17η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας

Νοέμβριος 17, 2018

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας και ως υπεύθυνος εκατοντάδων γεννήσεων ετησίως, αισθάνομαι έντονα το χρέος να εκφράσω την απέραντη ευγνωμοσύνη μου, καθώς και να εξάρω το έργο του συνόλου του προσωπικού των Νεογνολογικών Κλινικών οι οποίοι δίνουν καθημερινά έναν πολύ σκληρό αγώνα επιβίωσης και θετικής έκβασης των πρόωρων νεογνών. Γυναικολόγοι, Νεογνολόγοι, Νοσηλευτές και Μαίες, ενώνουν τις δυνάμεις τους και δρουν τόσο για την πρόληψη των πρόωρων γεννήσεων όσο για τη βελτίωση της κατάστασης των πρόωρων μωρών και των οικογενειών τους.

Η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών της Κλινικής ΡΕΑ διαθέτοντας άρτια δομή, υπερσύγχρονο εξοπλισμό και,  προπαντός, υψηλότατο επίπεδο στελέχωσης από εξειδικευμένο προσωπικό, εφαρμόζει όλα τα σύγχρονα πρωτόκολλα επιτυχούς παρακολούθησης, υποστήριξης και αντιμετώπισης ακόμη και των πιο δύσκολων περιστατικών γέννησης πρόωρων νεογνών. Δικαίως, λοιπόν, κατέχει τα υψηλότερα ποσοστά στους σχετικούς δείκτες αξιολόγησης Πανευρωπαϊκά.

Τα στατιστικά στοιχεία είναι λίγο ή πολύ γνωστά και γι’ αυτό κρίνω σκόπιμο να παραθέσω αυτούσια την σχετική επιστολή της Ελληνικής Εταιρείας Περιγεννητικής Ιατρικής για την σημερινή ημέρα, που σκοπό έχει να τονίσει την επιτακτική ανάγκη ευαισθητοποίησης όλων μας.

“Η 17η Νοεμβρίου έχει ορισθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας.
Σε ολόκληρο τον κόσμο, 1 στα 10 νεογνά γεννιέται πρόωρα, δηλαδή 15.000.000 πρόωρα νεογνά γεννιούνται παγκοσμίως και ο αριθμός αυτός συνεχώς αυξάνει.
Ο πρόωρος τοκετός αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της σύγχρονης μαιευτικής, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των νεογνών αυτών που γεννιούνται πρόωρα νοσηλεύεται στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας για μεγάλο χρονικό διάστημα, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα.
Παρά τις τεράστιες προσπάθειες από την πλευρά της μαιευτικής το ποσοστό πρόωρου τοκετού δεν έχει μειωθεί και για αυτό τον λόγο τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται παγκοσμίως μία σειρά μελετών με σκοπό να αντιμετωπιστεί αυτό το μαιευτικό «σύνδρομο» και να μειωθούν τα ποσοστά του πρόωρου τοκετού.
Η μαιευτική παρακολούθηση και η ενημέρωση των εγκύων γίνεται όλο και πιο εντατική σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση του πρόωρου τοκετού. Έχουμε πετύχει πολλά τα τελευταία 40 χρόνια. Η επιβίωση των μικρών ασθενών έχει αυξηθεί κατά περίπου μία εβδομάδα ανά 10ετία, όμως επιβάλλεται να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο την περιγεννητική φροντίδα. Χρέος και ευθύνη της πολιτείας είναι η δημιουργία περιγεννητικών κέντρων, σύγχρονων, πλήρως στελεχωμένων και σύμφωνων με τις νεότερες επιστημονικές εξελίξεις και τα διεθνή standards. Η συνεχής επαγρύπνηση και η ετοιμότητα των Γυναικολόγων, Νεογνολόγων, Νοσηλευτών/Μαιών για τον αναπάντεχο πρόωρο τοκετό και τις συνέπειες του αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιβίωση, τη βέλτιστη έκβαση και την μετέπειτα καλύτερη ποιότητα ζωής των προώρων νεογνών. Ακρογωνιαίος λίθος για την βελτιστοποίηση της έκβασης των ευαίσθητων και ευάλωτων ασθενών μας είναι η συνεχής επιμόρφωση του συνόλου της ομάδας των επιστημόνων που τα φροντίζουν. Κρίνεται αναγκαίο να δημιουργηθούν προγράμματα επιμόρφωσης με ευθύνη της πολιτείας σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς.
Το σύνολο του προσωπικού των Νεογνολογικών Κλινικών καθημερινά δίνει αγώνα για την επιβίωση και την καλύτερη έκβαση των προώρων νεογνών. Παράλληλα, η συμβουλευτική και υποστηρικτική φροντίδα που παρέχεται από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των ΜΕΝΝ προς τους γονείς των μικρών ασθενών, με τους οποίους έρχονται καθημερινά σε επαφή, είναι πολύτιμη.
Σήμερα λοιπόν, περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι επιτακτική η ανάγκη να ευαισθητοποιηθούμε όλοι και να συνεργαστούμε όλοι μαζί για τη αντιμετώπιση του πρόωρου τοκετού και των συνεπειών του.
Εκ μέρους του ΔΣ της ΕΕΠΙ
Γ. Δασκαλάκης Πρόεδρος ΕΕΠΙ
Α. Χαρίτου Αντιπρόεδρος
Φ. Ανατολίτου Γ. Γραμματέας
Π. Αντσακλής Ταμίας
Μέλη: Β. Σούμπαση Γρίβα, Μ. Ελευθεριάδης, Α. Γωργιάδης”

Αλέξανδρος Δ. Τζεφεράκος
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
Επιστημονικός Διευθυντής στην
«ΜΟΝΑΔΑ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΡΕΑ»
Μαιευτήριο «ΡΕΑ»

 

Send this to a friend