9 Μύθοι για το Σεξ στην Εγκυμοσύνη

Δεκέμβριος 18, 2017

Πάρα πολλές ιδεοληψίες, λανθασμένες αντιλήψεις, αλλά και διάφορες ανεύθυνες απόψεις που δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο προκαλούν σύγχυση στις γυναίκες που μπορεί να έχουν διάθεση να κάνουν σεξ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι πιο συνηθισμένες ανοησίες που υποστηρίζονται για το σεξ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης -και είναι όλες παραπληροφόρηση- είναι οι ακόλουθες:

  1. «Μην κάνετε σεξ μπορεί να βλάψει το έμβρυο»

Ας το ξεκαθαρίσουμε μια για πάντα: Tο σεξ δεν μπορεί να βλάψει το έμβρυο σε όλη την εγκυμοσύνη ανεξάρτητα από το αν είστε τέσσερις ή 40 εβδομάδες έγκυος. Ο τράχηλος είναι κλειστός και το μωρό είναι ασφαλές και άνετο εκεί. Φυσικά, για ένα πολύ μικρό ποσοστό γυναικών, ο γιατρός τους θα τις συμβουλεύει να μην κάνουν σεξ για ιατρικούς λόγους. Αλλά αν έχετε μια υγιή φυσιολογική εγκυμοσύνη, απολαύστε το!

  1. «Υπάρχουν κάποιες σεξουαλικές στάσεις που πρέπει να αποφεύγουμε»

Αυτό που σας βόλευε και σας άρεσε θα αλλάξει πιθανώς, καθώς μεγαλώνει η κοιλιά σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά αφήστε το σώμα σας να σας καθοδηγήσει. Η ιεραποστολική στάση αρχίζει να μοιάζει άβολη στις περισσότερες γυναίκες. Χρησιμοποιήστε την φαντασία σας για να είστε δημιουργικές!

  1. «Το μωρό θα δει το πέος του συντρόφου σας και θα έχει εικόνες»

Με τίποτα! Το μωρό περιβάλλεται από τον αμνιακό σάκο γεμάτο με υγρό στη μήτρα σας στο σκοτάδι. Είναι αδύνατο να δει τίποτα και σίγουρα δεν θα θυμάται κάτι.

  1. «Θα πρέπει να κάνετε σεξ ενώ είστε έγκυος για να διατηρήσετε το ενδιαφέρον του συντρόφου σας»

Να κάνετε μόνο ό,τι αισθάνεστε σωστό για το σώμα σας δεν υπάρχουν… «πρέπει».

  1. «Θα χάσετε τη σεξουαλική σας διάθεση αν δεν κάνετε σεξ»

Στην πραγματικότητα για πολλές γυναίκες η σεξουαλική τους διάθεση αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ορισμένες γυναίκες αισθάνονται την ισχυρότερη σεξουαλική ορμή τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και έχουν τους πιο ευχάριστους οργασμούς τους και αυτό είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό.

  1. «Η σεξουαλική σας διάθεση θα αυξηθεί»

Όχι απαραίτητα. Για άλλες γυναίκες η σεξουαλική διάθεση θα μειωθεί. Μπερδευτήκατε;  Σωστά! Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν κανόνες, καθώς όλες οι γυναίκες είναι μοναδικές.

  1. «Το στοματικό σεξ απαγορεύεται»

Στην πραγματικότητα το στοματικό σεξ μπορεί να είναι μια καλή επιλογή αν δεν αισθάνεστε άνετα να έχετε διεισδυτικό σεξ. Μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε συνδεδεμένοι με τον σύντροφό σας και πιο χαλαροί. Ωστόσο, πρέπει να αποφεύγει ο σύντροφος σας να φυσάει αέρα στον κόλπο σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς αυτό μπορεί -πάρα πολύ σπάνια- να είναι επικίνδυνο.

  1. «Ένας οργασμός μπορεί να προκαλέσει αποβολή»

Όχι! Μπορεί να εμφανίσετε κάποιες ελαφρές μυϊκές κράμπες ή σφίξιμο στην κοιλιά σας αφού έχετε έναν οργασμό, αλλά αυτές δεν έχουν ούτε την ένταση και την διάρκεια, αλλά ούτε και την επίδραση που έχουν οι αληθινές συσπάσεις του τοκετού.

  1. «Το σεξ θα φέρει πρόωρο τοκετό»

Εντάξει, αυτό θα μπορούσε να είναι αλήθεια έτσι αποφεύγουμε την ελεύθερη εκσπερμάτιση στον όγδοο μήνα, αλλά δεν είναι κάτι που πρέπει να οδηγήσει σε πλήρη αποχή, εκτός αν υπάρχει ιατρική αντένδειξη και οδηγία από τον γυναικολόγο σας. Η σεξουαλική επαφή θα μπορέσει να βοηθήσει στην έναρξη συστάσεων τοκετού μόνο εάν είστε στο τέλος της εγκυμοσύνης σας ή σε παράταση κυήσεως. Υπάρχουν μικρές ποσότητες προσταγλανδινών στο σπέρμα που μπορούν να βοηθήσουν τον τράχηλό σας να ανοίξει, η κίνηση πιστεύεται ότι ενθαρρύνει τον τοκετό και έχοντας οργασμό απελευθερώνεται ένα μεγάλο κύμα ωκυτοκίνης που είναι η ορμόνη νούμερο ένα που απαιτείται για τις συστολές.

Είναι σημαντικό να έχετε ξεκάθαρη άποψη για το σεξ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να μην πιστεύετε σε μύθους και ανεύθυνες απόψεις. Η εγκυμοσύνη διαρκεί 40 εβδομάδες και το σεξ δεν θα πρέπει είναι το νούμερο ένα θέμα που θα προβληματίσει την σκέψη σας!

 

Αλέξανδρος Δ. Τζεφεράκος
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
Επιστημονικός Διευθυντής στην
«ΜΟΝΑΔΑ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΡΕΑ»
Μαιευτήριο «ΡΕΑ»

Send this to a friend