Παράγοντες και Αίτια Ανδρικής Υπογονιμότητας

Ιούνιος 19, 2018

Η υπογονιμότητα δεν είναι μόνο πρόβλημα των γυναικών. Περίπου το 30% των περιπτώσεων υπογονιμότητας αφορούν αποκλειστικά σε προβλήματα του ανδρικού παράγοντα και το 30% των περιπτώσεων αφορά σε προβλήματα που προέρχονται και από τους δύο συντρόφους. Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι οι αιτίες της μείωσης της ανδρικής γονιμότητας κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα σχετίζονται με περιβαλλοντικούς παράγοντες. Περιλαμβάνουν έκθεση σε φυτοφάρμακα και χημικές ουσίες, χρήση ναρκωτικών, ακτινοβολία και ατμοσφαιρική ρύπανση.
Η γονιμότητα είναι συνήθως αντανάκλαση της γενικότερης υγείας. Εάν κάνετε μια υγιεινή ζωή και διατροφή οι πιθανότητες να έχετε φυσιολογικό σπέρμα είναι μεγάλες, αρκεί να μην έχετε υποστεί στο παρελθόν μόνιμες βλάβες στα όργανα παραγωγής του σπέρματος εξ’ αιτίας τραυματισμών ή φλεγμονών και να μην έχετε γεννηθεί με δομικές ή λειτουργικές βλάβες που εμποδίζουν την παραγωγή φυσιολογικού σπέρματος.
Εδώ θα αναφέρουμε κάποια από τα σημαντικότερα αίτια της ανδρικής υπογονιμότητας:
 1. Κάπνισμα. Επηρεάζει σημαντικά τον αριθμό ανά κυβικό εκατοστό, αλλά και τον χρόνο ζωής και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.
 1. Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
 1. Χρήση ναρκωτικών ουσιών (χασίς, κοκαΐνη, ηρωίνη κλπ).
 1. Χρήση αναβολικών στερροιδών.
 1. Υπερβολική άσκηση. Μπορεί να μειώσει την αναλογία των σπερματοζωαρίων διότι αυξάνει την έκκριση επινεφριδιακών στερροϊδικών ορμονών οι οποίες μειώνουν την έκκριση τεστοστερόνης. Η μειωμένη έκκριση τεστοστερόνης οδηγεί σε μείωση της παραγωγής σπερματοζωαρίων.
 1. Μειωμένη λήψη βιταμίνης C και ψευδαργύρου με την τροφή.
 1. Κακή διατροφή και αναιμία.
 1. Λήψη διαφόρων αντιβιοτικών (π.χ. νιτροφουράνια και μακρολίδες).
 1. Λήψη του αντιδιαρροικού φαρμάκου Sulfasalazine.
 1. Λήψη του αντιμυκητιασικού Ketoconazole.
 1. Λήψη του Azulfidine, φαρμάκου για την ελκώδη κολίτιδα.
 1. Λήψη χημειοθεραπευτικών φαρμάκων (αντικαρκινικά).
 1. Κιρσοκήλη. Διάταση των φλεβών που φεύγουν από τον όρχι προκαλεί άνοδο της θερμοκρασίας του και αυτό επηρεάζει τον αριθμό, την κινητικότητα και την ζωτικότητα των σπερματοζωαρίων.
 1. Φλεγμονές στα επιμέρους αναπαραγωγικά όργανα όπως προστατίτιδα, επιδιδυμίτιδα και ορχίτιδα.
 1. Φλεγμονές που επηρεάζουν τους όρχεις όπως παρωτίτιδα μετά την εφηβεία.
 1. Φυματίωση.
 1. Υψηλός πυρετός για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 1. Πολύ στενά εσώρουχα ή παντελόνια.
 1. Πολύ ζεστό μπάνιο, σάουνα και κάθε τι που προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας του οσχέου, όπως εργασία σε φούρνους και θερμό περιβάλλον χωρίς τοπική προστασία των γεννητικών οργάνων.
 1. Έκθεση σε επικίνδυνο περιβάλλον όπως ακτινοβολίες, επιδημίες, χρώματα, μόλυβδο, ιώδιο, βενζίνη, βόριο, βαρέα μέταλλα και τοξικά χημικά αλλά και απόβλητα.
 1. Τραυματισμοί και επεμβάσεις στους όρχεις.
 1. Εκ γενετής απόφραξη ή ανατομική δυσπλασία του σπερματικού πόρου καθώς και κρυψορχία.
 1. Η έκθεση του άρρενος εμβρύου σε diethylstilbestrol που δόθηκε για θεραπευτικούς λόγους στην μητέρα κατά την διάρκεια της κυήσεως μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες στην δομή και λειτουργία των όρχεων και των επιδιδυμίδων και να μειώσει την ποσότητα και την ποιότητα του σπέρματος.
 2. Καταστροφή των σπερματικών πόρων από σεξουαλικά μεταδιδόμενες φλεγμονές όπως βλεννόρροια ή χλαμύδια. Αυτά επίσης μεταδίδονται και στην σεξουαλική σύντροφο και επηρεάζουν την δική της γονιμότητα.
 3. Χρωματοσωματικές διαταραχές.
 4. Μεγάλη σεξουαλική αποχή επηρεάζει αρνητικά την γονιμότητα, σεξουαλική επαφή με μεσοδιάστημα 3 έως 6 μέρες θεωρείται ότι βελτιώνει το σπέρμα.
 5. Λήψη φαρμάκων για έλκη ή ψωρίαση.
 6. Έντονο stress.
Αλέξανδρος Δ. Τζεφεράκος
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
Επιστημονικός Διευθυντής στην
«ΜΟΝΑΔΑ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΡΕΑ»
Μαιευτήριο «ΡΕΑ»

Send this to a friend