Τέλος στην Ανδρική Υπογονιμότητα Υπόσχεται Νέα Μέθοδος Δημιουργίας Σπερματοζωαρίων από Βλαστοκύτταρα!

Αύγουστος 23, 2017

Επιστήμονες κατάφεραν να θεραπεύσουν τη στειρότητα από γενετικά αίτια σε αρσενικά ποντίκια, ώστε να αποκτήσουν απογόνους.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν υγιείς απογόνους από γενετικά στείρα αρσενικά ποντίκια, προσφέροντας μια πιθανή νέα προσέγγιση στην αντιμετώπιση μιας κοινής γενετικής αιτίας της ανθρώπινης στειρότητας.

Το φύλο μας καθορίζεται από τα χρωμοσώματα Χ και Υ. Συνήθως, τα κορίτσια έχουν δύο Χ χρωμοσώματα (ΧΧ) και τα αγόρια έχουν ένα Χ και ένα Υ (XY), αλλά περίπου 1 στα 500 αγόρια γεννιούνται με ένα επιπλέον Χ ή Υ. Η ύπαρξη τριών και όχι δύο γενετικών χρωμοσωμάτων μπορεί να διαταράξει τον σχηματισμό ώριμου σπέρματος και να προκαλέσει στειρότητα.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science», οι επιστήμονες του Francis Crick Institute του Λονδίνου, βρήκαν έναν τρόπο να αφαιρέσουν το επιπλέον γενετικό χρωμόσωμα για να παράγουν γόνιμους απογόνους. Εάν τα ευρήματα μπορέσουν να μεταφερθούν με ασφάλεια στους ανθρώπους, θα είναι τελικά δυνατό για τους άνδρες με σύνδρομο Klinefelter (XXY) ή με σύνδρομο «Διπλού Y (XYY)» που είναι στείροι να αποκτήσουν παιδιά μέσω της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής χρησιμοποιώντας αυτήν την τεχνική.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Κιότο και χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, την Ιαπωνική Υπηρεσία Επιστήμης και Τεχνολογίας και την Ιαπωνική Εταιρεία Προώθησης της Επιστήμης.

Η ομάδα πήρε μικρά κομμάτια ιστού από το αυτί ποντικών XXY και XYY, τα καλλιέργησε και συγκέντρωσε κύτταρα συνδετικού ιστού γνωστά ως ινοβλάστες. Μετέτρεψαν τους ινοβλάστες σε βλαστοκύτταρα και διαπίστωσαν ότι κατά τη διαδικασία, μερικά από τα κύτταρα έχασαν το επιπλέον γενετικό χρωμόσωμα. Με μια υπάρχουσα μέθοδο, χρησιμοποίησαν συγκεκριμένα χημικά σήματα για να «καθοδηγήσουν» τα βλαστικά κύτταρα ώστε να γίνουν κύτταρα που έχουν τη δυνατότητα να γίνουν σπερματοζωάρια. Αυτά τα κύτταρα αναπτύχθηκαν σε ώριμο σπέρμα όταν εγχύθηκαν στους όρχεις ενός ποντικού ξενιστή. Οι ερευνητές συνέλλεξαν τότε αυτά τα ώριμα σπερματοζωάρια και τα χρησιμοποίησαν μέσω υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για να δημιουργήσουν υγιείς, γόνιμους απογόνους.

Image: Research schematic. Credit: Takayuki Hirota.

«Η προσέγγισή μας μας επέτρεψε να δημιουργήσουμε απογόνους από στείρα ποντίκια XXY και XYY», λέει ο πρώτος ερευνητής Takayuki Hirota από το Francis Crick Institute. «Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε αν η ίδια προσέγγιση θα μπορούσε μία μέρα να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία γονιμότητας για άνδρες με τρία σεξουαλικά χρωμοσώματα».

Σε ένα προκαταρκτικό πείραμα, η ομάδα διαπίστωσε ότι τα βλαστοκύτταρα που παρήχθησαν από ινοβλάστες ανδρών με σύνδρομο Klinefelter έχασαν επίσης το επιπλέον σεξουαλικό χρωμόσωμα.

Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να μπορέσει αυτή η προσέγγιση να χρησιμοποιηθεί σε ανθρώπους. Ο James Turner, επικεφαλής ομάδας στο Francis Crick Institute, εξηγεί: «Σήμερα δεν υπάρχει τρόπος να δημιουργήσουμε ώριμο σπερματοζωάριο έξω από το σώμα. Στα πειράματα που κάνουμε στα ποντίκια πρέπει να κάνουμε ένεση κυττάρων -που έχουν τη δυνατότητα να γίνουν σπερματοζωάρια- πίσω στους όρχεις, προκειμένου να τα βοηθήσουμε να τελειώσουν την ανάπτυξη τους. Διαπιστώσαμε, όμως,  ότι αυτό προκάλεσε όγκους σε μερικούς από τους ποντικούς-δέκτες. Επομένως, πρέπει να αναπτυχθούν τρόποι μειώσης του κινδύνου σχηματισμού όγκων ή να ανακαλυφθεί ένας τρόπος παραγωγής ώριμου σπέρματος σε δοκιμαστικό σωλήνα, πριν μπορέσουμε να εφαρμόσουμε την μέθοδο αυτή σε ανθρώπους».

Πηγή: http://science.sciencemag.org/

Αλέξανδρος Δ. Τζεφεράκος
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
Επιστημονικός Διευθυντής στην
«ΜΟΝΑΔΑ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΡΕΑ»
Μαιευτήριο «ΡΕΑ»

Send this to a friend