Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS): 5 Φυσικοί Τρόποι Πρόληψης και Ρύθμισης των Διαταραχών

Οκτώβριος 2, 2017

Αν διαγνωστήκατε με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS) είναι κάτι που μπορεί να θεωρηθεί τόσο «ευλογία» όσο και «κατάρα». Ποια μπορεί να είναι η «ευλογία», ίσως αναρωτιέστε; Λοιπόν, θεωρήστε τον εαυτό σας τυχερό που έχετε έναν γιατρό ο οποίος αναγνώρισε τα συμπτώματα και «σύνδεσε τις τελείες». Διότι, πολύ συχνά, οι γυναίκες με PCOS δεν διαγιγνώσκονται ποτέ και, επομένως, δεν λαμβάνουν ποτέ τη θεραπεία που χρειάζονται για να εξισορροπήσουν και να προλάβουν την παρουσία συμπτωμάτων, αλλά και να μπορέσουν να προχωρήσουν προς μια εύκολη και υγιή σύλληψη.

Η… «κατάρα», βέβαια, είναι ότι το PCOS είναι ένα σύνδρομο «μυστήριο», αν και είναι η πιο κοινή ενδοκρινική διαταραχή που επηρεάζει τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία (το 8-20% των γυναικών μπορεί να έχουν PCOS). Πολλές από τις πιο παραδοσιακές θεραπείες αφορούν συνταγογράφηση ορμονικών σκευασμάτων που ενώ είναι αποτελεσματικά έχουν και τις παρενέργειές τους.

Υπάρχουν, επίσης, φυσικές θεραπείες που έχουν αποδειχθεί ότι παρέχουν ανακούφιση από κάποια -όχι όλα- τα συμπτώματα του PCOS, αλλά έχουν και αυτές παρενέργειες όπως ακανόνιστες ή ανύπαρκτες περιόδους, αραιά μαλλιά, ανώμαλη ανάπτυξη τριχών στο πρόσωπο και σε άλλα μέρη του σώματος, ακμή, κύστες ωοθηκών, παχυσαρκία και επαναλαμβανόμενες αποβολές.

Αν έχετε, λοιπόν, διαγνωστεί με το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών δοκιμάστε αυτούς τους φυσικούς τρόπους για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του:

Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε και αλλαγές στον τρόπο ζωής σας για να μετριάσετε τα δυσάρεστα συμπτώματα του συνδρόμου. Επειδή η αντίσταση στην ινσουλίνη συχνά συμβαδίζει με το PCOS, οι διαιτητικές αλλαγές είναι το πρώτο βήμα για να βοηθήσετε στην ισορροπία των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας και να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

• Ισορροπίστε τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες. Όταν οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες είναι σε ισορροπία, είναι ευκολότερο για το σώμα σας να κρατάει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα υπό έλεγχο. Όταν το σάκχαρο του αίματος είναι υπό έλεγχο, εξίσου ελεγχόμενα είναι και τα  επίπεδα ινσουλίνης, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες γονιμότητας. Προσπαθήστε να καταναλώνετε μόνο ολικής άλεσης ψωμιά και σνακ και μείνετε μακριά από τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες όσο το δυνατόν περισσότερο.

• Επιδιώξτε την κατανάλωση γλυκαντικών ουσιών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Τα διαφορετικά σάκχαρα έχουν διαφορετική επίδραση στο σώμα σας και στην παραγωγή ινσουλίνης. Όλοι πρέπει να προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε γλυκαντικές ουσίες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών. Τα εξευγενισμένα σάκχαρα, όπως και η λευκή ζάχαρη που χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλα, καθώς και τα γλυκαντικά με βάση το καλαμπόκι, επηρεάζουν αρνητικά το πάγκρεάς μας. Είναι πολύ προτιμότερο να χρησιμοποιείτε γλυκαντικές ουσίες όπως stevia, ξυλιτόλη και σιρόπι αγαύης. Δεν συνιστούμε τη χρήση πλαστών/συνθετικών γλυκαντικών ουσιών, επειδή οι επιπτώσεις τους στην υγεία μας δεν είναι ακόμα ξεκαθαρισμένες.

