Υπογόνιμοι Άνδρες: «Υποφέροντας στη Σιωπή»

Νοέμβριος 29, 2017

Η αντιμετώπιση των ανδρών με πρόβλημα γονιμότητας μπορεί να μην είναι τόσο «ευαίσθητη» όσο στην περίπτωση των γυναικών, σύμφωνα με το φιλανθρωπικό Δίκτυο Γονιμότητας του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο διεξήγαγε ανώνυμη έρευνα μεταξύ ανδρών που ζήτησαν ιατρική βοήθεια για να γίνουν γονείς.

Ένα από τα συμπεράσματα της έρευνας έδειξε ότι οι άνδρες αισθάνονται αποκλεισμένοι σε σχέση με τις γυναίκες-συντρόφους τους, οι οποίες αποτελούν σχεδόν αποκλειστικά το επίκεντρο της προσοχής στις κλινικές υπογονιμότητας. Οι ανάγκες των ανδρών αγνοούνται πολύ συχνά και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει.

Ο Gareth Down, 31 ετών, δημιούργησε μια ομάδα υποστήριξης για άνδρες με προβλήματα γονιμότητας, διότι όπως λέει, δεν είχε πουθενά να ζητήσει βοήθεια όταν ο ίδιος την χρειάστηκε.

Τα συναισθήματα των ανδρών

Σε ηλικία 20 ετών, ο Gareth Down, σε μια συνομιλία με τον γιατρό του, έμαθε ότι οι εξετάσεις του έδειξαν ότι δεν είχε σπέρμα. Μετά από οκτώ χρόνια, εννέα κύκλους θεραπείας και τέσσερις αποβολές, αυτός και η σύζυγός του Nat απέκτησαν τελικά ένα μωρό πριν από 17 μήνες.

Ένας χώρος μόνο για τους άνδρες για την ανταλλαγή εμπειριών θα ήταν σημαντικός και θα τον έκανε να αισθάνεται πολύ καλύτερα για την προσωπική του κατάσταση, όπως είπε. «Μερικές φορές ήθελα απλά να ξεσπάσω, αλλά δεν ένιωθα σίγουρος για το αν σκεφτόμουν σωστά. Η γυναίκα είναι αυτή που αναγκάζεται  να περάσει από όλη αυτή τη διαδικασία και γι’ αυτό ένοιωθα ότι δεν είχα το δικαίωμα να μιλάω ή να διαμαρτύρομαι. Τώρα πλέον μπορώ να πω με σιγουριά τι αισθάνονται και άλλοι άντρες. Και αυτό μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται λιγότερο μόνοι…

Ο Gareth είπε, επίσης, ότι η μακρά και αγωνιώδης αναμονή για ένα μωρό «σχεδόν μας έκανε κομμάτια πολλές φορές», και ότι «Η ανδρική υπόγονιμοτητα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν οποιαδήποτε άλλη παθολογική κατάσταση. Εξακολουθεί δυστυχώς να αποτελεί ένα θέμα «ταμπού» και γίνεται ακόμα χειρότερο όταν αρχίζεις να νιώθεις ότι χάνεις άσκοπα χρόνο και χρήμα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας…»

Η παραγκώνιση των ανδρικών συναισθημάτων

Το δίκτυο Γονιμότητας του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι πολύ λίγα είναι γνωστά για το πώς οι άντρες αντιμετωπίζουν τη στειρότητα, διότι συχνά διστάζουν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους. Σαράντα ένας άνδρες απάντησαν στο ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο, το οποίο σχεδιάστηκε σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου Leeds Beckett.

Κατά μέσο όρο, οι άνδρες που απάντησαν είχαν προσπαθήσει να τεκνοποιήσουν για πέντε χρόνια και οι περισσότεροι υπέφεραν άμεσα από υπογονιμότητα.

Σχεδόν όλοι οι άνδρες δήλωσαν ότι τα προβλήματα γονιμότητας είχαν επηρεάσει την συνολική ευημερία τους, με πολλούς να λένε ότι αισθάνονταν άνευ αξίας ή «λιγότερο άνδρες». Πολλοί ένιωσαν αποκλεισμένοι ή περιθωριοποιημένοι.

