Πόσο συχνά πρέπει να κάνετε σεξ; – Νέα έρευνα

Μάρτιος 17, 2017

«Ποια είναι η «κανονική» συχνότητα του σεξ;»

Είναι ανθρώπινο να αναρωτιόμαστε αν κάνουμε περισσότερο ή λιγότερο σεξ από τους άλλους. Η συγκεκριμένη όμως ερώτηση είναι δύσκολο να απαντηθεί…

Πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν το πόσο συχνά οι άνθρωποι κάνουν σεξ. Αν είμαστε σε σχέση ή όχι, η υγεία μας και, φυσικά, η ηλικία είναι όλοι παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο. Τα ζευγάρια που βρίσκονται στην αρχή μιας σχέσης, στο στάδιο «μήνας του μέλιτος», ενδεχομένως να κάνουν σεξ πολύ συχνά. Καθώς η σχέση εξελίσσεται, η συχνότητα μπορεί να μειώνεται. Αν τα ζευγάρια είναι πολυάσχολα με τη δουλειά ή την φροντίδα των παιδιών, μπορεί να μην έχουν πλέον όσο χρόνο συνήθιζαν να έχουν για σεξ. Εάν πάσχουν από μια ασθένεια ή υποφέρουν από έναν χρόνιο πόνο, ίσως κάνουν λιγότερο σεξ – αλλά και αυτό μπορεί να αλλάζει όταν αισθάνονται καλύτερα.

Μια έρευνα που διεξήχθη στο Kinsey Institute of Sex για την Σεξουαλική Υγεία και Συμπεριφορά, μας παρέχει ορισμένες στατιστικές σχετικά με τη σεξουαλική συχνότητα ανδρών και γυναικών. Το δείγμα των ερωτηθέντων περιελάμβανε αδέσμευτα άτομα, άτομα που βρίσκονται σε σχέση, ή άτομα που είναι παντρεμένα.

Άνδρες

Γυναίκες

Ακόμα και αν άνδρες και γυναίκες έχουν μεγάλη σεξουαλική συχνότητα, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και πιο ευτυχισμένοι. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon πραγματοποίησαν μια μελέτη 64 ζευγαριών μεταξύ των ηλικιών 35 και 65. Τα μισά από τα ζευγάρια είχαν οδηγία να διπλασιάσουν την εβδομαδιαία συχνότητα του σεξ. Στα άλλα μισά ζευγάρια δεν δόθηκε αυτή η οδηγία.

Τα ζευγάρια απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τη σεξουαλική τους δραστηριότητα και την ευτυχία τους. Εκείνα τα ζευγάρια που είχαν συχνότερη σεξουαλική επαφή αποδείχθηκε πως δεν ήταν τελικά πιο ευτυχισμένα. Στην πραγματικότητα, το επίπεδο της ευτυχίας τους μειώθηκε και λίγο. Φαίνεται πως το γεγονός ότι τους «υπαγορεύτηκε»  να κάνουν περισσότερο σεξ, έκανε την σεξουαλική πράξη να χάσει μέρος του αυθορμητισμού και του ενθουσιασμού της.

Να θυμάστε ότι κάθε ζευγάρι είναι διαφορετικό. Η «σωστή» συχνότητα είναι αυτή που ικανοποιεί και τους δύο. Μπορεί να χρειάζεται χρόνος για να το συνειδητοποιήσουμε, αλλά δίνοντας έμφαση στην οικειότητα, την επικοινωνία, και την ψυχική σύνδεση με τον σύντροφό μας είναι πολύ πιο σημαντικό από το να ανησυχούμε για τους αριθμούς, τους στόχους, ή τη σεξουαλική συχνότητα των άλλων ζευγαριών.

Είναι επίσης πιθανό ο ένας σύντροφος να θέλει να κάνει σεξ περισσότερο ή λιγότερο συχνά από ό, τι ο άλλος. Σε αυτή την περίπτωση η επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας, καθώς τα ζευγάρια πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς. Εξειδικευμένοι σεξουαλικοί θεραπευτές μπορούν να βοηθήσουν το ζευγάρι σε αυτή την κατεύθυνση.

Πηγή: www.kinseyinstitute.org

Αλέξανδρος Δ. Τζεφεράκος

Μαιευτήρας-Γυναικολόγος

Send this to a friend