Πρόβλημα Υπογονιμότητας και Θεραπεία: Πώς θα το Μοιραστείτε με Οικογένεια και Φίλους

Φεβρουάριος 6, 2018

Όταν ένα ζευγάρι αντιμετωπίζει πρόβλημα γονιμότητας και είναι σε διαδικασία ιατρικής αντιμετώπισης με μεθόδους υποβοήθησης της αναπαραγωγής, είναι εξαιρετικά δύσκολο να μοιραστεί με το οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον ένα τόσο προσωπικό πρόβλημα και έτσι, η επικοινωνία με την οικογένεια και τους φίλους μπορεί να γίνει εξαιρετικά δύσκολη.

Οι άνθρωποι που μας περιβάλουν μπορεί να είναι υπέροχοι με πολλούς τρόπους, αλλά ακόμη και εκείνοι που μας νοιάζονται περισσότερο, δεν μπορούν πάντα να γνωρίζουν πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα δικά μας προβλήματα.

Τα ακόλουθα βήματα αφορούν ασθενείς που δυσκολεύονται να μιλήσουν με τους φίλους και την οικογένειά τους για την μάχη που δίνουν με την υπογονιμότητα.

Πάρτε τον έλεγχο της κατάστασης

Το πρώτο βήμα είναι να αποκτήσετε τον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο μιλάτε για αυτό το δύσκολο θέμα. Οι άνθρωποι που αγωνίζονται να τεκνοποιήσουν μπορεί μερικές φορές να αισθάνονται ανίσχυροι, αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι ίδιοι έχετε την απόλυτη πρωτοβουλία όταν πρόκειται να αποφασίσετε πόσα εσείς και ο σύντροφός σας θα θέλατε να μοιραστείτε – και με ποιον θέλετε να τα μοιραστείτε.

Συμφωνήστε με τον σύντροφό σας τι θέλετε να μοιραστείτε με τους γύρω σας

Στην προσπάθεια εξισορρόπησης μεταξύ της ανάγκης για υποστήριξη και της προστασίας της ιδιωτικής ζωής, είναι πολύ σημαντικό να δείξετε τον απαιτούμενο σεβασμό στον σύντροφό σας. Συζητήστε από πριν για το τι είστε πρόθυμοι να μοιραστείτε και τι θα θέλατε να κρατήσετε ιδιωτικό. Η επικοινωνία είναι το κλειδί κατά τη διεξαγωγή μιας θεραπείας γονιμότητας, είτε πρόκειται για επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο, είτε τηλεφωνικώς είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή επιστολής.

Προετοιμαστείτε για το τι θα λέτε

Η εξάσκηση από πριν των όσων θα πείτε και θα μοιραστείτε με τους δικούς σας μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη. Μπορεί επίσης να είναι καλό να αποφασίσετε για συγκεκριμένες λέξεις ή φράσεις που πρέπει να χρησιμοποιήσετε, όπως η «υπογονιμότητα» ή «ελπίζουμε να αποκτήσουμε ένα μωρό, αλλά αγωνιζόμαστε αυτή τη στιγμή». Μπορεί, επίσης, να είναι χρήσιμο να σκεφτείτε πότε θα ήταν η κατάλληλη στιγμή να μιλήσετε με τους ανθρώπους σας. Η ιδιωτικότητα και ο κατάλληλος χώρος θα σας επιτρέψουν να μιλήσετε ελεύθερα και να εξασφαλίσετε ότι έχετε την πλήρη προσοχή του συνομιλητή σας.

Εξηγήστε τους με ποιόν τρόπο μπορούν να είναι υποστηρικτικοί

Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα είναι να εξηγήσετε στην οικογένεια και τους φίλους σας πώς μπορούν να σας υποστηρίξουν. Να είστε συγκεκριμένοι σχετικά με το εάν θέλετε να σας ρωτούν εκείνοι ή να αναμένουν εσάς να αναφερθείτε στο θέμα. Βεβαιώστε τους ότι θα τους ενημερώσετε για την εξέλιξη της θεραπείας σας όταν θα αισθάνεστε έτοιμοι και να είστε ειλικρινείς για το αν προτιμάτε να μην ρωτούν σχετικά με τα τεστ εγκυμοσύνης ή τα αποτελέσματα της θεραπείας. Πείτε τους ότι ίσως χρειαστείτε ένα διάλειμμα από τις οικογενειακές ή φιλικές συγκεντρώσεις, εξηγώντας ότι η αποχή σας δεν οφείλετε σε αυτούς, αλλά αφορά την προστασία σας κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου της ζωής σας.

Μπορεί να έχετε βιώσει πολλές περιπτώσεις όπου αισθανθήκατε άβολα ή χρειάστηκε να απαντήσετε σε ένα αδιάκριτο ερώτημα για την υπογονιμότητά σας. Αφιερώστε, λοιπόν, χρόνο για να σχεδιάσετε και να εξασκήσετε τις απαντήσεις σας. Μοιραστείτε τις με τον σύντροφό σας και αντλήστε δύναμη από την ικανότητά σας να αντιμετωπίσετε από κοινού παρόμοιες άβολες στιγμές. Οι δεξιότητες αυτές μπορεί να σας φανούν χρήσιμες και για το υπόλοιπο της ζωής σας.

Αλέξανδρος Δ. Τζεφεράκος
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
Επιστημονικός Διευθυντής στην
«ΜΟΝΑΔΑ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΡΕΑ»
Μαιευτήριο «ΡΕΑ»

Send this to a friend