Η Χρήση Κρυοσυντηρημένων Εμβρύων Δίνει τα Ίδια Ποσοστά Επιτυχίας στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Ιανουάριος 22, 2018

Η μέθοδος της κρυοσυντήρησης εμβρύων και η ακόλουθη εμβρυομεταφορά δίνει σε υπογόνιμα ζευγάρια ίσες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί σε σύγκριση με την χρήση «φρέσκων» εμβρύων για Εξωσωματική Γονιμοποίηση (IVF), σύμφωνα με μια νέα έρευνα επιστημόνων από το Βιετνάμ και την Αυστραλία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που θα δημοσιευθούν στο The New England Journal of Medicine, η ερευνητική ομάδα συμπέρανε ότι τα ποσοστά εγκυμοσύνης και γεννήσεων είναι ισοδύναμα μεταξύ μιας ομάδας γυναικών στις οποίες έχουν εμφυτευτεί κρυοσυντηρημένα έμβρυα και μιας ομάδας γυναικών στην οποία χρησιμοποιήθηκαν «φρέσκα» έμβρυα.

«Οι τεχνικές κρυοσυντήρησης εμβρύων αυξάνονται σε δημοφιλία στις κλινικές γονιμότητας σε όλο τον κόσμο. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η έρευνά μας είναι σημαντική για τους ειδικούς γονιμότητας και τους ερευνητές, και βεβαίως για όλα τα υπογόνιμα ζευγάρια που ελπίζουν να αποκτήσουν παιδί» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Vuong από το Τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Ιατρικής και Φαρμακευτικής στην πόλη Χο Τσι Μιν.

Η έρευνα του Δρ. Vuong διεξήχθη σε συνεργασία με τον καθηγητή Ben Mol, από το Ινστιτούτο Robinson Research του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, με τον καθηγητή Robert Norman, επίσης από το Ινστιτούτο Ερευνών Robinson, και από μια κορυφαία μονάδα γονιμότητας (Fertility SA).

Η μελέτη διερεύνησε σχεδόν 800 γυναίκες που πάσχουν από υπογονιμότητα η οποία δεν σχετίζεται με το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS). Οι γυναίκες έλαβαν έναν κύκλο Εξωσωματικής Γονιμοποίησης, στον οποίο είτε έγινε μεταφορά «φρέσκων» εμβρύων, είτε όλα τα έμβρυα καταψύχθηκαν και ακολούθησε ένας κύκλος εμβρυομεταφοράς αποψυγμένων εμβρύων, χωρίς τη χρήση των φαρμάκων IVF.

Μετά τον πρώτο ολοκληρωμένο κύκλο της εξωσωματικής γονιμοποίησης, η συνεχιζόμενη κύηση παρουσιάστηκε στο 36% των γυναικών στην ομάδα κρυοσυντηρημένων εμβρύων και στο 35% των γυναικών με τα «φρέσκα» έμβρυα.

Τα ποσοστά των γεννήσεων μετά την πρώτη εμβρυομεταφορά ήταν 34% στην ομάδα κρυοσυντηρημένων εμβρύων και 32% στην ομάδα των «φρέσκων» εμβρύων.

«Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι οι γυναίκες που υποφέρουν από υπογονιμότητα λόγω του Συνδρόμου Πολυκυστηκών Ωοθηκών, ωφελούνται από σημαντικά υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων με τη χρήση κρυοσυντηρημένων εμβρύων στις διαδικασίες Εξωσωματικής Γονιμοποίησης, αλλά δεν υπήρχαν ανάλογα στοιχεία σε ασθενείς που δεν έπασχαν από το Σύνδρομο Πολυκυστηκών Ωοθηκών», λέει ο καθηγητής Mol.

«Αυτή η νέα μελέτη δείχνει ότι οι υπογόνιμες γυναίκες που δεν πάσχουν από PCOS έχουν ισοδύναμα ποσοστά επιτυχημένων γεννήσεων με Εξωσωματική Γονιμοποίηση χρησιμοποιώντας κρυοσυντηρημένα έμβρυα, γεγονός που αποτελεί σημαντική είδηση ​​για τα υπογόνιμα ζευγάρια παγκοσμίως.

Το βασικό μας εύρημα είναι ότι τα κρυοσυντηρημένα εμβρύα στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση δεν επηρεάζουν αρνητικά τις πιθανότητες ενός ζευγαριού να αποκτήσει μωρό. Μετά την πρώτη μεταφορά εμβρύου θα είναι δυνατόν να κρυοσυντηρηθούν τα εναπομείναντα έμβρυα και να μεταφερθούν στη συνέχεια ένα προς ένα, κάτι που είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.»

Ο καθηγητής Mol σημειώνει ότι ενώ πολλές κλινικές απομακρύνονται εντελώς από την μεταφορά «φρέσκων» εμβρύων, η διαδικασία κατάψυξης προσθέτει επιπλέον κόστος στην μέθοδο Εξωσωματικής Γονιμοποίησης, χωρίς να έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερα ποσοστά ζωντανών γεννήσεων. «Τα ζευγάρια που ανησυχούν για τις δαπάνες της μεθόδου κρυοσυντήρησης εμβρύων δεν χρειάζεται να την επιλέξουν, καθώς διατηρούν το ίδιο ποσοστό επιτυχίας ζωντανών γεννήσεων», λέει.

Σύμφωνα με τον Δρ Vuong: «Τα ερευνητικά μας αποτελέσματα αφορούν μια κοινή μέθοδο κρυοσυντήρησης γνωστή ως Vitrification, οπότε μπορεί να μην ισχύουν για όλες τις τεχνικές κρυοσυντήρησης εμβρύων που χρησιμοποιούνται σήμερα. Θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για να συγκριθούν τα ποσοστά εγκυμοσύνης και ζωντανών γεννήσεων με χρήση άλλων τεχνικών κρυοσυντήρησης εμβρύων»

«Η ποιότητα και η ταχύτητα της έρευνας που παράγεται από το Πανεπιστήμιο Ιατρικής και Φαρμακευτικής της πόλης Χο Τσι Μιν και το νοσοκομείο My Duc στο Βιετνάμ είναι εξαιρετική. Η υπογονιμότητα είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ασίας.


Είμαστε στην ευχάριστη θέση να παράσχουμε τις γνώσεις μας σε έναν τομέα έρευνας που γίνεται όλο και πιο σημαντικός στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Η μελέτη χρειάστηκε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο για να συγκεντρώσει τους συμμετέχοντες, κάτι που είναι ανήκουστο για τα πρότυπα της Δύσης»,
δήλωσε ο καθηγητής Mol.

Αλέξανδρος Δ. Τζεφεράκος
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
Επιστημονικός Διευθυντής στην
«ΜΟΝΑΔΑ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΡΕΑ»
Μαιευτήριο «ΡΕΑ»

Send this to a friend