Εξωσωματική Γονιμοποίηση: 5 Τακτικές Επιβίωσης για τις Δύο Εβδομάδες Αναμονής

Ιούνιος 1, 2018

Όταν ακολουθείτε μια θεραπεία γονιμότητας -ιδιαίτερα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης- δεν υπάρχει τίποτα πιο ψυχοφθόρο από την αναμονή των δύο εβδομάδων που μεσολαβούν μεταξύ της τοποθέτησης σπέρματος στην σπερματέγχυση ή της εμβρυομεταφοράς και τοποθέτησης εμβρύων στην εξωσωματική, και του πρώτου τεστ κυήσεως.

Είναι οι δύο πιο ατέλειωτες εβδομάδες της ζωής σας. Αντί, λοιπόν, να βασανίζετε τον εαυτό σας -και όσους βρίσκονται γύρω σας- σας συνιστούμε να φτιάξετε μια δική σας έκδοση ενός «οδηγού επιβίωσης» για τις δύο αυτές εβδομάδες.

Οι δύο εβδομάδες που ακολουθούν την εμβρυομεταφορά σας, μπορεί να γίνουν πολύ βασανιστικές. Όλα τα συναισθήματα που φέρνουν, όπως η νευρικότητα, το στρες και το άγχος, δεν είναι θετικά ούτε για εσάς, αλλά ούτε και για το έμβρυο που πιθανώς κυοφορείτε.

Ακολουθούν πέντε δοκιμασμένες τακτικές:

1. Να έχετε αυτοσυγκράτηση.

Μερικές φορές, ο ενθουσιασμός ενός επερχόμενου κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης προκαλεί μια «ευαισθησία στο στόμα», η οποία κάνει ακόμη και την πιο σιωπηλή γυναίκα να μιλάει ακατάσχετα. Είναι όντως μια συναρπαστική στιγμή, αλλά να είστε προσεκτικές σχετικά με το ποιοι γνωρίζουν τις ημερομηνίες του κύκλου της εξωσωματικής σας. Ανάλογα με το πρόβλημα γονιμότητας , την ηλικία της γυναίκας και το επίπεδο του εργαστηρίου γονιμότητας, μεγάλο ποσοστό ζευγαριών δεν έχει το ζητούμενο που είναι η επίτευξη επιτυχούς εγκυμοσύνης. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, αν δεν μείνετε έγκυος αυτή τη φορά, και δεν το έχετε πει σε πολλούς, περιορίζετε τον αριθμό των ανθρώπων στους οποίους θα πρέπει να απαντήσετε εάν το έμβρυο εμφυτεύτηκε με επιτυχία ή όχι. Εάν δεν μπορείτε να το ελέγξετε και η οικογένειά σας και οι φίλοι σας είναι πλήρως ενήμεροι για όλο το «ταξίδι» της εξωσωματικής γονιμοποίησης, σκεφτείτε να ασκήσετε μια πολιτική του τύπου «καμία είδηση=κακή είδηση», έτσι ώστε να μην χρειάζεται κάθε φορά να απαντάτε σε τηλεφωνήματα ή μηνύματα που θα σας στέλνουν.

2. Μπορείτε να απευθυνθείτε σε ψυχολόγο, να κάνετε yoga ή βελονισμό. 

Εάν έχετε διαπιστώσει ότι κάποια μέθοδος υποστήριξης ή αυτοελέγχου σας βοηθάει, τότε μην διστάσετε να απευθυνθείτε στους αντίστοιχους ειδικούς. Υπάρχει μεγάλη συσχέτιση μεταξύ της επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης και μεθόδων που στηρίζουν τα ζευγάρια ή τις γυναίκες που βρίσκονται σε διαδικασία προσπάθειας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, βάσει πολλαπλών ιατρικών μελετών.

3. Αφιερώστε μια εβδομάδα στην περιποίηση του εαυτού σας.

