Ο Γιατρός που κάνει την Εμβρυομεταφορά είναι Σημαντικός Παράγοντας Επιτυχίας της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης

Σεπτέμβριος 21, 2018

Όσες γυναίκες έχουν εμπειρία από τις προκλήσεις μιας προσπάθειας εξωσωματικής γονιμοποίησης, γνωρίζουν πολύ καλά ότι υπάρχουν ουσιαστικά δεκάδες παράγοντες που συμβάλλουν στην επιτυχία ενός θεραπευτικού κύκλου. Αυτές οι προκλήσεις κορυφώνονται με την διαδικασία της εμβρυομεταφοράς. Μετά από δεκάδες ενέσεις, πολλαπλές αιμοληψίες, αμέτρητους κολπικούς υπερήχους , νάρκωση και ωοληψία, η διαδικασία της εμβρυομεταφοράς μπορεί -κατά κάποιο τρόπο- να μοιάζει και ως η “αποκλιμάκωση” της όλης διαδικασίας. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η εφαρμοζόμενη τεχνική της εμβρυομεταφοράς μπορεί να επηρεάσει την πιθανότητα επίτευξης εγκυμοσύνης και γέννησης παιδιού και ότι, τελικά, τα ποσοστά επιτυχίας έχουν άμεση σύνδεση και εξάρτηση με τον γιατρό ο οποίος πραγματοποιεί την εμβρυομεταφορά.

Οι γιατροί κάνουν πολλά πράγματα για να βεβαιωθούν ότι το έμβρυο τοποθετείται στη σωστή θέση και να εξασφαλίσουν ότι θα παραμείνει εκεί. Αυτά περιλαμβάνουν τη χορήγηση φαρμάκων όπως η προγεστερόνη για την πρόληψη μικρών συστολών της μήτρας και τη χρήση υπερήχων για την απεικόνιση της θέσης του καθετήρα μεταφοράς κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Ισχυρές ενδείξεις υποδεικνύουν, επίσης, ότι η χρήση μαλακών καθετήρων μεταφοράς και η χρήση των υπερήχων βελτιώνουν την πιθανότητα μιας επιτυχούς εμβρυομεταφοράς.

Πρόσφατα, οι Reproductive Medicine Associates of New Jersey, οι οποίοι εκτελούν ένα μεγάλο αριθμό μεμονωμένων μεταμοσχεύσεων βλαστοκύστεων μετά από Προεμφυτευτικό Γενετικό Έλεγχο, πραγματοποίησαν μια μελέτη για να καθορίσουν πόσο η πιθανότητα να επιτύχουν μια εγκυμοσύνη και  ζωντανή γέννηση επηρεάζεται από τον γιατρό που εκτελεί την εμβρυομεταφορά. Για το σκοπό αυτό εξέτασαν 2.707 εμβρυομεταφορές που πραγματοποιήθηκαν από 11 γιατρούς για μια πενταετή περίοδο (2011 έως 2015). Προκειμένου να απομονωθεί ο αντίκτυπος του γιατρού που εκτελεί την εμβρυομεταφορά στην πιθανότητα επιτυχίας, εξέτασαν μόνο τη μεταφορά των χρωμοσωμικά φυσιολογικών εμβρύων (όπως καθορίστηκε από τον Προεμφυτευτικό Γενετικό Έλεγχο).

Αφού στάθμισαν έναν αριθμό άλλων παραγόντων, παρατήρησαν ότι υπήρχε σημαντική διαφορά στην πιθανότητα επίτευξης εγκυμοσύνης μεταξύ του γιατρού με τις χαμηλότερες επιδόσεις και του γιατρού με τις υψηλότερες επιδόσεις. Παρατήρησαν ότι τα έμβρυα που μεταφέρθηκαν από τον γιατρό με την χαμηλότερη επίδοση είχαν ως αποτέλεσμα την επιτυχή εμφύτευση σε ποσοστό 61,7%, ενώ ο γιατρός με την υψηλότερη επίδοση είχε ποσοστό επιτυχίας στην εμφύτευση 73,5%. Η πιθανότητα να υπάρξει ζωντανή γέννηση ήταν επίσης σημαντικά διαφορετική μεταξύ του χαμηλότερου και του υψηλότερου σε επιδόσεις γιατρού (50,6% έναντι 66,4%).

