10 Κοινοί Μύθοι για την Υπογονιμότητα

Οκτώβριος 15, 2017

«Η υπογονιμότητα είναι σπάνια. Κανένα άλλο ζευγάρι που γνωρίζουμε δεν φαίνεται να έχει προβλήματα…»

ΛΑΘΟΣ. Ένα στα έξι ζευγάρια βιώνει την υπογονιμότητα. Η υπογονιμότητα είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα και συχνά τα ζευγάρια δεν αισθάνονται άνετα να το μοιραστούν με φίλους ή την οικογένεια. Δεν πρέπει να σας δημιουργούνται ενοχές . Η υπογονιμότητα είναι συνηθισμένο πρόβλημα. Εσείς ως ζευγάρι μπορείτε να μεγιστοποιήσετε την πιθανότητα εγκυμοσύνης αναζητώντας έγκαιρη επιστημονική διερεύνηση, προσδιορισμό των αιτίων και αντιμετώπιση.

«Πρέπει να προσπαθήσουμε να συλλάβουμε για τουλάχιστον ένα ολόκληρο έτος πριν δούμε έναν γιατρό.»

ΛΑΘΟΣ. Η υπογονιμότητα ορίζεται ως η αποτυχία σύλληψης μετά απο ένα χρόνο ελεύθερων σεξουαλικών επαφών (χωρίς προφύλαξη). Προσοχή όμως, πολλά ζευγάρια πρέπει να επιδιώξουν τη διαγνωστική αξιολόγηση και θεραπεία πριν από αυτό το διάστημα. Αυτό περιλαμβάνει γυναίκες ηλικίας άνω των 35 ετών και γυναίκες με ιστορικό μη κανονικών περιόδων, ινομυώματα, ενδομητρίωση, πυελίτιδα, έκτοπη κύηση ή επαναλαμβανόμενες  αποβολές. Τα ζευγάρια με ιστορικό χειρουργείου, λοίμωξης ή τραυματισμού στα γεννητικά όργανα πρέπει επίσης να αξιολογούνται έγκαιρα.

«Οι διαγνωστικές εξετάσεις για τη υπογονιμότητα απαιτούν μήνες και είναι δαπανηρές…»

ΛΑΘΟΣ. Ελάχιστες εξετάσεις είναι απαραίτητες και για τους δύο συντρόφους. Συνήθως, η διαγνωστική διερεύνηση περιλαμβάνει την μελέτη της  ωορρηξίας (ορμονολογικός έλεγχος), της κατάστασης της μήτρας και των σαλπίγγων στη γυναίκα (υστεροσαλπιγγογραφία και κολπικό υπερηχογράφημα) και της εξέτασης του σπέρματος για τον άνδρα (σπερμοδιάγραμμα). Αυτές οι εξετάσεις μπορούν συχνά να ολοκληρωθούν μέσα σε ένα μήνα και δεν είναι ιδιαίτερα δαπανηρές.

«Η ανδρική υπογονιμότητα είναι σπάνια. Η ανάλυση του σπέρματος είναι περιττή εάν δεν αποκλείονται όλα τα προβλήματα στη γυναίκα.»

ΛΑΘΟΣ. Σχεδόν τα μισά ζευγάρια με υπογονιμότητα έχουν κάποιο βαθμό προβλήματος του ανδρικού παράγοντα. Η έγκαιρη διερεύνηση του άνδρα, αρχικά με το σπερμοδιάγραμμα είναι απαραίτητη για την διάγνωση ή την περαιτέρω διερεύνηση ώστε να προσδιορισθεί η πιθανή θεραπευτική κατεύθυνση (αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα ζευγαριού).

«Συνολικά, η θεραπεία υπογονιμότητας είναι δαπανηρή.»

ΛΑΘΟΣ. Υπάρχουν διάφορες θεραπείες υπογονιμότητας διαθέσιμες και η πιο κατάλληλη θεραπεία για εσάς ως ζευγάρι εξαρτάται από το ιστορικό και τη διάγνωση των αιτίων. Ο στόχος είναι να επιτύχετε τη σύλληψη όσο το δυνατόν με μικρότερο βιολογικό, ψυχολογικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Αυτό σημαίνει, πολλές φορές, ότι ξεκινάμε με θεραπευτικές κατευθύνσεις που είναι απλούστερες και οικονομικότερες . Ωστόσο, ορισμένα ζευγάρια, με βάση τα ιστορικά και τα διαγνωστικά τους δεδομένα, ίσως χρειαστούν πιο επιθετική θεραπεία από την αρχή και μπορεί να εξοικονομήσουν χρήματα μακροπρόθεσμα με σωστή καθοδήγηση σχετικά με τους τρόπους θεραπείας που είναι πολύ πιθανό να είναι επιτυχείς (οικονομικό κόστος).

«Θα χρειαστούμε καθημερινές επισκέψεις στο γιατρό κατά τη διάρκεια της θεραπείας υπογονιμότητας.»

