Ηλεκτρονική Παρακολούθηση Εμβρύων (EFM): Οδηγίες και Συστάσεις

Αύγουστος 4, 2017

Πριν λίγες ημέρες, το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιών (RCM) και το Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (RCOG) δημοσίευσε μια κοινή Συναινετική Δήλωση για την Ηλεκτρονική Παρακολούθηση Εμβρύων (EFM).

Η δήλωση αυτή καθορίζει τη θέση τους για την EFM και περιγράφει τις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές και συστάσεις γύρω από αυτήν.

Η επίσημη τεκμηριωμένη καθοδήγηση γύρω από την EFM αναφέρει ότι δεν συνιστάται συστηματικά για υγιείς γυναίκες με χαμηλό κίνδυνο επιπλοκών τοκετού. Ο εμβρυϊκός καρδιακός ρυθμός μετριέται κατά διαστήματα στη διάρκεια του τοκετού χρησιμοποιώντας μια φορητή οθόνη.

Η ηλεκτρονική παρακολούθηση εμβρύων συνιστάται συχνότερα όταν υπάρχουν επιπλοκές, όπως η κακή λειτουργία του πλακούντα που μπορεί να περιορίζει την ανάπτυξη του εμβρύου.

Ένα από τα βασικά μηνύματα στη δήλωση είναι ότι τα αποτελέσματα της EFM είναι συχνά δύσκολο να ερμηνευτούν και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από μόνα τους για να παρθούν κλινικές αποφάσεις. Αναφερόμενο στο report του RCOG “Each Baby Counts”, σημειώνει ότι οι βασικές αποφάσεις διαχείρισης κατά τη διάρκεια του τοκετού πρέπει να λαμβάνουν υπόψη αρκετούς σχετικούς παράγοντες. Αυτοί περιλαμβάνουν το ιατρικό ιστορικό της μητέρας, το στάδιο και την πρόοδο του τοκετού, τυχόν προγεννητικούς παράγοντες κινδύνου και οποιεσδήποτε άλλες ενδείξεις ότι το μωρό δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην διαδικασία του τοκετού. Η EFM, λοιπόν, είναι μόνο ένα μέρος μιας συχνά πιο περίπλοκης εικόνας.

Η έκθεση αναγνωρίζει, επίσης, τη σημασία της προσέγγισης «φρέσκια μάτια» στην ηλεκτρονική παρακολούθηση, όπου μια μαία ή μαιευτήρας παρακολουθούν σε τακτά διαστήματα το «ίχνος» της καρδιάς του εμβρύου με έναν συνάδελφο. Αυτό είναι αποδεκτό ως μια καλή πρακτική και συμβάλλει στη μείωση των πιθανών παρερμηνειών των αποτελεσμάτων της καρδιάς εμβρύου. Η προσέγγιση των «φρέσκων ματιών» χρησιμοποιείται όταν έχει ληφθεί απόφαση για μια επίτοκο να έχει συνεχή ηλεκτρονική παρακολούθηση.

Σχολιάζοντας την Συναινετική Δήλωση του RCM και του RCOG, η Διευθύνων Σύμβουλος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιών Cathy Warwick, είπε: «Η ασφάλεια τόσο της μητέρας όσο και του μωρού είναι η υψηλότερη προτεραιότητα για τις μαίες και τους μαιευτήρες και τίποτα δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο την παροχή της ασφαλέστερης δυνατής φροντίδας. Υπήρξαν πολλές δημόσιες συζητήσεις γύρω από την EFM τους τελευταίους μήνες, μερικές από τις οποίες νομίζω ότι δεν ήταν χρήσιμες ή παραγωγικές.

«Το να εστιάζουμε μόνο στην ηλεκτρονική παρακολούθηση εμβρύων, κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά μετά από κάποιο λάθος, δεν είναι χρήσιμο και δεν θα μας οδηγήσει στη ρίζα του προβλήματος. Είναι, επίσης, σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι τα αποτελέσματα της EFM είναι δύσκολο να ερμηνευθούν ακόμη και από τους ειδικούς. Η καθημερινή μας πρακτική πρέπει να το λάβει υπόψη αυτό. Μια κουλτούρα διεπιστημονικής εργασίας που εξασφαλίζει εύκολη ανταλλαγή απόψεων και άμεση πρόσβαση σε μια δεύτερη γνώμη θα ενισχύσει την ασφάλεια.»

Πηγή: www.rcm.org.uk

Αλέξανδρος Δ. Τζεφεράκος
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
Επιστημονικός Διευθυντής στην
«ΜΟΝΑΔΑ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΡΕΑ»
Μαιευτήριο «ΡΕΑ»

Send this to a friend