Εγκυμοσύνη & Οδήγηση: Όσα Πρέπει να Γνωρίζεις!

Μάρτιος 8, 2018

Ίσως να έχετε ήδη διαβάσει σχετικές μελέτες που δείχνουν ότι οι έγκυες γυναίκες έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμπλακούν σε κάποιο τροχαίο ατύχημα. Αυτό συνήθως οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότερες έγκυες αισθάνονται εξαντλημένες, έχουν ναυτίες, ζαλάδες ή και έλλειψη συγκέντρωσης.

Μπορεί επίσης να έχετε ακούσει ότι τα τροχαία ατυχήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου και σοβαρού τραύματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Είναι όμως απίθανο -αλλά και επικίνδυνο- να μείνετε κλεισμένη στο σπίτι σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης… Τί πρέπει λοιπόν να προσέξετε;

Δέκα συμβουλές για την οδήγηση ενώ είστε έγκυος:

1. Αξιολογήστε την κατάστασή σας.

Όπως είπαμε και παραπάνω, η αύξηση των ατυχημάτων για τις έγκυες γυναίκες είναι πιθανό να οφείλεται σε κόπωση, ναυτία, έλλειψη εστίασης κλπ. Έτσι, πριν μπείτε στο αυτοκίνητο εκτιμήστε πως αισθάνεστε και, αν νοιώθετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, ζητήστε από κάποιον άλλο να οδηγήσει ή αναβάλλετε την μετακίνησή σας μέχρι να αισθανθείτε καλύτερα. Φάτε ένα σνακ, πιείτε λίγο νερό, ξεκουραστείτε και δείτε πώς αισθάνεστε μετά από αυτό. Νιώθετε μεγαλύτερη ζωντάνια; Έχετε καλύτερη εστίαση; Αν ναι, μπορείτε να ξεκινήσετε!

2. Περιορίστε τις πηγές διάσπασης της προσοχής. 

Είστε έγκυος άρα έχετε ήδη αρκετά πράγματα να συμβαίνουν στο σώμα σας και στο μυαλό σας και, επομένως, δεν χρειάζεστε επιπρόσθετους παράγοντες που διασπούν την προσοχή σας. Αφήστε το κινητό σας τηλέφωνο και το ραδιόφωνο και επικεντρωθείτε στο δρόμο. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές – ή να μην οδηγείτε καθόλου – σε κακές καιρικές συνθήκες ή σε ώρες κυκλοφοριακής αιχμής.

3. Κάντε συχνά διαλείμματα. 

Εάν είστε στο αυτοκίνητο για αρκετές ώρες, σταματήστε για να τεντωθείτε και να περπατήσετε λίγο (είναι μια καλή ευκαιρία για να επισκεφθείτε και την τουαλέτα). Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσετε την κυκλοφορία του αίματος και θα αισθανθείτε πιο ανανεωμένη.

4. Προτιμήστε τη θέση του συνεπιβάτη. 

Όταν αυτό είναι δυνατό, μην οδηγείτε, ειδικά καθώς η εγκυμοσύνη σας εξελίσσεται και η μήτρα σας πλησιάζει στο τιμόνι.

5. Τοποθετήστε το σώμα σας μακριά από το τιμόνι. 

Όταν βρίσκεστε στη θέση του οδηγού, μετακινήστε το κάθισμά σας όσο πιο πίσω γίνεται. Προσπαθήστε να τοποθετήσετε το σώμα σας με τρόπο που το στήθος σας να βρίσκεται τουλάχιστον 25 εκατοστά από το τιμόνι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικές επεκτάσεις πεντάλ αυτοκινήτου για να βρίσκεστε σε θέση πιο μακριά από το τιμόνι. Φροντίστε να έχετε πλήρη ορατότητα από τη θέση σας και να αισθάνεστε άνετα.

6. Τοποθετήστε το τιμόνι ψηλά προς το στήθος σας και όχι προς την κοιλιά σας, έτσι ώστε εάν ο αερόσακος αναπτυχθεί, να μην βρεθεί απευθείας στην κοιλιά σας.

7. Αφαιρέστε τα περιττά ρούχα. 

Τα παλτό και τα σακάκια μπορεί να παρεμποδίσουν την σωστή τοποθέτηση της ζώνης ασφαλείας. Επιπλέον, μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε άβολα και να σας αποσπούν την προσοχή, αν σας ζεσταίνουν υπερβολικά.

8. Βάλτε τη ζώνη ασφαλείας σωστά και χρησιμοποιήστε την ειδική στήριξη ζώνης ασφαλείας για εγκύους. 

Φροντίστε ώστε το οριζόντιο μέρος της ζώνης να βρίσκεται κάτω από τη φουσκωμένη κοιλιά και όχι πάνω σε αυτήν. Επιπλέον, το κάθετο μέρος της ζώνης θα πρέπει να περνάει διαγωνίως από τον ώμο χωρίς να αγγίζει τον λαιμό.

Υπάρχουν, επίσης, ειδικά προϊόντα στήριξης της ζώνης για έγκυες. Αυτά κρατούν τη ζώνη ασφαλείας χαμηλά, συγκρατούν τη γυναίκα και προστατεύουν την κοιλιά από πιθανό τραυματισμό από τη ζώνη ασφαλείας που διασχίζει την κοιλιά.

9. Αποφύγετε τους διαπληκτισμούς στο δρόμο

Το νευρικό σύστημα είναι ευαίσθητο κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Καβγάδες, φωνές και συναισθηματικές εντάσεις μπορεί να ταράξουν εσάς αλλά και το έμβρυο που βρίσκεται στην κοιλιά σας.

10. Αποφύγετε δρόμους με κακοτεχνίες ή λακκούβες 

Οι δονήσεις και τα τραντάγματα δεν είναι ό,τι καλύτερο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σε περίπτωση ατυχήματος…

Οι ομάδες πρώτων βοηθειών είναι εκπαιδευμένες για να μεταφέρουν τις εγκύους που βρέθηκαν σε τροχαίο ατύχημα στο νοσοκομείο, ανεξάρτητα από το πόσο μικρό είναι το περιστατικό. Εάν οδηγείτε ενώ είστε έγκυος και εμπλακείτε σε τροχαίο ατύχημα, αναζητήστε γρήγορα ιατρική βοήθεια, ανεξάρτητα από το αν έχετε ορατά σωματικά τραύματα ή όχι. Ο γιατρός σας πιθανώς θα σας συμβουλεύσει να ελεγχθεί ο καρδιακός παλμός του μωρού. Το τραύμα από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό και, εάν υπάρχουν τραυματισμοί στο έμβρυο, οι πιθανότητες είναι ότι δεν θα μπορείτε να τις δείτε ή να τις αισθανθείτε…

Αυξημένη, λοιπόν, προσοχή στην οδήγηση κατά τη διάρκεια του υπέροχου ταξιδιού της εγκυμοσύνης για να κρατήσετε τον εαυτό σας, αλλά και τον…«συνεπιβάτη» που βρίσκεται στην κοιλιά σας, ασφαλή και υγιή!

 

Αλέξανδρος Δ. Τζεφεράκος
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
Επιστημονικός Διευθυντής στην
«ΜΟΝΑΔΑ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΡΕΑ»
Μαιευτήριο «ΡΕΑ»

Send this to a friend