Κρυοσυντήρηση Ωαρίων και Εμβρύων: Απαντήσεις Σε Συχνά Ερωτήματα

Νοέμβριος 11, 2017

Μέχρι σχετικά πρόσφατα, η κρυοσυντήρηση ωαρίων χρησιμοποιούνταν για ένα μικρό ποσοστό γυναικών που αντιμετωπίζουν προβλήματα στειρότητας λόγω ιατρικών καταστάσεων όπως ο καρκίνος ή οι παρενέργειες της θεραπείας που προκάλεσαν τη στειρότητα. Η κρυοσυντήρηση των ωαρίων, όπως και κάθε άλλη πτυχή της θεραπείας της γονιμότητας, έχει εξελιχθεί πολύ τα τελευταία 30 χρόνια, γεγονός που την έχει καταστήσει μια πιο βιώσιμη λύση για ένα ευρύτερο φάσμα αναγκών για προληπτική διαφύλαξη γονιμότητας.

Μια από τις τελευταίες και πιο συναρπαστικές πτυχές της κρυοσυντήρησης των ωαρίων είναι η ευκαιρία που δίνει στις γυναίκες που πλησιάζουν ή έχουν ξεπεράσει τα 30-35 έτη να διατηρήσουν τις δικές τους πιθανότητες γονιμότητας αν δεν προβλέπουν ότι θα μείνουν έγκυες σύντομα. Σκεφτείτε ότι εταιρείες όπως το Facebook και η Google ανακοίνωσαν πως θα καλύπτουν τα έξοδα κατάψυξης ωαρίων σε νεαρές υπαλλήλους τους προκειμένου αυτές να μπορούν να αφοσιωθούν στην εργασία τους χωρίς να ανησυχούν για τη μελλοντική τους γονιμότητα.

Σκέφτεστε την κρυοσυντήρηση ωαρίων ως επιλογή διατήρησης της γονιμότητας; Διαβάστε 8 πράγματα που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας

