Η έκθεση της εγκύου στη νικοτίνη προκαλεί προβλήματα ακοής και μαθησιακές δυσκολίες στα παιδιά

Φεβρουάριος 21, 2017

Η έκθεση στη νικοτίνη του τσιγάρου, πριν και μετά τη γέννηση, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ακοής σε ένα παιδί, εξαιτίας της μη φυσιολογικής ανάπτυξης του εγκεφαλικού στελέχους που σχετίζεται με την ακοή. Αυτό είναι το συμπέρασμα σχετικής πειραματικής έρευνας σε ποντίκια, που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Physiology.

Η έκθεση στη νικοτίνη κατά την εγκυμοσύνη έχει από καιρό αποδειχθεί ότι βλάπτει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου. Οι μητέρες που καπνίζουν, χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα ή υποκατάστατα νικοτίνης, έχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού, μειωμένο βάρος γέννησης του παιδιού, και αυξημένο ποσοστό αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Η νέα αυτή έρευνα δείχνει, για πρώτη φορά, ότι το ακουστικό στέλεχος του εγκεφάλου, μια περιοχή του εγκεφάλου που παίζει ρόλο στην ανάλυση των προτύπων ήχου, μπορεί να έχει αφύσικη ανάπτυξη στα παιδιά, όταν οι έγκυες μητέρες έχουν εκτεθεί στη νικοτίνη, πριν και μετά τον τοκετό. Τα παιδιά με διαταραγμένη τη λειτουργία του ακουστικού εγκεφαλικού στελέχους είναι πιθανό να έχουν μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα στη γλωσσική ανάπτυξή τους.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν νικοτίνη στο πόσιμο νερό των εγκύων ποντικιών για να φτάσει το αντίστοιχο επίπεδο νικοτίνης με αυτό στο αίμα των  ισχυρών καπνιστών. Τα μικρά ποντικάκια εκτέθηκαν στη νικοτίνη πριν από τη γέννηση και μέσω του μητρικού γάλακτος μέχρι την ηλικία των τριών εβδομάδων, που είναι περίπου αντίστοιχη με τα παιδιά του δημοτικού σχολείου. Οι επιστήμονες στη συνέχεια ανέλυσαν τους εγκεφάλους των ποντικών-απογόνων μετρώντας την ταχύτητα και τις ικανότητες σηματοδότησης των νευρώνων. Αυτά τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με μια ομάδα ποντικών που δεν είχαν εκτεθεί στην νικοτίνη.

Οι νευρώνες που παίρνουν «πληροφορίες» από τον κοχλία (αισθητήριο όργανο στο αυτί), ήταν λιγότερο αποτελεσματικοί στην μετάδοση σημάτων στους ακουστικούς νευρώνες του εγκεφάλου των ποντικιών που εκτέθηκαν στην νικοτίνη. Επιπλέον, αυτά τα σήματα μεταδίδονταν με λιγότερη ακρίβεια, αλλοιώνοντας την λειτουργία της κωδικοποίησης μοτίβων ήχου. Αυτά μπορεί να αποτελούν τα βασικά αίτια για  τις ακουστικές δυσκολίες παιδιών που οι μητέρες τους καπνίζουν.

Η Ursula Koch, καθηγήτρια στο Freie Universität του Βερολίνου και επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε: «Δεν ξέρουμε πόσα άλλα μέρη του ακουστικού συστήματος επηρεάζονται από την έκθεση στη νικοτίνη. Απαιτείται περισσότερη έρευνα σχετικά με την αθροιστική επίδραση της έκθεσης στη νικοτίνη και των μοριακών μηχανισμών για το πώς η νικοτίνη επηρεάζει την ανάπτυξη των νευρώνων στον ακουστικό εγκεφαλικό στέλεχος.», προσθέτοντας, «Εάν οι μητέρες καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τα παιδιά τους παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες στο σχολείο, θα πρέπει να εξετάζονται για πιθανές ακουστικές ανωμαλίες.»

Αλέξανδρος Δ. Τζεφεράκος
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

(Πηγή: www.medicalxpress.com)

Send this to a friend