Παρότι οι θεραπείες γονιμότητας είναι δαπανηρές, ένα επιτυχές αποτέλεσμα ενός κύκλου γονιμοποίησης είναι το πιο «οικονομικό» αποτέλεσμα, επειδή αποκλείει την ανάγκη για περαιτέρω κύκλους IVF (μέχρι την επόμενη φορά που θα θέλετε να μείνετε ξανά έγκυος). Γι’ αυτό το λόγο, αξίζει να πάρετε άδεια για μια ολόκληρη εβδομάδα μετά τον κύκλο σας, ακόμα κι αν σημαίνει άδεια άνευ αποδοχών. Μπορείτε να αφιερώστε αυτές τις ημέρες στις αγαπημένες σας δραστηριότητες. Κάντε βόλτες στη φύση και αναπνέετε βαθιά, γράψτε στο ημερολόγιο σας ή καταπιαστείτε με χόμπι που έχετε παραμελήσει. Να κάνετε μια ισορροπημένη διατροφή, κάντε πεντικιούρ ή ακολουθήστε ένα πρόγραμμα γιόγκα που θα σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε το στρες και να εστιάσετε στο σώμα σας και την αναπνοή σας.

4. Οργανώστε και τακτοποιήστε το χώρο σας.

Ας το παραδεχτούμε, υπάρχουν τόσα πολλά καλά γεύματα που μπορείτε να φάτε -και τόσοι πολλοί περίπατοι που μπορείτε να κάνετε- εκείνη την πρώτη ημέρα της αναμονής των δύο αυτών εβδομάδων (που συχνά αναφέρονται ως 2WW -Τwo Weeks Wait- για όσους γνωρίζουν την εξωσωματική γονιμοποίηση) πριν αρχίσετε να τρελαίνεστε από την αναμονή. Ως εκ τούτου, πολλές γυναίκες ξεκινούν «Το πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα οργάνωσης του κόσμου» ως έναν πολύ καλό τρόπο για να καταπολεμήσουν την αναμονή και να αποσπάσουν την προσοχή τους. Μην αφήσετε συρτάρι ή  ντουλάπι που να μην τακτοποιήσετε! Με αυτό τον τρόπο, εσείς και ο σύντροφός σας θα απολαύσετε έναν τακτοποιημένο, ξεκούραστο χώρο που θα σας μειώσει το στρες, ως αποτέλεσμα της προσπάθειάς σας.

5. Δείτε τηλεόραση…σαν να μην υπάρχει αύριο!

Η αποστολή σας για τις δύο αυτές εβδομάδες είναι να παραμείνετε χαλαρή, χωρίς άγχος και χωρίς πιεστικές δραστηριότητες. Πραγματικά, δεν θα θέλατε να αναλωθείτε σε επικοινωνίες με όλους τους φίλους και την οικογένειά σας, επειδή όλοι (και εσείς και αυτοί) το μόνο που μπορούν να σκεφτούν είναι τα αποτελέσματα της εξωσωματικής γονιμοποίησής σας (δείτε τακτική 1). Αυτό σημαίνει ότι έχετε όλο τον ελεύθερο χρόνο για να…αράξετε και να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας τηλεοπτικές σειρές και εκπομπές. Η υπερβολή σας για τηλεόραση και σερφάρισμα στο διαδίκτυο θα είναι (σχεδόν) αρκετή για να σας κάνει να θέλετε οι δύο αυτές εβδομάδες να μην τελειώσουν ποτέ!

Είστε «βετεράνος» της εξωσωματικής γονιμοποίησης; Πώς επιβιώσατε στο διάστημα της αναμονής των δύο εβδομάδων; Θα ήθελα να ακούσω τις δικές σας τακτικές, ιδέες και εμπειρίες, έτσι ώστε να τις μοιραστείτε με τις γυναίκες που πρόκειται να περάσουν από αυτή την επίπονη διαδικασία.

Αλέξανδρος Δ. Τζεφεράκος
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
Επιστημονικός Διευθυντής στην
«ΜΟΝΑΔΑ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΡΕΑ»
Μαιευτήριο «ΡΕΑ»

Send this to a friend