής Paolo Boffetta (MD) σχολίασε: «Τα ευρήματα του καθηγητή La Vecchia και των συνεργατών του είναι σημαντικά, καθώς δείχνουν πως η προηγούμενη χρήση ορμονικών θεραπειών έχει επιπτώσεις στη θνησιμότητα από καρκίνο των ωοθηκών σε επίπεδο πληθυσμού. Καθώς η κατανόησή μας για την πρόληψη των αιτίων αυτού του σημαντικού καρκίνου εξελίσσεται, οι στρατηγικές έγκαιρης ανίχνευσης αναπτύσσονται και νέες θεραπευτικές επιλογές είναι διαθέσιμες, ενισχύεται η ικανότητά μας να μειώσουμε την θνησιμότητα από τον καρκίνο των ωοθηκών.»

Αλέξανδρος Δ. Τζεφεράκος

Send this to a friend