1η Νοεμβρίου: Πανελλήνια Ημέρα Μεταμόσχευσης, Δωρεάς Οργάνων και Ιστών.

Οκτώβριος 25, 2018

Με αφορμή την φετινή Πανελλήνια Ημέρα Μεταμόσχευσης, Δωρεάς Οργάνων και Ιστών, θα ήθελα όλοι μας να δώσουμε την πρέπουσα προσοχή στα εξής δεδομένα:

  1. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν ευεργετηθεί από μια επιτυχημένη μεταμόσχευση και εκατομμύρια ακόμη περιμένουν τη σωτηρία.
  2. Το μεγάλο και δυσεπίλυτο πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένει το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των διαθέσιμων οργάνων προς μεταμόσχευση και του αριθμού των ασθενών στις λίστες αναμονής. Μόνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 3.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο, περιμένοντας το μόσχευμα που θα τους χαρίσει τη ζωή.
  3. Στη χώρα μας, η κατάσταση είναι απελπιστική. Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (2005), που είναι ο αρμόδιος φορέας στην Ελλάδα, η αναλογία του αριθμού μεταμοσχεύσεων από πτωματικούς δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ελλάδα ήταν 5,4 , τη στιγμή που στην Ισπανία ήταν 33,7 , στην Αυστρία 23,8 , στο Βέλγιο 21,7 , στη Γερμανία 12,2 , στη Σουηδία 11 και στην Ελβετία 10,4.
  4. Η πιθανότητα να χρειαστούμε εμείς οι ίδιοι, κάποια στιγμή της ζωής μας, ένα μόσχευμα είναι πολύ μεγαλύτερη από την πιθανότητα να δωρίσουμε τα όργανα μας μετά θάνατον.

Ευκαιρία, λοιπόν, να προβληματιστούμε και να εμπεδώσουμε την ανεκτίμητη αξία του εθελοντισμού στον τομέα της δωρεάς οργάνων και ιστών, αλλά και στον εξίσου σημαντικό τομέα της δωρεάς ωαρίων και σπέρματος.

Θυμίζω, επίσης, ότι αν είστε μέχρι 45 ετών μπορείτε να γίνετε εθελοντής δότης μυελού των οστών καθημερινά στην κλινική «ΡΕΑ» δίνοντας δείγμα από το σάλιο σας, με το οποίο γίνεται η γενετική τυποποίηση από τα εργαστήρια στο «Όραμα Ελπίδας».

Επίσης, για να μάθετε περισσότερα, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.) www.eom.gr, που είναι ο επίσημος κρατικός φορέας του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης που διαμεσολαβεί, ελέγχει και συντονίζει όλες τις σχετικές διαδικασίες από τη Δωρεά στη Μεταμόσχευση ;
 

Ας προχωρήσουμε από τα λόγια στις πράξεις.

Πράξεις που δίνουν ΖΩΗ.

 

Αλέξανδρος Δ. Τζεφεράκος
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
Επιστημονικός Διευθυντής στην
«ΜΟΝΑΔΑ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΡΕΑ»
Μαιευτήριο «ΡΕΑ»

Send this to a friend