  1. Η ηλικία σας έχει σημασία. Ένα πράγμα που είναι απολύτως σαφές είναι ότι η ηλικία έχει σημασία όταν πρόκειται να μείνετε έγκυος. Και η ηλικία του ωαρίου είναι πολύ σημαντική. Αν ανατρέξετε στα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης, θα δείτε ότι οι γυναίκες που απολαμβάνουν τα μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας είναι όλες στις μικρότερες ηλικιακές ομάδες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η βιωσιμότητα των ωαρίων μειώνεται καθώς μεγαλώνετε. Επομένως, αν σκοπεύετε να παγώσετε τα ωάριά σας, ίσως πρέπει να το κάνετε το συντομότερο δυνατό. Εάν είστε μια γενικά υγιής γυναίκα, χωρίς άλλη διάγνωση στειρότητας, το ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης θα αντιστοιχεί στην ηλικιακή ομάδα στην οποία τα ωάριά σας έχουν παγώσει.
  2. Δεν χρειάζεται να έχετε σύντροφο. Στην πραγματικότητα, το 75% των γυναικών που επιλέγουν να παγώσουν τα ωάριά τους για μη-ιατρικούς λόγους το κάνουν επειδή δεν έχουν ακόμη βρει σύντροφο και φοβούνται ότι ο «κύριος Τέλειος» μπορεί να έρθει αργά, όταν το παράθυρο της γονιμότητάς τους θα έχει κλείσει. Εάν έχετε βρει το σωστό σύντροφο, αλλά δεν είστε έτοιμες να μείνετε έγκυος μέχρι την ηλικία των 30 ή 40 ετών, ίσως θελήσετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επιλέξετε να παγώσετε έμβρυα, παρά τα ωάρια (βλέπε Νο.7).
  3. Η κρυοσυντήρηση ωαρίων δεν είναι μια απλή διαδικασία. Κατά κάποιο τρόπο, η διαδικασία της κρυοσυντήρησης των ωαρίων φαίνεται αρκετά απλή. Πηγαίνετε, κάνετε κάποιες ενέσεις, παράγετε κάμποσα ωάρια, τα ωάρια συλλέγονται και στη συνέχεια καταψύχονται. Εύκολο! Στην πραγματικότητα, η διαδικασία μπορεί να είναι σωματικά και συναισθηματικά αρκετά απαιτητική λόγω των ορμονών που εμπλέκονται. Χρειάζονται περίπου 2 έως 6 εβδομάδες από την αρχή μέχρι το τέλος, ανάλογα με το φαρμακευτικό πρωτόκολλο που σας ταιριάζει . Οι ενέσεις που λαμβάνετε για την παραγωγή πολλαπλών ώριμων κυττάρων ωαρίων είναι οι ίδιες που χρησιμοποιούνται για τις γυναίκες που υποβάλλονται σε άλλες θεραπείες γονιμότητας. Περιλαμβάνουν, λοιπόν, με τη σειρά τους ανεπιθύμητες ενέργειες και -συχνά- επηρεάζουν τον ορμονικό συναισθηματικό κόσμο της γυναίκας. Αυτοί οι παράγοντες πρέπει προηγουμένως να έχουν ληφθεί υπόψη.
  4. Δεν είναι μια φθηνή μέθοδος. Κατά μέσο όρο, το κόστος μπορεί να κυμανθεί από 600€ έως 2500€ για έναν μόνο κύκλο ανάκτησης ωαρίων, αλλά μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την περιοχή και μπορεί να ποικίλει ακόμη και σε επίπεδο κλινικής. Τα φάρμακα γονιμότητας που απαιτούνται κοστίζουν επιπλέον 500€ έως 1000€. Μόλις τα ωάρια καταψυχθούν, πρέπει να αποθηκεύονται σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν (-190°C) μέχρι να τα χρησιμοποιήσετε και αυτή η υπηρεσία κοστίζει περίπου 150€ – 300€  ετησίως. Η επιλεκτική κρυοσυντήρηση ωαρίων δεν καλύπτεται απο ασφαλιστικούς φορείς (ΕΟΠΥΥ) ούτε από ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας. Εάν έχετε ιατρική διάγνωση υπογονιμότητας ή σε περιπτώσεις αντικαρκινικής θεραπείας, η ασφάλιση υγείας σας μπορεί ίσως να καλύψει ένα μέρος του κόστους.
  5. Μπορεί να χρειαστούν περισσότεροι από ένας κύκλοι. Ανάλογα με το πόσα ωάρια παράγονται σε έναν μόνο κύκλο ανάκτησης, μπορεί να χρειαστείτε περισσότερους από έναν. Σκεφτείτε ότι στην εφηβεία, οι γυναίκες έχουν περίπου 200.000 ωάρια  που έχουν απομείνει από τα αρχικά 400.000 έως 1.000.000 που έχουν στην νεογνική ηλικία. Από αυτά, μόνο τα 300-400 ωάρια θα απελευθερωθούν μέσω της ωορρηξίας και από αυτά δεν είναι όλα βιώσιμα. Αν σκοπεύετε να κρυοσυντηρήσετε τα ωάριά σας, οι περισσότερες διεθνείς επιστημονικές ενώσεις γονιμότητας και οι ειδικοί επιστήμονες γονιμότητας συνιστούν να φυλαχθούν περί τα 10 ωάρια για να αυξήσετε τις πιθανότητές σας για επίτευξη κύησης. Αυτά τα ωάρια θα αποδείξουν την βιωσιμότητά τους όταν προχωρήσουμε στην εξωσωματική γονιμοποίηση και μόνο ένα μέρος των αποψυγμένων ωαρίων θα είναι βιώσιμο. Από αυτά πάλι, δεν υπάρχει εγγύηση ότι το έμβρυο που θα προκύψει  θα είναι βιώσιμο, εμφυτεύσιμο ή και αν θα αναπτυχθεί και θα ωριμάσει σε καλής ποιότητας και εξελικτικής διαβάθμισης έμβρυο. Οι περισσότεροι κύκλοι ανάκτησης ωαρίων αποφέρουν μεταξύ 10 και 20 αυγά. Έτσι, αν θέλετε να έχετε περισσότερα από ένα παιδιά, μπορεί να χρειαστούν περισσότεροι από ένας κύκλοι για να κρυοσυντηρηθούν αρκετά ωάρια.
  6. Δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα έχετε επιτυχία. Επί του παρόντος, η Αμερικανική Εταιρεία για την Αναπαραγωγική Ιατρική (ASRM) δηλώνει ότι η πιθανότητα μιας γυναίκας να γεννήσει ζωντανό έμβρυο από ένα παγωμένο ωάριο είναι περίπου 10-20%. Οι γυναίκες στο νεότερο εύρος του ηλικιακού φάσματος που πάγωσαν τα ωάριά τους έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας, ενώ οι γυναίκες που καθυστερούν την κρυοσυντήρηση ωαρίων έχουν τις χαμηλότερες πιθανότητες επιτυχίας. Επομένως, είναι σημαντικό να σκεφθείτε και να συζητήσετε μαζί μας όλες τις πιθανότητες και τα ρίσκα για επιτυχία ή αποτυχία καθώς και τα οφέλη, αλλά και το κόστος πριν επιλέξετε να επενδύσετε -τόσο οικονομικά όσο και συναισθηματικά- στην μέθοδο της κρυοσυντήρησης.
  7. Μπορεί να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο κρυοσυντήσης εμβρύων. Αν έχετε ήδη βρει τον σύντροφο της ζωής σας, αλλά δεν επιθυμείτε να γίνεται ακόμα γονείς, ίσως θελήσετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να παγώσετε τα έμβρυα παρά τα ωάρια. Τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης για τις νεότερες γυναίκες που χρησιμοποιούν τα κατεψυγμένα έμβρυά τους είναι σημαντικά υψηλότερα από ό, τι για τις νεότερες γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση χρησιμοποιώντας τα κατεψυγμένα ωάριά τους.
  8. Διώξτε το άγχος. Απολαύστε την ηρεμία. Αν ζυγίσατε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα και έχετε αποφασίσει ότι η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι για εσάς επιλογή, ένα τεράστιο βάρος θα φύγει από τους ώμους σας. Τώρα, ΕΣΕΙΣ μπορείτε να καθορίσετε πότε είναι σωστός χρόνος να γίνετε γονέας, χωρίς τον κίνδυνο να παραιτηθείτε από τα όνειρα για καριέρα ή να επιλέξετε για σύντροφο το λάθος άτομο. Οι επιλογές γονιμότητάς σας είναι μεγαλύτερες από ό, τι εάν περιμένετε το μέλλον με προσευχές.

Σκέφτεστε τη διατήρηση της γονιμότητάς σας χρησιμοποιώντας τα δικά σας κρυοσυντηρημένα ωάρια ή έμβρυα;

Επικοινωνήστε μαζί μας στην Μονάδα Γονιμότητας & Eξωσωματικής Γονιμοποίησης ΡΕΑ και θα χαρούμε να απαντήσουμε στις ερωτήσεις σας, να δώσουμε περισσότερες πληροφορίες ή να απαντήσουμε σε τυχόν ανησυχίες που μπορεί να έχετε. Τηλ: 210 9495172, email: gram.ivf@reamaternity.gr

Αλέξανδρος Δ. Τζεφεράκος
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
Επιστημονικός Διευθυντής στην
«ΜΟΝΑΔΑ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΡΕΑ»
Μαιευτήριο «ΡΕΑ»

Send this to a friend