Β-χοριακή: Tί Eίναι Και Τί Σημαίνει;

Σεπτέμβριος 7, 2017

Η Ανθρώπινη Χοριακή Γοναδοτροπίνη (γνωστή ως β-χοριακή γοναδοτροπίνη ή και απλώς β-χοριακή) είναι ορμόνη που παράγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Δημιουργείται από κύτταρα που σχηματίζονται στην  τροφοβλάστη (αρχικός πλακούντας), που τροφοδοτεί  το γονιμοποιημένο ωάριο που με την μορφή πλέον της βλαστοκύστης  εμφυτεύεται στο ενδομήτριο, που είναι το εσωτερικό κάλυμμα στην κοιλότητα της μήτρας.

Τα επίπεδα της ορμόνης μπορούν αρχικά να ανιχνευθούν με εξέταση αίματος περίπου 10 ημέρες μετά τη σύλληψη και με εξέταση ούρων περίπου 11-14 ημέρες μετά τη σύλληψη.

Συνήθως, τα επίπεδα της β-χοριακής διπλασιάζονται κάθε 48 έως 72 ώρες. Το επίπεδό της θα φτάσει στο αποκορύφωμά του στις πρώτες 8-11 εβδομάδες της εγκυμοσύνης και στη συνέχεια θα μειωθεί μέχρι να εξαντληθεί για το υπόλοιπο της εγκυμοσύνης.

Βασικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε σχετικά με τα επίπεδα της β-χοριακής

  1. Καθώς η διάρκεια της εγκυμοσύνης προχωρά και το επίπεδο της β-χοριακής αυξάνεται, ο χρόνος που χρειάζεται για να διπλασιαστεί μπορεί να αυξηθεί σε περίπου κάθε 96 ώρες.
  2. Πρέπει να υπάρχει προσοχή στη χρήση των υπερβολικών αριθμών της β-χοριακής. Μια φυσιολογική εγκυμοσύνη μπορεί να έχει χαμηλά επίπεδα β-χοριακής, αλλά να έχει ως αποτέλεσμα ένα υγιέστατο μωρό. Τα αποτελέσματα της εξέτασης με ένα κολπικό υπερηχογράφημα μετά από 5 – 6 εβδομάδες κύησης είναι πολύ πιο ακριβή και αξιόπιστα για την αξιολόγηση της εξέλιξης της εγκυμοσύνης σε σχέση με την μέτρηση των μονάδων της β-χοριακής.
  3. Ένα επίπεδο τιμών  β-χοριακής  μικρότερο από 5 mIU/mL θεωρείται αρνητικό για την εγκυμοσύνη και ο,τιδήποτε άνω των 25 mIU/mL θεωρείται θετικό για την παρουσία εγκυμοσύνης.
  4. Ένα επίπεδο τιμών β-χοριακής μεταξύ 6 και 24 mIU/mL θεωρείται «γκρίζα περιοχή» και πιθανότατα θα χρειαστεί επανέλεγχος για να διαπιστώσετε αν τα επίπεδα σας αυξάνονται και επιβεβαιώνουν ύπαρξη εγκυμοσύνης.
  5. Την β-χοριακή την μετράμε  σε μονάδες ανά χιλιοστόλιτρο (mIU/mL)
  6. Ένα κολπικό υπερηχογράφημα θα είναι σε θέση να παρουσιάσει τουλάχιστον τον σάκο κύησης μόλις τα επίπεδα της β-χοριακής φτάσουν μεταξύ 1.000-2.000 mIU/mL. Επειδή τα επίπεδα μπορούν να διαφοροποιηθούν πολύ και η χρονολόγηση της σύλληψης μπορεί να είναι λάθος, η διάγνωση δεν πρέπει να γίνεται με υπερηχογραφικά ευρήματα, έως ότου το επίπεδο της β-χοριακής φτάσει τουλάχιστον 2.000 mIU / mL.
  7. Μια μόνη εξέταση β-χοριακής δεν είναι αρκετή για τις περισσότερες διαγνώσεις. Όταν υπάρχει αμφιβολία σχετικά με την υγεία της εγκυμοσύνης, χρειάζονται πολλαπλές εξετάσεις β-χοριακής (με διαφορά μερικών ημερών) για να παρέχουν μια πιο ακριβή εκτίμηση της κατάστασης και της εξέλιξης της κύησης.
  8. Τα επίπεδα της β-χοριακής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την χρονολόγηση της εγκυμοσύνης δεδομένου ότι αυτές οι μετρήσεις έχουν  μεγάλες  αποκλίσεις.
  9. Υπάρχουν δύο συνήθεις τύποι εξετάσεων β-χοριακής. Μια ποιοτική εξέταση β-χοριακής ανιχνεύει αν υπάρχει η ορμόνη στο αίμα. Μια ποσοτική εξέταση β-χοριακής (beta hCG) μετρά την ποσότητα της ορμόνης που υπάρχει στο αίμα.

