Σκωτσέζος Aποκτά Δίδυμα Μέσω Εξωσωματικής και Σπέρμα Ηλικίας 27 Ετών!

Σεπτέμβριος 1, 2017

Άνδρας από την Σκωτία κάνει παγκόσμιο ρεκόρ αποκτώντας δίδυμα μέσω Εξωσωματικής Γονιμοποίησης χρησιμοποιώντας σπέρμα που πάγωσε σχεδόν πριν από 27 χρόνια!

Ο άνδρας, ο οποίος ζει στη Γλασκώβη αλλά έχει ζητήσει ανωνυμία, διαγνώστηκε με καρκίνο στην ηλικία των 21 ετών και του ζητήθηκε να παγώσει το σπέρμα του σε περίπτωση που η χημειοθεραπεία που χρειαζόταν τον άφηνε στείρο.

Μετά από κερδισμένη μάχη κατά του καρκίνου, το σπέρμα του παρέμεινε κατεψυγμένο για 26 χρόνια και 243 ημέρες έως ότου αυτός και η σύντροφός του αποφάσισαν να το χρησιμοποιήσουν για να αποκτήσουν παιδιά μέσω Εξωσωματικής Γονιμοποίησης το 2010.

Η σύντροφός του έμεινε έγκυος σε δίδυμα στην ηλικία των 37 ετών και το αγόρι και το κορίτσι γεννήθηκαν το επόμενο έτος, προσφέροντάς του ένα παγκόσμιο ρεκόρ Guinness για το παλαιότερο σπερματοζωάριο που χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση.

Αν και γνωρίζει για το ρεκόρ εδώ και χρόνια, ο άνδρας δεν ήθελε να το επαληθεύσει για λόγους ιδιωτικότητας. Ωστόσο, αποδέχθηκε τώρα* την δημοσιοποίηση διατηρώντας όμως την ανωνυμία του.

(*το θέμα έφεραν για πρώτη φορά στη δημοσιότητα οι Sunday Times τον περασμένο Απρίλιο)

Ο άνδρας δήλωσε ότι ελπίζει πως αυτό το ρεκόρ του θα δείξει σε άλλους καρκινοπαθείς ότι μπορούν να κάνουν παιδί ακόμα και χρόνια μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας τους.

«Οι άνθρωποι που περνούν από χημειοθεραπεία πρέπει να διατηρούν την ελπίδα τους», πρόσθεσε. «Όταν τελικά είδαμε στην οθόνη ότι είχαμε δίδυμα, σοκαρίστηκα.

«Συνέχισα να ψάχνω και για έναν τρίτο κτύπο καρδιάς, νομίζοντας ότι θα μπορούσαμε ακόμη και να έχουμε τρίδυμα».

Ενάντια στις πιθανότητες

Το σπέρμα του άνδρα φυλασσόταν στο εργαστήριο NHS στο Εδιμβούργο πριν από τη χημειοθεραπεία του, και έπειτα μεταφέρθηκε στην ιδιωτική κλινική γονιμότητας GCRM ​​στη Γλασκώβη για χρήση στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση του ζευγαριού.

Ο ιατρικός διευθυντής της κλινικής Δρ Marco Gaudoin είπε ότι η περίπτωση του άνδρα έδειξε ότι το σπέρμα θα μπορούσε θεωρητικά να αποθηκεύεται «επ’ αόριστον» και να χρησιμοποιείται για γονιμοποίηση.

Σύμφωνα με την Ρυθμιστική Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας, η κανονική περίοδος αποθήκευσης σπέρματος είναι φυσιολογικά τα δέκα χρόνια. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και 55 χρόνια.

Οι γυναίκες είναι, επίσης, σε θέση να παγώνουν τα ωάριά τους όσο είναι ακόμη νέες, για χρήση σε μεταγενέστερη θεραπεία IVF, ενώ τα ζευγάρια που ελπίζουν να συλλάβουν μπορούν επίσης να παγώνουν τα γονιμοποιημένα έμβρυα, προτού αυτά εμφυτευθούν στη μήτρα.

Την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι δύο άντρες πρόκειται να γίνουν το πρώτο ζεύγος ομοφυλοφίλων στη Σκωτία που θα αποκτήσουν δίδυμα μέσω της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης, αφού χρησιμοποίησαν ωάριο δότριας και παρένθετη μητέρα.

Ο Ryan Walker και ο Chris Watson, από το Falkirk, περιμένουν ένα αγόρι και ένα κορίτσι τις επόμενες εβδομάδες. Η εγκυμοσύνη επιτεύχθηκε κόντρα στις πιθανότητες.

Όπως ο άνδρας από τη Γλασκώβη, έτσι και ο κ. Walker είχε προηγουμένως παγώσει το σπέρμα του, καθώς είχε διαγνωστεί με καρκίνο πριν από πέντε χρόνια.

Εδώ, αξίζει να αναφέρουμε ότι παρόλη την διαχρονική επιστημονική εξέλιξη στον τομέα της διατήρησης της γονιμότητας στους καρκινοπαθείς που έχουν αναπαραγωγική πιθανότητα, η ενημέρωσή τους για αυτές τις προοπτικές από τις ογκολογικές ομάδες στα αντικαρκινικά νοσοκομεία είναι τουλάχιστον ανεπαρκής. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που εξέτασε στοιχεία από 23 προηγούμενες μελέτες σε 7 χώρες από το 2007 έως το 2016, οι μισοί ασθενείς με καρκίνο που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία δεν λαμβάνουν επαρκείς πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει η θεραπεία στη γονιμότητα τους, μειώνοντας τις επιλογές τους για οικογενειακό προγραμματισμό και υποστήριξη. Ο καρκίνος και η θεραπεία του καρκίνου επηρεάζει προσωρινά ή μόνιμα την αναπαραγωγική ικανότητα του 50 έως 75% των επιζώντων καρκινοπαθών. Η Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) συνιστά οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης να συζητούν το συντομότερο δυνατό για τους κινδύνους υπογονιμότητας, αλλά και για τις διαθέσιμες μεθόδους διατήρησης της γονιμότητας με όλους τους ασθενείς που θα υποβληθούν σε θεραπεία καρκίνου. Η πλήρης ενημέρωση των ασθενών σε συστηματική βάση θα ενδυνάμωνε ψυχοσωματικά τους νεαρούς άνδρες και γυναίκες που αντιμετωπίζουν κάποια κακοήθη νόσο.

Πηγή: www.inews.co.uk

Αλέξανδρος Δ. Τζεφεράκος
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
Επιστημονικός Διευθυντής στην
«ΜΟΝΑΔΑ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΡΕΑ»
Μαιευτήριο «ΡΕΑ»

Send this to a friend