Καρκίνος των Όρχεων: Συμπτώματα και Αντιμετώπιση

Απρίλιος 27, 2018

Ο Απρίλιος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο των Όρχεων.

Ο καρκίνος των όρχεων αποτελεί την συχνότερη κακοήθεια για τους νέους άνδρες έως 35 ετών. Στην Ελλάδα η ενημέρωση για τον καρκίνο των όρχεων είναι μηδαμινή, καθώς το θέμα εξακολουθεί -δυστυχώς- να θεωρείται ταμπού. Οι λιγοστές πρωτοβουλίες ενημέρωσης προέρχονται από ατομικές ενέργειες ειδικών επιστημόνων.

Η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) ενημερώνει για τα συμπτώματα, συνιστώντας αυτοεξέταση μία φορά το μήνα, που αποτελεί μια σημαντική σύσταση.

Τα καλά νέα είναι ότι ο καρκίνος των όρχεων είναι ιάσιμος σε ποσοστό πάνω από 98%, όταν διαγνωσθεί έγκαιρα στα αρχικά στάδια. Αν και το ποσοστό εμφάνισής του αντιστοιχεί μόλις στο 1.2% του ποσοστού εμφάνισης όλων των καρκίνων στους άνδρες, έχει βρεθεί ότι ευθύνεται για το 11%-13% όλων των θανάτων από καρκίνο σε άνδρες ηλικίας 15-35 ετών.

Παρατηρήθηκε μάλιστα ότι στο 90% των περιπτώσεων ο καρκίνος στους όρχεις εμφανίζεται πριν τα 45, ενώ υπάρχει μια μικρότερη αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης του σε άνδρες άνω των 50. Ο καρκίνος των όρχεων είναι θεραπεύσιμος στο 90%-95% των περιπτώσεων ακόμα και αν είναι μεταστατικός. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι η νόσος έχει αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης σε άνδρες με βαριά προβλήματα στο σπέρμα.

Τα κλινικά συμπτώματα του καρκίνου των όρχεων είναι:

  1. Διόγκωση επί ή εντός του όρχεως και μεγέθυνση ή πρήξιμο.
  2. Σμίκρυνση και σκλήρυνση του όρχεως.
  3. Αμβλύς πόνος και ενόχληση στην κάτω κοιλία και την βουβωνική χώρα που συχνά ακολουθείται από αίσθημα βάρους στο όσχεο ή και πόνο στον όρχι ή το όσχεο.
  4. Εικόνα υδροκήλης με συλλογή υγρού στο όσχεο.
  5. Διόγκωση και σπανίως ευαισθησία των μαστών.
  6. Σπάνια, σε εξάπλωση της νόσου παρουσιάζονται πόνοι στην πλάτη και διόγκωση επιχωρίων λεμφαδένων.

Όπως διευκρινίζει και η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας θα μπορούσε να είναι απολύτως φυσιολογικό ο ένας όρχις να είναι ελαφρώς μεγαλύτερος από τον άλλον, ή να κρέμεται ελαφρά χαμηλότερα από τον άλλο. Επίσης, ορισμένες μη κακοήθεις παθήσεις, όπως η φλεγμονή, μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα παρόμοια με εκείνα του καρκίνου των όρχεων. Η φλεγμονή του όρχεος (ορχίτιδα) και η φλεγμονή της επιδιδυμίδας (επιδιδυμίτιδα) μπορεί να προκαλέσουν οίδημα και πόνο στον όρχι και οφείλονται σε ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις.

Οι απαραίτητες εξετάσεις για να αποκλεισθεί η πιθανότητα καρκίνου των όρχεων είναι οι εξής:

  1. Υπερηχογράφημα όρχεων και Doppler οσχέου.
  2. Εξετάσεις αίματος για ανίχνευση: άλφα φετοπρωτεΐνη (AFP), βήτα χοριακή γοναδοτροπίνη (βήτα-hCG) και γαλακτική δεϋδρογενάση (LDH).

Η ανάγκη για καλύτερη, πληρέστερη και συνεχή ενημέρωση για τον καρκίνο των όρχεων είναι επιτακτική, καθώς πρόκειται για μια νόσο απειλητική για τη ζωή των ανδρών.

Αλέξανδρος Δ. Τζεφεράκος
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
Επιστημονικός Διευθυντής στην
«ΜΟΝΑΔΑ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΡΕΑ»
Μαιευτήριο «ΡΕΑ»

Send this to a friend