Ενδεικτικά Επίπεδα β-χοριακής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Επίπεδα β-χοριακής σε εβδομάδες από την ημερομηνία της τελευταίας περιόδου LMP (ηλικία κύησης)*:

* Αυτές οι τιμές είναι ενδεικτικές. Το επίπεδο της β-χοριακής σε κάθε γυναίκα μπορεί να αυξηθεί με διαφορετικό ρυθμό . Δεν είναι το επίπεδο που έχει τόσο σημασία, όσο η ποσότητα μεταβολής του επιπέδου.

Τι μπορεί να σημαίνει ένα χαμηλό επίπεδο β-χοριακής;

Ένα χαμηλό επίπεδο β-χοριακής μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα και θα πρέπει να την επανελέγχουμε εντός 48-72 ωρών για να δούμε πώς αλλάζει το επίπεδό της.

Ένα χαμηλό επίπεδο β-χοριακής μπορεί να υποδεικνύει:

Τι μπορεί να σημαίνει ένα υψηλό επίπεδο β-χοριακής;

Ένα υψηλό επίπεδο β-χοριακής μπορεί, επίσης, να σημαίνει διαφορετικά πράγματα και θα πρέπει να την επανελέγχουμε εντός 48-72 ωρών για να αξιολογήσουμε τις αλλαγές στο επίπεδό της.

Ένα υψηλό επίπεδο β-χοριακής μπορεί να υποδεικνύει:

Συνήθεις ερωτήσεις:

Πρέπει να ελέγχω τακτικά το επίπεδο της β-χοριακής μου;

Δεν είναι συνηθισμένος ο τακτικός έλεγχος της β-χοριακής από τους γιατρούς, εκτός και αν παρουσιάζετε ενδείξεις πιθανού προβλήματος.

Ένας γιατρός μπορεί να ελέγξει εκ νέου τα επίπεδα σας εάν αιμορραγείτε, αντιμετωπίζετε σοβαρές κράμπες ή έχετε κάποιο ιστορικό αποβολής.

Ποιά θα είναι τα επίπεδα της β-χοριακής μου μετά από μια απώλεια της εγκυμοσύνης;

Οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να αναμένουν ότι τα επίπεδα της ορμόνης θα επανέλθουν σε επίπεδα εκτός εγκυμοσύνης, περίπου 4-6 εβδομάδες μετά την απώλεια της εγκυμοσύνης.

Αυτό μπορεί να διαφοροποιηθεί ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο προκλήθηκε η απώλεια (αυθόρμητη αποβολή, διαδικασία D & C, αποβολή, φυσική αποβολή) και πόσο υψηλά ήταν τα επίπεδα κατά τη στιγμή της απώλειας.

Οι γιατροί συνήθως συνεχίζουν να ελέγχουν τα επίπεδα της β-χοριακής μετά από μια απώλεια εγκυμοσύνης για να εξασφαλίσουν ότι θα επιστρέψουν στο <5.0.

Μπορεί οτιδήποτε άλλο να επηρεάσει τα επίπεδα β-χοριακής μου;

Αν έχετε θετικό αποτέλεσμα εξέτασης, πιθανότατα είστε έγκυος. Τα εσφαλμένα θετικά αποτελέσματα είναι εξαιρετικά σπάνια. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν λανθασμένη θετική διάγνωση, όπως ορισμένοι τύποι καρκίνου ή μια πρόωρη αποβολή. Ορισμένα αντισώματα ενδέχεται επίσης να επηρεάζουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Τα φάρμακα που περιέχουν β-χοριακή ενδέχεται, επίσης, να παρεμβαίνουν και στα επίπεδα της β-χοριακής.

Αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται συχνά σε θεραπείες γονιμότητας και ο γιατρός σας θα πρέπει να σας συμβουλεύσει για το πώς μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα μιας εξέτασης β-χοριακής.

Όλα τα άλλα φάρμακα, όπως τα αντιβιοτικά, τα αναλγητικά, τα αντισυλληπτικά ή άλλα ορμονικά φάρμακα, δεν έχουν καμία επίδραση σε μια εξέταση που μετρά την β-χοριακή.

Αλέξανδρος Δ. Τζεφεράκος
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
Επιστημονικός Διευθυντής στην
«ΜΟΝΑΔΑ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΡΕΑ»
Μαιευτήριο «ΡΕΑ

 

Send this to a friend