Τι ΔΕΝ Πρέπει Να Λες Σε Ένα Ζευγάρι που Αντιμετωπίζει Υπογονιμότητα

Μάιος 2, 2018

Με αφορμή την πρόσφατη «Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Υπογονιμότητα» που έχει καθιερωθεί στις ΗΠΑ (22-28 Απριλίου), και έχει ως σκοπό την ευαισθητοποίηση και την κατανόηση προς τα ζευγάρια που αγωνίζονται για να νικήσουν την υπογονιμότητα, συγκεντρώσαμε εδώ μερικές συμβουλές ειδικών της αναπαραγωγικής υγείας, για να κατανοήσουμε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να λέμε σε ένα ζευγάρι που βιώνει αυτό το πρόβλημα.

Τι είναι η υπογονιμότητα;

Οι άνθρωποι συνήθως αναφέρονται στην υπογονιμότητα ως την «μη ικανότητα να τεκνοποιήσουν». Πιο συγκεκριμένα, η υπογονιμότητα ορίζεται ως η αδυναμία σύλληψης μετά από 12 μήνες ελεύθερης συνουσίας. Οι ειδικοί συνιστούν, ωστόσο, τα άτομα και τα ζευγάρια να ζητούν τη συμβουλή ειδικού ιατρού γονιμότητας μετά από 6 μήνες ελεύθερης συνουσίας, ειδικά όταν οι γυναίκες είναι άνω των 35 ετών.

Μια επίσκεψη σε έναν ειδικό γονιμότητας κρίνεται επίσης απαραίτητη, εάν υπάρχει ιστορικό ακανόνιστου εμμηνορροϊκού κύκλου, καθώς και γνωστών ή πιθανών ανδρικών προβλημάτων γονιμότητας.

Γνωρίζοντας τις «φυσιολογικές» πιθανότητες σύλληψης είναι κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε την απόφαση για το χρόνο στον οποίο θα επισκεφτείτε κάποιον ειδικό. Γενικά, η πιθανότητα σύλληψης κατά το πρώτο έτος της προσπάθειας είναι περίπου 25% ανά κύκλο. Το 85% των ζευγαριών θα συλλάβει μέσα στο πρώτο έτος και το 90% στα πρώτα 2 χρόνια. Δυστυχώς, η υπογονιμότητα εντοπίζεται περίπου στο 15% των ζευγαριών μετά από 1 έτος ελευθέρων επαφών.

Τι να μην πεις ποτέ (ή να ρωτήσεις)

Το ταξίδι στη γονεϊκότητα είναι μια βαθιά προσωπική υπόθεση και συχνά γίνεται σιωπηλά και απομονωμένα. Ανεξάρτητα από το επίπεδο εγγύτητας του οικογενειακού ή φιλικού κύκλου, πολλές φορές δεν θα γνωρίζετε τίποτα για τους αγώνες ενός ζευγαριού να ξεπεράσουν την υπογονιμότητα.

Η καλύτερη ίσως συμβουλή είναι να μην ζητάτε από ένα άτομο ή ένα ζευγάρι να σας πει ποιο είναι το «χρονοδιάγραμμά» τους για την δημιουργία οικογένειας. Αν το θέμα ανακύψει σε κάποια κοινωνική συζήτηση, μην πιέζεις με ερωτήσεις το ζευγάρι που επιλέγει να μην συζητήσει. Είναι σημαντικό να σέβεσαι την ιδιωτικότητά τους. Όταν αμφιβάλεις, μην ρωτήσεις!

