Ενδομήτρια Σπερματέγχυση (IUI): Τί Είναι και Ποιους Αφορά

Ιανουάριος 24, 2018

Τί είναι η Ενδομήτρια Σπερματέγχυση

Η Ενδομήτρια Σπερματέγχυση (IUI) είναι μια θεραπεία γονιμότητας που περιλαμβάνει αγωγή χαμηλής δόσης φαρμάκων γονιμότητας για την τόνωση της παραγωγής ωαρίων και στη συνέχεια την τοποθέτηση των κινητικών σπερματοζωαρίων μέσα στη μήτρα κοντά στα ωάριά σας, τη στιγμή που έχετε ωορρηξία. Αυτό μεγιστοποιεί τις πιθανότητες του σπέρματος να γονιμοποιήσει ένα ωάριο. Αν και η ίδια η διαδικασία είναι απλή, ο σωστός συγχρονισμός είναι πολύ σημαντικός.

Αν είστε ζευγάρι του ίδιου φύλου ή ελεύθερη γυναίκα και υποβάλλεστε σε θεραπεία Ενδομήτριας Σπερματέγχυσης, δεν είναι πάντα απαραίτητο ότι θα πρέπει να λάβετε φάρμακα γονιμότητας. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να συζητηθεί με τον γιατρό σας.

Για ποιόν είναι κατάλληλη η Ενδομήτρια Σπερματέγχυση;

Είναι κατάλληλη για ζευγάρια στα οποία η γυναίκα δεν έχει κάποια σαλπιγγική βλάβη και ο άντρας έχει φυσιολογική -ή μόνο ελαφρώς μη βέλτιστη- ανάλυση σπέρματος. Χρησιμοποιείται επίσης στις περιπτώσεις που υπάρχει δότης σπέρματος.

Πώς λειτουργεί;

Πριν από την έναρξη της θεραπείας, εκτελείται υπερηχογράφημα. Αν αυτό είναι φυσιολογικό, η θεραπεία σας ξεκινά με χαμηλή δόση φαρμάκων γονιμότητας για να τονωθεί η παραγωγή ενός ή περισσότερων ωοθυλακίων.

Μια εβδομάδα μετά την αρχική λήψη των φαρμάκων γονιμότητας εκτελείται ένα ακόμη υπερηχογράφημα για να ελέγξετε πόσα ωοθυλάκια αναπτύσσονται. Στόχος είναι να φτάσουμε στο μέγιστο 2 μεγάλων ωοθυλακίων και όχι σε περισσότερα από 2 μικρά. Αν το υπερηχογράφημα δείξει ότι ο στόχος έχει επιτευχθεί, τότε απαιτείται μια τελική ένεση διαφορετικής ορμόνης που θα προκαλέσει ωορρηξία 34-40 ώρες αργότερα. Η φάση της σπερματέγχυσης θα χρονομετρηθεί ώστε να συμπίπτει με την φάση της ωορρηξίας. Ο σύντροφός σας θα χρειαστεί να είναι παρών στην κλινική την ημέρα της θεραπείας για να παράγει δείγμα σπέρματος που θα προετοιμαστεί κατάλληλα στο εργαστήριο.

Αν υποβληθείτε σε θεραπεία ενδομήτριας σπερματέγχυσης και δεν παίρνετε φάρμακα γονιμότητας, η θεραπεία θα πραγματοποιηθεί κοντά στο χρόνο που θα έχετε φυσιολογική  ωορρηξία.

Η σπερματέγχυση γίνεται με τη χρήση ενός λεπτού καθετήρα που μεταφέρεται στη μήτρα σας μέσω του τραχήλου. Στη συνέχεια, το «πλυμένο» δείγμα σπέρματος που έχει προετοιμαστεί στο εργαστήριο, εγχέεται αργά χρησιμοποιώντας μια σύριγγα. Αυτή η διαδικασία διαρκεί μόνο λίγα λεπτά.

Ποια είναι τα ποσοστά επιτυχίας της Ενδομήτριας Σπερματέγχυσης

Τα ποσοστά επιτυχίας της ενδομήτριας σπερματέγχυσης χρησιμοποιώντας σπέρμα ενός συντρόφου είναι περίπου 15% ανά κύκλο θεραπείας. Αυτό το ποσοστό είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με το ποσοστό επιτυχίας της μεθόδου εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF/ICSI), καθώς δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι η γονιμοποίηση πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά από την σπερματέγχυση. Για το λόγο αυτό, η θεραπεία με Ενδομήτρια Σπερματέγχυση περιορίζεται συνήθως σε 3 κύκλους θεραπείας, πριν συστήσουμε ως επόμενο στάδιο την μέθοδο της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης.

Αλέξανδρος Δ. Τζεφεράκος
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
Επιστημονικός Διευθυντής στην
«ΜΟΝΑΔΑ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΡΕΑ»
Μαιευτήριο «ΡΕΑ»

Send this to a friend