Εγκυμοσύνη Μετά τα 40: Υγιής ή Επιβλαβής;

Νοέμβριος 21, 2017

Παρόλο που οι γυναίκες στην ηλικία των 40 ετών μπορούν να απολαμβάνουν μια φυσιολογική και ομαλή εγκυμοσύνη που μπορεί να ολοκληρωθεί με έναν ασφαλή και φυσιολογικό τοκετό, οι περισσότερες θεωρούν ότι είναι πολύ πιο δύσκολο να συλλάβουν φυσιολογικά στα 40 τους και είναι πιο πιθανό να βιώσουν αποβολές, μια εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου ή έναν δύσκολο τοκετό.
Μακάρι να μπορούσαμε να σας πούμε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να περιμένετε έως ότου φτάσετε στα 40 σας για να μείνετε έγκυος. Δυστυχώς, οι στατιστικές δεν λένε ψέματα και «φωνάζουν» δυνατά και ξεκάθαρα ότι ο καλύτερος χρόνος για να συλλάβεις, να μείνεις έγκυος και να γεννήσεις είναι στην ηλικία μεταξύ 20 και 30 ετών. Φυσικά, είναι απολύτως δυνατό και πιθανό να μείνετε έγκυος και μετά τα 30, αλλά από τη στιγμή που φτάνετε στα 40 σας, οι πιθανότητες αρχίζουν να είναι εναντίον σας. Ναι, οι γυναίκες στην εποχή μας ζουν περισσότερο από ποτέ, αλλά δεν φαίνεται ότι το αναπαραγωγικό τους σύστημα έχει πάρει κατ’ ανάγκη αυτό το «μήνυμα».
Εδώ, θα βρείτε μερικά από τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην ηλικία των 40 ετών, όταν προσπαθούν να μείνουν έγκυες:
Υπογονιμότητα: Στην ηλικία των 40 ετών και άνω, οι γυναίκες έχουν πλέον μειωμένο δυναμικό γονιμότητας σε σύγκριση με εκείνο που παρατηρείται στις νεότερες γυναίκες (πιθανότητα κάτω απο 10% ανά κύκλο που μειώνεται κάθε χρόνο σημαντικά). Επιπλέον, οι γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών έχουν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας σε θεραπείες γονιμότητας όπως η Εξωσωματική Γονιμοποίηση (IVF).
Γενετικές διαταραχές: Οι πιθανότητες των γενετικών διαταραχών επίσης αυξάνονται αλματωδώς μετά την ηλικία των 40. Σε αυτή την ηλικία, τα εναπομείναντα ωάρια φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία στο να διαιρεθούν σωστά, πράγμα που συμβάλλει σε υψηλότερο ποσοστό γενετικών ανωμαλιών. Σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, «Εάν εξεταστούν 1.000 γυναίκες των 33 ετών, 3εις από αυτές θα αποκτήσουν ένα μωρό με μη φυσιολογικά χρωμοσώματα. Εάν εξεταστούν 1.000 γυναίκες ηλικίας 40 ετών, οι 25 από αυτές θα αποκτήσουν ένα μωρό με πρόβλημα χρωμοσωμάτων». Τα ποσοστά των μωρών με χρωμοσωμικές διαταραχές συνεχίζουν να αυξάνονται για κάθε επιπλέον έτος των μητέρων άνω των 40 ετών.
Αποβολές: Είναι δύσκολο για τους γιατρούς να δώσουν ένα ακριβές ποσοστό αποβολών στο σύνολο του γενικού πληθυσμού. Αυτό συμβαίνει επειδή οι αποβολές συχνά συμβαίνουν πριν καν οι γυναίκες αντιληφθούν ότι είναι έγκυες. Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε είναι ότι τα ποσοστά αποβολών αυξάνονται σημαντικά καθώς η γυναίκα μεγαλώνει. Στην πραγματικότητα, μετά την ηλικία των 35 ετών, η πιθανότητα αποβολής διπλασιάζεται σε σύγκριση με τις γυναίκες των 20 και 30 ετών. Οι κύριες αιτίες για αυτές τις αποβολές είναι οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες.
Προεκλαμψία: Η προεκλαμψία είναι μια διαταραχή της κύησης που συνήθως ξεκινά αφού η γυναίκα φτάσει στην 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης της. Χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση, υπερβολική κατακράτηση υγρών και υψηλά επίπεδα πρωτεϊνών στα ούρα. Μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη εμφάνιση εκλαμψίας, η οποία είναι τοξική και μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατες επιπλοκές στην υγεία της εγκύου και του εμβρύου. Οι γυναίκες που μένουν έγκυες για πρώτη φορά μετά την ηλικία των 40 ετών έχουν πιο αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν προεκλαμψία.
Δύσκολος τοκετός: Εάν είστε στα 40 σας χρόνια, πιθανόν κατανοείτε γιατί ο τοκετός μπορεί να είναι πιο δύσκολος. Ακόμα κι αν είστε υγιείς, τρώτε καλά και ασκείστε τακτικά, ίσως έχετε παρατηρήσει ότι απλά δεν έχετε την ίδια φυσική κατάσταση, τις αντοχές και την ανοσοποιητική ικανότητα που είχατε στην ηλικία των 20 ή και 30 ετών. Για το λόγο αυτό, ο τοκετός μπορεί να είναι πιο δύσκολος για τις γυναίκες των 40 ετών και άνω, ειδικά αν είναι η πρώτη φορά που γεννούν. Οι γυναίκες σε αυτή την ηλικία είναι πιο επιρρεπείς στο να αντιμετωπίσουν κατά την διάρκεια της εξέλιξης του τοκετού μετά την τελεία διαστολή παράταση του δεύτερου σταδίου, δηλαδή της εξώθησης, που οδηγεί σε εμβρυϊκή δυσχέρεια. Έτσι αυξάνεται η πιθανότητα επιλογής καισαρικής τομής
Τα παραπάνω δεδομένα μπορεί να φαίνονται αποθαρρυντικά, αλλά να θυμάστε ότι σήμερα περισσότερες γυναίκες από ποτέ γίνονται μητέρες στα 40 τους χρόνια. Αν πλησιάζετε ή έχετε περάσει την ηλικία των 40 ετών και ενδιαφέρεστε να μείνετε έγκυος συζητήστε το με τον γυναικολόγο σας. Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνηση οι συνεργάτες του ΡΕΑ και εγώ είμαστε στην διάθεσή σας, κλείνοντας ραντεβού στην Μονάδα Γονιμότητας & Εξωσωματικής Γονιμοποίησης της ΡΕΑ. Μπορεί -και το ευχόμαστε- να μην χρειαστείτε ποτέ τη βοήθεια της τεχνολογίας στην υποβοήθηση της ανθρώπινης αναπαραγωγής, αλλά αξίζει τον κόπο να μιλήσετε με τους ειδικούς. να είστε εξοικειωμένες και να απομυθοποιήσετε τις πιθανές επιλογές σας σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη.
Αλέξανδρος Δ. Τζεφεράκος
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
Επιστημονικός Διευθυντής στην
«ΜΟΝΑΔΑ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΡΕΑ»
Μαιευτήριο «ΡΕΑ»

Send this to a friend