Εάν τυχαίνει να  γνωρίζετε τον αγώνα τεκνοποίησης του ζευγαριού, αυτό ΔΕΝ αποτελεί και  ανοιχτή πρόσκληση για να το συζητήσετε μαζί τους. Θα πρέπει να συζητείται μόνο όταν θέλουν εκείνοι και αν το φέρνουν οι ίδιοι στη συζήτηση. Προσπαθήστε να αποφύγετε να ρωτάτε επανειλημμένα για την πρόοδό τους, μην παρέχετε ανακριβείς διαβεβαιώσεις ή υποδείξεις σχετικά με τα πράγματα που πρέπει να κάνουν για να βελτιώσουν τις πιθανότητές τους (το πιθανότερο είναι να τα γνωρίζουν και να τα έχουν ήδη δοκιμάσει).  Επιπλέον, τα ζευγάρια δεν θέλουν να ακούσουν ότι μπορούν απλώς να υιοθετήσουν ή ότι πρέπει απλά να χαλαρώσουν ή ότι έχουν ακόμα αρκετό καιρό μπροστά τους…

Μην προσπαθήσετε ποτέ να μάθετε τον λόγο ή την πιθανή αιτία της υπογονιμότητας και μην προσπαθήσετε να απαλύνετε τον πόνο -ή την μάχη που δίνουν- μέσω συγκρίσεων, παρά το γεγονός ότι μπορεί να το κάνετε με τις καλύτερες προθέσεις.

Τι μπορείτε, λοιπόν, να πείτε ή να κάνετε;

Εάν βρίσκεστε αρκετά κοντά στο ζευγάρι, μπορείτε να προσφέρετε την υποστήριξή σας, εάν -και μόνο ΑΝ- θέλουν οι ίδιοι να μιλήσουν. Υποστήριξη μπορεί να είναι η αποστολή μιας ευχετήριας κάρτας, μια συνάντηση για φαγητό ή ακόμα και ένα απλό τηλεφώνημα για να μιλήσετε. Το να προσφερθείτε να πάτε μαζί με τη φίλη σας στην επίσκεψη του γιατρού, εάν ο σύντροφός της δεν μπορεί να παρευρεθεί, είναι μια ωραία χειρονομία.

Όταν αντιμετωπίζετε υπογονιμότητα

Η υπογονιμότητα δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά σε μια περίοδο που μπορεί να φαίνεται ότι όλοι οι γύρω σας αποκτούν μωρά, μεγαλώνουν τις οικογένειές τους και γιορτάζουν τα αντίστοιχα ορόσημα.

Δεν είναι κακό να «βάζετε πάνω απ’ όλα» τον εαυτό σας.

Να είστε σε θέση να αποφεύγετε κοινωνικές καταστάσεις όπως π.χ. πρώτα γενέθλια ή βαπτίσεις μωρών που σας κάνουν να νιώθετε άβολα. Είναι απολύτως εντάξει να απουσιάζετε από αυτά τα πράγματα, και μην θεωρείτε ότι πρόκειται για εγωιστική πράξη! Πάντα θα εξακολουθούν να υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να δείξετε την αγάπη σας στους φίλους σας, με την αποστολή καρτών ή δώρων μέσω της αλληλογραφίας -ή ακόμη και εξηγώντας με ειλικρίνεια σε εκείνους με τους οποίους έχετε στενή σχέση. Θα καταλάβουν!

Στις πολλές δοκιμασίες και στις δύσκολες στιγμές της ζωής, η υπομονή είναι το κλειδί. Δοκιμάστε όσο περισσότερο μπορείτε για να είστε υπομονετικοί. Ναι, είναι ευκολότερο να το λέτε παρά να το κάνετε, αλλά είναι σημαντικό! Παρά τις απίστευτες εξελίξεις στις αναπαραγωγικές τεχνολογίες και τις επιλογές και τα εξαιρετικά ποσοστά επιτυχίας με τις θεραπείες γονιμότητας, η επιτυχία παίρνει συχνά περισσότερο χρόνο από τον αναμενόμενο για τα ζευγάρια. Η επιμονή είναι το κλειδί, όπως και η υπομονή που χρειάζεται με τις πολλές επιλογές θεραπείας που μπορεί να χρειαστεί να ακολουθήσει ένα ζευγάρι…

Αλέξανδρος Δ. Τζεφεράκος
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
Επιστημονικός Διευθυντής στην
«ΜΟΝΑΔΑ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΡΕΑ»
Μαιευτήριο «ΡΕΑ»

Send this to a friend