Άγχος: Πώς Επηρεάζει τη Γονιμότητά μας;

Απρίλιος 25, 2018

Όλοι έχουμε ακούσει τις ιστορίες….Ένα ζευγάρι προσπαθεί για 17 χρόνια να κάνει παιδί, υιοθετεί τελικά ένα μωρό και στη συνέχεια -τρεις μήνες αργότερα- η γυναίκα μένει έγκυος… Ή, ένα ζευγάρι προσπαθεί για πέντε χρόνια να αποκτήσει ένα μωρό χωρίς επιτυχία,  οδηγείται στη λύση της εξωσωματικής γονιμοποίησης και…το επόμενο έτος η γυναίκα μένει έγκυος…«τυχαία»! Επίσης, υπάρχουν και όλα τα μωρά που έχουν συλληφθεί,  ενώ τα ζευγάρια βρίσκονταν σε διακοπές – αναφέρονται συχνά και ως «μωρά του μέλιτος»

Παρόλες τις -πολλές- ενδείξεις που υπάρχουν και δηλώνουν συσχέτιση μεταξύ άγχους και δυσκολίας σύλληψης, οι επιστήμονες συνέχισαν να μην μπορούν να αποδείξουν το συσχετισμό…μέχρι τώρα.

Τα επιστημονικά στοιχεία μπορεί να μην παρουσιάζουν μια οριστική σχέση μεταξύ των επιπέδων άγχους και υπογονιμότητας (προς το παρόν), όμως γνωρίζουμε 100% ότι η υπογονιμότητα προκαλεί άγχος και το άγχος ΔΕΝ είναι υγιές. Επομένως, διερευνούμε και στοχεύουμε στην αντιμετώπιση του άγχους του ζευγαριού ως ένα σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει την γονιμότητα τους. Γνωρίζουμε, φυσικά, ότι ένα πιο υγιές σώμα, μυαλό και πνεύμα αποτελεί πάντα ένα πλεονέκτημα.

Ναι, υπάρχει πιθανότητα το άγχος να επηρεάζει τη γονιμότητά μας

Εδώ παρουσιάζουμε μερικούς τρόπους με τους οποίους γνωρίζουμε ότι τα συνεχή μοτίβα στρες, που κρατούν το σώμα σας σε κατάσταση άγχους, μπορεί να εμποδίζουν την σύλληψη.


Επιστημονικές μελέτες

Μέχρι πρόσφατα, οι περισσότερες επιστημονικές μελέτες δεν μπόρεσαν να βρουν μια συσχέτιση μεταξύ άγχους και υπογονιμότητας. Μέχρι που αυτό άλλαξε. Ένα παράδειγμα είναι μια μελέτη 401 γυναικών που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Human Reproduction, δείχνοντας μια συσχέτιση μεταξύ των γυναικών με υψηλά επίπεδα του ένζυμου άγχους που ονομάζεται άλφα-αμυλάση (σημάδι μακροχρόνιου στρες) και της υπογονιμότητας. Οι γυναίκες των οποίων το σάλιο εξετάστηκε και ανιχνεύτηκε σταθερά στο υψηλότερο επίπεδο αλφα-αμυλάσης, είχαν σημαντικά μεγαλύτερους χρόνους σύλληψης και παρουσίασαν περισσότερο από το διπλάσιο κίνδυνο υπογονιμότητας.

Μια άλλη, πιο πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Annals of Epidemiology, διαπίστωσε ότι «οι γυναίκες που ανέφεραν ότι είχαν μεγαλύτερο στρες κατά τη διάρκεια του γόνιμου «παραθύρου» τους είχαν περίπου 40% λιγότερες πιθανότητες να συλλάβουν» και ότι «οι γυναίκες που γενικά ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν περισσότερο άγχος από άλλες γυναίκες, ήταν περίπου 45% λιγότερο πιθανό να συλλάβουν».

Ενώ η συζήτηση εξακολουθεί να αποτελεί ένα «καυτό» θέμα, βλέπουμε το άγχος ως έναν από τους πολλούς παράγοντες υπογονιμότητας, διότι το άγχος προκαλεί – και επιδεινώνει – άλλες ιατρικές καταστάσεις που αποτελούν παράγοντες υπογονιμότητας.

Η γενική κατάσταση της υγείας σας

Το άγχος επιβαρύνει το σώμα. Οι άνθρωποι που αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα στρες έχουν υψηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων, καρδιακών προσβολών, διαβήτη, εγκεφαλικών επεισοδίων και παχυσαρκίας. Όλα αυτά είναι επιβαρυντικά για την υγεία  και όλα μπορούν να διαδραματίσουν κάποιο αρνητικό ρόλο όσον αφορά την επίτευξη μιας υγιούς εγκυμοσύνης. Για το λόγο αυτό, θεωρούμε ότι αξίζει να εστιάσετε στη μείωση του στρες στη ζωή σας.

