Εμβολιασμός HPV: Η μελέτη δεν διαπιστώνει καμία σύνδεση μεταξύ του εμβολίου και του κινδύνου αυτοάνοσων διαταραχών

Ιούνιος 25, 2018

Μια νέα καναδική μελέτη διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αυτοάνοσων διαταραχών σε κορίτσια που εμβολιάστηκαν με το τετραδύναμο εμβόλιο κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV4), ενισχύοντας το σύνολο των τεκμηρίων για την ασφάλεια του εμβολίου.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Canadian Medical Association Journal επεδίωξε να καθορίσει κατά πόσο ο εμβολιασμός HPV4 προκαλούσε αυτοάνοσες παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο λύκος, ο διαβήτης τύπου 1, η πάρεση του προσωπικού (Bell’s palsy), η οπτική νευρίτιδα και η νόσος Graves.

Οι ερευνητές διερεύνησαν στοιχεία για 290.939 κορίτσια ηλικίας 12 έως 17 ετών στο Οντάριο του Καναδά, τα οποία ήταν κατάλληλα για εμβολιασμό κατά τη χρονική περίοδο 2007 έως 2013. Στο σύνολο των 180.819 κοριτσιών που εμβολιάστηκαν με τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου HPV4 (Gardasil) σε ιατρεία σχολικών χώρων, υπήρχαν 681 διαγνωσμένες περιπτώσεις αυτοάνοσων διαταραχών σε χρονικό διάστημα μίας εβδομάδας έως δύο μηνών μετά τον εμβολιασμό. Το ποσοστό συνάδει με το γενικό ποσοστό των διαγνωσμένων περιπτώσεων για αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Ο εμβολιασμός HPV4 δεν συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης αυτοάνοσης διαταραχής (προσαρμοσμένος λόγος ποσοστού συχνότητας 1,12, 95% ΔΕ 0,85-1,47). Η συσχέτιση ήταν ανεξάρτητη από το ιστορικό νοσημάτων που προκλήθηκαν μέσω διαταραχής της ανοσίας ενός κοριτσιού (P=0,4)

«Αυτά τα ευρήματα ενισχύουν το σύνολο των τεκμηρίων για την ασφάλεια του εμβολίου HPV4 και θα πρέπει να είναι καθησυχαστικά για τους γονείς και τους παρόχους υγείας», ανέφεραν οι συντάκτες της μελέτης.

 

Αναδημοσίευση άρθρου από το Univadis.

Send this to a friend