Τι σημαίνει αυτό για τους ασθενείς πρακτικά; Όταν προσπαθούν να επιλέξουν ανάμεσα σε πολλές κλινικές και εφαρμοζόμενες τεχνικές εξωσωματικής γονιμοποίησης; Προφανώς θέλετε να βελτιστοποιήσετε κάθε λεπτομέρεια του κύκλου θεραπείας σας για να σας δώσουμε τις καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Έτσι, με δεδομένο ότι η τεχνική της εμβρυομεταφοράς έχει καθοριστική σημασία, προτιμάτε να συνεχίσετε τη φροντίδα σε μια μικρότερη κλινική όπου γνωρίζετε απολύτως ποιος γιατρός θα πραγματοποιήσει την εμβρυομεταφορά σας; Ή καλύτερα, σε μια μεγαλύτερη κλινική με πολλούς γιατρούς, όπου θα ελπίζετε να καταλήξετε στον γιατρό με τις υψηλότερες επιδόσεις;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι περίπλοκη. Είναι πιθανό οι μικρότερες κλινικές να στελεχώνονται από έναν ή δύο γιατρούς που υπερέχουν στην εμβρυομεταφορά. Ωστόσο, είναι εξίσου πιθανό, οι επιδόσεις του γιατρού μιας μικρής κλινικής να είναι πολύ κάτω από το μέσο όρο. Οι ίδιες πιθανότητες υπάρχουν και σε μεγαλύτερες κλινικές με κυλιόμενα προγράμματα τύπου “γιατρός βάρδιας”. Ωστόσο, ένα πλεονέκτημα των μεγαλύτερων κλινικών που παρακολουθούν εσωτερικά τα ποσοστά επιτυχίας τους, είναι ότι μπορούν να εντοπίσουν τους γιατρούς με τις υψηλές επιδόσεις και, επίσης, μπορούν να ανιχνεύσουν τους παράγοντες που συμβάλλουν στα υψηλά ποσοστά επιτυχίας τους. Με αυτό το σκεπτικό, ορισμένες κλινικές έχουν βιντεοσκοπήσει ακόμη και την εικόνα υπερήχων της διαδικασίας εμβρυομεταφοράς (με τη συγκατάθεση των ασθενών) για να απομονώσουν τις πιο σημαντικές πτυχές της τεχνικής των ιατρών υψηλής επίδοσης. Η γενική ιδέα σε αυτό είναι η βελτίωση όλων των γιατρών μέσα από την ανάδειξη των καλύτερων.
Γενικά, τα ποσοστά επιτυχίας της εμβρυομεταφοράς ανά γιατρό δεν είναι διαθέσιμα στους ασθενείς, καθώς δεν υπάρχει κανονιστική απαίτηση για τις κλινικές να αναφέρουν αυτούς τους αριθμούς. Ωστόσο, οι κλινικές που παρακολουθούν αυτούς τους δείκτες μπορεί να έχουν διαθέσιμα εσωτερικά δεδομένα, τα οποία δεν είναι κακό να ζητηθούν από τους ασθενείς.

Έχοντας ως δεδομένα όλα τα παραπάνω, όπως αναφέρθηκε και στην αρχή, θυμίζουμε ότι πολλοί είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν στην πιθανότητα επίτευξης της εγκυμοσύνης και στην παράδοση ενός υγιούς μωρού σε έναν δεδομένο κύκλο και η διαδικασία της εμβρυομεταφοράς είναι μόνο ένας από αυτούς.

Ο έλεγχος της διακύμανσης των ποσοστών επιτυχίας εσωτερικά μπορεί να είναι μια οδυνηρή υπενθύμιση σε μεμονωμένους γιατρούς ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με όλες τις πτυχές της φροντίδας γονιμότητας. Είναι συχνά ακόμη πιο δύσκολο να μοιραστούμε αυτά τα δεδομένα σε ένα δημόσιο φόρουμ – όπως ένα συνέδριο ή μια δημοσίευση. Ωστόσο, η ελπίδα μας είναι ότι η ειλικρίνεια όσον αφορά τις προσωπικές επιδόσεις των γιατρών, δεν θα βελτιώσει μόνο τα αποτελέσματα μας μέσω της αυτοαξιολόγησης, αλλά ελπίζουμε να ανοίξει και μια ευρύτερη συζήτηση σχετικά με τη σημασία του ποιοτικού ελέγχου, γενικά.

 

Αλέξανδρος Δ. Τζεφεράκος
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
Επιστημονικός Διευθυντής στην
«ΜΟΝΑΔΑ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΡΕΑ»
Μαιευτήριο «ΡΕΑ»

Send this to a friend