Το άγχος αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και αυτό δεν είναι καλό ούτε για τη γονιμότητα. Όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι αδύναμο, είναι λιγότερο ικανό να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις και τις ασθένειες και είναι πιο ευαίσθητο στις παρενέργειες μιας λανθάνουσας παθολογικής κατάστασης. Δεδομένου ότι το σώμα προτιμά να «φιλοξενεί» ένα μωρό σε ένα υγιές περιβάλλον, οι καταστάσεις που σχετίζονται με το άγχος μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην ικανότητα σύλληψης, το χρονικό διάστημα μέχρι τη σύλληψη και, επίσης, να αυξήσουν τις πιθανότητες αποβολής.

Οι φλεγμονές επηρεάζουν τη γονιμότητα και τους παράγοντες που προκαλούν υπογονιμότητα

Η εισαγωγή σε μια μελέτη του 2009 με τίτλο «Η φλεγμονή στις αναπαραγωγικές διαταραχές» ξεκινά ως εξής: «Οι φλεγμονώδεις διαταραχές αντιπροσωπεύουν σημαντικό ποσοστό των γυναικολογικών παθήσεων, ιδιαίτερα σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.»

Και μαντέψτε! Το άγχος επιδεινώνει την φλεγμονή.

Δύο από τις συνηθέστερες αιτίες γυναικείας στειρότητας είναι η Ενδομητρίωση και το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS). Και οι δύο καταστάσεις περιλαμβάνουν φλεγμονή και η μείωση της φλεγμονής βοηθά στη διόρθωση των συμπτωμάτων και των παρενεργειών καθενός. Η χρόνια φλεγμονή επιδεινώνει τα συμπτώματα οποιωνδήποτε άλλων ιατρικών καταστάσεων, λοιμώξεων ή παθήσεων που λαμβάνουν χώρα στο σώμα σας. Με το να τρώτε καλά και να βρείτε έναν καλύτερο τρόπο για να διαχειριστείτε τα επίπεδα άγχους, μπορείτε να μειώσετε ή και να εξαλείψετε τη φλεγμονή που μπορεί να εμποδίζει την αναπαραγωγική σας υγεία. 

Προγράμματα Ενσυνειδητότητας (αυτεπίγνωσης), Βελονισμός και άλλες πρακτικές χαλάρωσης αυξάνουν τα ποσοστά γονιμότητας

Εν συνεχεία, υπάρχουν πολλά πρόσφατα στοιχεία ότι η αυτεπίγνωση , ο βελονισμός και άλλες πρακτικές χαλάρωσης αυξάνουν τα ποσοστά γονιμότητας. Ακόμη και αν τα ζευγάρια δεν είναι σε θέση να τεκνοποιήσουν χωρίς υποβοήθηση, πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει πως ο βελονισμός αυξάνει τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης και άλλες μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα ζευγάρια που συμμετέχουν σε πρακτικές ενσυνειδητότητας έχουν υψηλότερα ποσοστά γονιμότητας από άλλους.

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους προτείνουμε την  επίσκεψη σε έναν σύμβουλο γονιμότητας (εξειδικευμένη ψυχολόγος) για οποιοδήποτε άτομο ή ζευγάρι ακολουθεί θεραπεία γονιμότητας. Ο σύμβουλός – ψυχολόγος θα σας βοηθήσει να εξοπλίσετε την «ψυχολογική εργαλειοθήκη» σας με συναισθηματικά εργαλεία για τη διαχείριση του άγχους, των απογοητεύσεων, των μεγάλων εναλλαγών στην ψυχική διάθεση, που φέρνει αναπόφευκτα ένα ταξίδι γονιμότητας.

Μην αφήνετε το άγχος να επηρεάζει την γονιμοποιητική σας προοπτική.

Επιλέξτε μια μονάδα που τα στελέχη της, ως εξειδικευμένα στον τομέα γονιμότητας θα σας στηρίξουν ώστε να διαχειριστείτε σωστά και να περιορίσετε το στρες, χρησιμοποιώντας όλων των ειδών τις υποστηρικτικές θεραπείες που θα συμπληρώνουν την βασική θεραπεία σας σαν ένα τακτικό μέρος της ρουτίνας σας.

Προγραμματίστε μια επίσκεψη στην Μονάδα Γονιμότητας & Εξωσωματικής της ΡΕΑ (REA IVF) και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κάνουμε τη διαδρομή γονιμότητάς σας όσο το δυνατόν πιο ομαλή.

Αλέξανδρος Δ. Τζεφεράκος
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
Επιστημονικός Διευθυντής στην
«ΜΟΝΑΔΑ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΡΕΑ»
Μαιευτήριο «ΡΕΑ»

Send this to a friend