Θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα: Πρώτη στη συνολική κατανάλωση αντιβιοτικών!

Νοέμβριος 24, 2016

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής, ενώ είναι πρώτη στη συνολική κατανάλωση αντιμικροβιακών παραγόντων μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.

15078543_10153914777072461_5227867670400091633_n

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ

Η κατάχρηση των αντιμικροβιακών παραγόντων, ειδικότερα των ευρέος φάσματος, οδηγεί στην διαχρονική αύξηση της μικροβιακής αντοχής. Η ασύνετη χρήση των αντιβιοτικών δημιουργεί ανθεκτικά στελέχη μικροβίων που στη συνέχεια, η καταπολέμισή τους επιβάλει τη χρήση ακόμα πιο ισχυρών αντιβιoτικών. Αποτέλεσμα της αυξανόμενης αντοχής  είναι η έξαρση των νοσοκομειακών λοιμώξεων από πολυανθεκτικούς μικροοργανισμούς, οδηγόντας στην αύξηση της νοσηρότητας, της διάρκειας νοσηλείας των ασθενών, της θνησιμότητας των νοσηλευμένων ασθενών και τελικά την οικονομική επιβάρυνση των συστημάτων υγείας.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η μικροβιακή αντοχή αποτελεί μια αυξανόμενη απειλή για την υγεία αλλά και τις οικονομίες των κρατών, και απαιτεί μια πολύπλευρη απάντηση.

Η μικροβιακή αντοχή (Antimicrobial resistance – AMR) είναι ένα σύνθετο ζήτημα που προκαλεί παγκόσμια ανησυχία. Συμβαίνει όταν μικροοργανισμοί αναπτύσσουν αντίσταση στα αντιμικροβιακά που εκτίθενται. Η κακή χρήση των αντιβιοτικών στην ιατρική, την κτηνιατρική και την γεωργία περιλαμβάνουν την ακατάλληλη συνταγογράφηση των αντιβιοτικών, την υπερβολική χρήση τους στον τομέα της κτηνοτροφίας, και τις ανεπαρκείς πρακτικές υγιεινής στα νοσοκομεία. Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν στην αύξηση της μικροβιακής αντοχής. Το παγκόσμιο εμπόριο καθώς και οι ταξιδιωτικές μετακινήσεις, επίσης επιταχύνουν την εξάπλωσή της. Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών έχει επιβραδυνθεί, κυρίως λόγω ανεπαρκών κινήτρων. Η άνοδος της μικροβιακής αντοχής μπορεί να είναι αναστρέψιμη με τη μείωση της ακατάλληλης και περιττής χρήσης των αντιμικροβιακών ουσιών.

Παράλληλα, η μικροβιακή αντοχή αποτελεί μια σημαντική επιβάρυνση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και κατ’ επέκταση στους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών. Τα νοσοκομεία (στις χώρες του ΟΟΣΑ) δαπανούν, κατά μέσο όρο, 10.000 έως 40.000 δολλάρια επιπλέον για τη θεραπεία ενός ασθενούς που έχει μολυνθεί από ανθεκτικά βακτήρια.

Μια ακόμα σοβαρή επίπτωση είναι το κοινωνικό κόστος που μπορεί να είναι αντιστοίχως υψηλό με το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης, λόγω της απώλειας της παραγωγικότητας και του εισοδήματος.

Πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός, με την άνοδο της μικροβιακής αντοχής, κατευθυνόμαστε προς μια «μετα-αντιβιοτική εποχή», όπου κοινές λοιμώξεις μπορεί να ξαναγίνουν θανατηφόρες.

Ο ΟΟΣΑ παρέχει στις χώρες τα αποδεικτικά στοιχεία για την εφαρμογή αποτελεσματικών πολιτικών για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής, την προώθηση της αποτελεσματικής χρήσης των αντιμικροβιακών ουσιών και κίνητρα για έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα του αντιβιοτικού.

(Πηγή: www.oecd.org)

Το ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιεί:

1.   Να μη λαμβάνετε αντιβιοτικά με δική σας πρωτοβουλία ή μετά προτροπή τρίτων ή κυρίως αν δεν τα έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας.

2.   Η συνταγογράφηση αντιβιοτικών δεν είναι απαραίτητη σε κάθε ασθένεια. Αν ο γιατρός σας δε χορηγήσει αντιβιοτικά δεν αμφισβητεί το ότι είστε άρρωστοι. Μόνο συγκεκριμένες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος που οφείλονται σε βακτήρια(π.χ. η αμυγδαλίτιδα που οφείλεται σε  στρεπτοκοκκική λοίμωξη εμφανίζεται σε ποσοστό μόνο 15% στο σύνολο των αμυγδαλίτιδων στα παιδιά και μόλις 5% στους ενήλικες) χρήζουν αγωγής με αντιβιοτικά και σίγουρα μετά από την εκτίμηση από τον γιατρό σας.

3.  Η χορήγηση αντιβιοτικών σε ιογενείς λοιμώξεις δεν μειώνει τη διάρκεια των συμπτωμάτων, ούτε προστατεύει τα άτομα του περιβάλλοντος σας ώστε να μη νοσήσουν.

4.   Όταν κρίνεται από το γιατρό σας ότι είναι απαραίτητη η χορήγηση αντιβιοτικών πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες δοσολογίας και διάρκειας της αγωγής σας (Μην παραλείπετε δόσεις).

5.   Ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού όσον αφορά την επιλογή των αντιβιοτικών και μη χορηγείτε το ίδιο φάρμακο στους οικείους σας με δική σας πρωτοβουλία.

6.   Αποφύγετε την προμήθεια ή τη φύλαξη των αντιβιοτικών για μελλοντική χρήση.

7.  Η υγιεινή των χεριών και ο προληπτικός εμβολιασμός είναι οι πλέον ενδεδειγμένοι και αποτελεσματικοί τρόποι πρόληψης της νόσησης και της διασποράς λοιμώξεων. 

Αλέξανδρος Δ. Τζεφεράκος

Send this to a friend