ΛΑΘΟΣ. Βεβαίως, η θεραπεία της υπογονιμότητας περιλαμβάνει τις επισκέψεις στο γιατρό. Ωστόσο, οι περισσότερες μέθοδοι θεραπείας απαιτούν λίγες επισκέψεις, και οι περισσότερες επισκέψεις είναι σύντομες, επιτρέποντάς σας να συνεχίσετε αδιάλειπτα τις καθημερινές σας δραστηριότητες (κοινωνικό κόστος).

«Όλες οι θεραπείες υπογονιμότητας εμπεριέχουν υψηλό κίνδυνο για κύηση σε τρίδυμα, τετράδυμα κοκ…Ανησυχούμε γιατί θέλουμε μόνο ένα μωρό.»

ΛΑΘΟΣ. Ο στόχος της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής είναι να σας βοηθήσει να επιτύχετε μια υγιή εγκυμοσύνη, τόσο για τη γυναίκα όσο και για το παιδί. Ως εκ τούτου, περιλαμβάνει θεραπείες με υψηλές πιθανότητες να επιτύχει εγκυμοσύνη και χαμηλό κίνδυνο πολλαπλής εγκυμοσύνης . Οι περισσότερες θεραπείες που έχουν συνταγογραφηθεί από τους γιατρούς έχουν ως αποτέλεσμα μονόδυμες κυήσεις. Τα δίδυμα είναι λιγότερο συνηθισμένα. Οι κυήσεις με μεγαλύτερο αριθμό εμβρύων είναι εξαιρετικά σπάνιες.

«Χρειάζονται μήνες για να κλείσετε ραντεβού για μια πρώτη διαβούλευση.»

ΛΑΘΟΣ. Στη Μονάδα Γονιμότητας της Κλινικής «ΡΕΑ» προσπαθούμε με τους συνεργάτες της μονάδας μας να εξυπηρετούνται το γρηγορότερο δυνατόν όλα τα ζευγάρια, το αργότερο εντός ενός μηνός. Θα ζητήσουμε απο το ζευγάρι να φέρει αντίγραφα των σχετικών ιατρικών εξετάσεων. Αυτό θα επιτρέψει μια παραγωγική πρώτη επίσκεψη και ταχεία θεραπεία. Η πιο συνηθισμένη αιτία καθυστέρησης στην αντιμετώπιση είναι η καθυστέρηση στις εργαστηριακές εξετάσεις που απαιτείται να γίνουν σε συγκεκριμένες μέρες του κύκλου των γυναικών ή με συγκεκριμένη προετοιμασία.

«Πολλές γυναίκες άνω των 40 ετών αποκτούν παιδί, οπότε η ηλικία των γυναικών δεν είναι ένας μεγάλος παράγοντας υπογονιμότητας.»

ΛΑΘΟΣ. Η ηλικία των γυναικών είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες επιτυχούς σύλληψης. Τα ποσοστά εγκυμοσύνης αρχίζουν να μειώνονται για τις γυναίκες περίπου στην ηλικία των 36 ετών. Οι κυήσεις είναι λιγότερο συχνές στην ηλικία των 40 ετών και είναι σπάνιες πάνω από 45 ετών. Οι διασημότητες των 40+ ετών που αποκτούν παιδιά, έχουν συχνά επιτύχει εγκυμοσύνη κάνοντας Εξωσωματική Γονιμοποίηση IVF, χρησιμοποιώντας ωάρια από δότριες. Υπό το φως αυτών των στοιχείων, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία είναι προς το συμφέρον σας για την επιτυχή εγκυμοσύνη.

«Οι άνδρες που δεν έχουν σπερματοζωάρια στο σπέρμα τους ή οι γυναίκες χωρίς ωοθήκες ή μήτρα δεν έχουν καμία πιθανότητα να γεννήσουν ένα παιδί.»

ΛΑΘΟΣ. Η απουσία σπερματοζωαρίων στην εκσπερμάτιση (αζωοσπερμία) μπορεί να οφείλεται σε αποφρακτικές και μη αποφρακτικές αιτίες. Οι άνδρες που έχουν σπέρμα στους όρχεις μπορούν να γονιμοποιήσουν αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνικές IVF. H θεραπευτική σπερματέγχυση με σπέρμα από «δότη» είναι, επίσης, μια επιλογή για ζευγάρια με αζωοσπερμία. Οι γυναίκες με χειρουργική ή ιατρική εμμηνόπαυση είναι συχνά υποψήφιες για αναπαραγωγή μέσω τρίτων (χρήση ωαρίων δότριας). Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε παρένθετη μητέρα (εγκυμοσύνη σε μήτρα άλλης γυναίκας) σε περιπτώσεις γυναικών με συγγενή διαμαρτία ή απουσία ή παθολογία μήτρας, καθώς και αν έχει γίνει αφαίρεση μήτρας.

 

Αλέξανδρος Δ. Τζεφεράκος
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
Επιστημονικός Διευθυντής στην
«ΜΟΝΑΔΑ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΡΕΑ»
Μαιευτήριο «ΡΕΑ»

Send this to a friend