Ένας άνδρας είπε: «Η όλη εμπειρία έχει επικεντρωθεί στη σύζυγό μου… ακόμη και οι επιστολές των συμβούλων για τα γεννητικά μου όργανα απευθύνονται στη σύζυγό μου! Φαίνεται ότι δεν υπάρχει ισότητα»

Ένας άλλος δήλωσε: «Τώρα πλέον γνωρίζω πώς αισθάνεται κάποιος που επισήμως αναγνωρίζεται ως…προσάρτημα της συζύγου του!».

Υποφέροντας στη σιωπή…

Κάποιοι δήλωσαν ότι αντιμετωπίστηκαν χωρίς ευαισθησία: «Ένας πολύ αγενής γιατρός, έπειτα από κάποια αποτελέσματα αναλύσεων, αντί να μου εξηγήσει τα αποτελέσματα, με κάλεσε στη δουλειά μου για να με ρωτήσει αν είχα κάνει βασεκτομή»

Η έλλειψη συναισθηματικής υποστήριξης για τους άνδρες που υποβάλλονται σε θεραπεία για τη στειρότητα ήταν ένα ακόμη κοινό παράπονο μεταξύ των ερωτηθέντων.

«Υπάρχουν πάντα γυναίκες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης που αναγνωρίζουν ότι είχαν προβλήματα στειρότητας, αλλά σπάνια ακούμε για τον άνδρα. Γνωρίζω ότι είναι ένα μεγάλο ζήτημα για τους άνδρες να κινδυνεύουν να τους αποκαλέσουν «λιγότερο άνδρες», αλλά αισθάνομαι ότι η υπογονιμότητα είναι κάτι που πολλοί άντρες υποφέρουν στη σιωπή, φοβούμενοι τους κοινωνικούς «χαρακτηρισμούς».

«Είναι ένα σιωπηλό πρόβλημα που πολλοί άνδρες υποφέρουν», είπε ένας από τους άνδρες που απάντησαν στην ανώνυμη έρευνα.

Η Susan Seenan, διευθύντρια του Δικτύου Γονιμότητας του Ηνωμένου Βασιλείου, προέτρεψε τους άντρες να μιλήσουν και είπε ότι οι κλινικές θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις ανάγκες φροντίδας των ανδρών που υποδέχονται και θεραπεύουν.

«Οι άνδρες είναι το ήμισυ της «εξίσωσης» της γονιμότητας. Όταν δεν μπορούν να δημιουργήσουν την οικογένεια που επιθυμούν χωρίς ιατρική βοήθεια, υποφέρουν και αγωνίζονται βιολογικά και διανοητικά, όπως ακριβώς κάνουν και οι γυναίκες».

Ποιες είναι οι αιτίες της ανδρικής υπογονιμότας;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνδρες μπορεί να είναι υπογόνιμοι. Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι το σπέρμα χαμηλής ποιότητας, είτε επειδή υπάρχει χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων, είτε επειδή το σπέρμα έχει χαμηλή κινητικότητα ή είναι μη φυσιολογικό. Οι κατεστραμμένοι όρχεις, οι διαταραχές εκσπερμάτωσης και τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, μπορούν επίσης να προκαλέσουν στειρότητα.

Οι εξετάσεις για να διαπιστωθούν οι αιτίες της ανδρικής υπογονιμότητας περιλαμβάνουν ανάλυση σπέρματος και εξέταση ούρων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο θεραπείας της ανδρικής υπογονιμότητας μπορείτε να απευθύνεστε στην Μονάδα Γονιμότητας και Εξωσωματικής Γονιμοποίησης της Κλινικής «ΡΕΑ».

 

Αλέξανδρος Δ. Τζεφεράκος
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
Επιστημονικός Διευθυντής στην
«ΜΟΝΑΔΑ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΡΕΑ»
Μαιευτήριο «ΡΕΑ»

Send this to a friend