• Διακόψτε την πρόσληψη καφεΐνης. Αποδεικνύεται ότι οι γυναίκες που πίνουν δύο ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα έχουν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων στο σώμα τους (πάνω από 70% περισσότερο!) κατά τη διάρκεια της ωοθυλακικής φάσης του εμμηνορροϊκού κύκλου. Αν ήδη πάσχετε από το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, αντιμετωπίζετε ήδη ορμονικά προβλήματα και σε αυτή τη φάση δεν θέλετε να συμβάλλετε περαιτέρω στο πρόβλημα καταναλώνοντας καφεϊνη. Είναι η ώρα να μεταβείτε στις επιτρεπόμενες ποσότητες καφεΐνης ανά ημέρα ή να την κόψετε εξ ολοκλήρου. Επιπλέον, η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης δεν είναι καλή για το αναπτυσσόμενο έμβρυό σας, άρα μπορείτε και να αποβάλετε από τώρα τη συνήθεια αυτή.

• Καταναλώστε βιολογικά τρόφιμα. Οι περιβαλλοντικές τοξίνες πιστεύεται, επίσης, ότι είναι ένας λόγος για τον οποίο το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών γίνεται όλο και συχνότερο φαίνομενο. Τα φυτοφάρμακα αποτελούν σημαντικό παράγοντα όξυνσης των προβλημάτων γονιμότητας τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες. Κάνετε στον εαυτό σας -και στο σπέρμα του συντρόφου σας- την χάρη, καταναλώνοντας τρόφιμα χωρίς φυτοφάρμακα. Στο πλαίσιο αυτό, η δίαιτά σας με υψηλότερη πρωτεΐνη (βλέπε #1) σημαίνει ότι μπορεί να καταναλώνετε περισσότερα κρέατα απ ‘ότι συνήθως. Επωφεληθείτε από ζωικά προϊόντα που δεν περιέχουν ορμόνες για να δώσετε στο σώμα σας την ευκαιρία να διατηρήσει τα επίπεδα των ορμονών του υπό έλεγχο. Τα περισσότερα εμπορικά κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα είναι φορτωμένα με οιστρογόνα, τα οποία δίνονται στα ζώα για να τα κάνουν να μεγαλώνουν γρηγορότερα και/ή να παράγουν περισσότερο γάλα. Δεν είναι καλό ούτε για αυτά, αλλά ούτε για εσάς…

• Ασκηθείτε τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα. Υπάρχουν τόσοι πολλοί λόγοι για τους οποίους η τακτική σωματική άσκηση είναι μια καλή ιδέα, ακόμη και πριν μιλήσουμε για την θετική της επίδραση στο PCOS. Ωστόσο, η άσκηση είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών. Οι ασκήσεις τύπου cardio (αερόβιες ή καρδιαγγειακές) και οι ασκήσεις ανθεκτικότητας, είναι πολύτιμες και θα πρέπει να τις επιδιώκεται και τις δύο. Ωστόσο, οι ασκήσεις ανθεκτικότητας φαίνεται να έχουν πιο θετική επίδραση στην ευαισθησία στην ινσουλίνη. Ο στόχος σας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 λεπτά προπόνηση, πέντε φορές την εβδομάδα. Η άσκηση θα ενισχύσει το μεταβολισμό σας, θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και -στο μεταξύ- θα σας κάνει να νιώσετε υπέροχα!

Αν νομίζετε ότι έχετε ή έχετε διαγνωσθεί με το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών και είστε έτοιμες να προσπαθήσετε να μείνετε έγκυος, προγραμματίστε μια συνάντηση με έναν γιατρό ειδικό της γονιμότητας για να χαράξετε την πορεία της δράσης σας. Συζητήστε με διατροφολόγο ώστε σωστά και οργανωμένα να αρχίσετε αλλαγές διορθώνοντας τη διατροφή σας . Γίνετε πιό δραστήρια, πηγαίνετε στο γυμναστήριο και αλλάξτε τον τρόπο ζωής σας . Έτσι, βραχυπρόθεσμα το πιθανότερο είναι να έχετε μια εύκολη και επιτυχημένη σύλληψη, αλλά μακροπρόθεσμα θα έχετε προστατευμένη την υγεία σας από τις επιπλοκές του Συνδρόμου των Πολυκυστικών Ωοθηκών.

Αλέξανδρος Δ. Τζεφεράκος
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
Επιστημονικός Διευθυντής στην
«ΜΟΝΑΔΑ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΡΕΑ»
Μαιευτήριο «ΡΕΑ»

 

Send this to a friend