Ένας «Διακόπτης Ασφαλείας» Κατά του Καρκίνου Υπάρχει στο Σώμα μας (Νέα Έρευνα)

Νοέμβριος 29, 2018

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Northwestern αφιέρωσε περίπου οκτώ χρόνια στη σχολαστική μελέτη του ανθρώπινου γονιδιώματος και όλων των διαφορετικών χημικών ουσιών και διαδικασιών που χρησιμοποιεί για να ρυθμίζει τον εαυτό του. Ανακάλυψε, λοιπόν, κάτι που μπορεί να θεωρηθεί ως φαινομενικά ασφαλής «αυτοκαταστροφική οδός», η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία, καταστρέφοντας κάθε τύπο καρκινικού κυττάρου που μπορεί κανείς να σκεφτεί.

Ο μηχανισμός που ανακάλυψαν περιλαμβάνει τη δημιουργία αυτών που ονομάζονται siRNAs, μικρών μορίων RNA που χρησιμεύουν για να παρεμβαίνουν σε ένα πλήθος γονιδίων που είναι απαραίτητα στον καταστροφικό πολλαπλασιασμό κακοήθων, ταχέως αναπτυσσόμενων κυττάρων. Λέγεται ότι αυτά τα siRNAs έχουν ελάχιστη επίπτωση στα υγιή, καλά κύτταρά μας. Ωστόσο, μπορεί κανείς να καταλάβει ότι αν αυτή η στρατηγική καταπολέμησης του καρκίνου έχει κινδύνους, οι άνθρωποι θα πρέπει να τους εξετάσουν πολύ προσεκτικά.

Τα στοιχεία δόθηκαν από δύο πρόσφατες μελέτες και ο ερευνητής Μάρκους Πίτερ, μαζί με τους συναδέλφους του, περιέγραψαν λεπτομερώς τη σειρά των γεγονότων που πυροδοτούν τα μόρια siRNA στο σώμα μας.

Αποκάλεσαν αυτή τη διαδικασία των μορίων siRNA, που προκαλούν καρκινικό κυτταρικό θάνατο, DISE – Death By Induced Survival Elimination (Θάνατος με Eπαγόμενη Εξάλειψη Eπιβίωσης). Η ομάδα κατάφερε να ταυτοποιήσει αλληλουχίες μήκους έξι νουκλεοτιδίων που θα ήταν απαραίτητες για την πρόκληση αυτής της κατάστασης «DISE».

Εξήγησε ότι όταν οι ερευνητές εξέτασαν τις αλληλουχίες νουκλεοτιδίων των διαφόρων μη κωδικοποιητικών μορίων RNA που δεν μεταφράζουν πρωτεΐνες τις οποίες το σώμα μας παράγει φυσικά για να αναστείλει επιλεκτικά την έκφραση των γονιδίων, ανακάλυψαν ότι υπάρχουν αλληλουχίες που σχετίζονται με το DISE και υπάρχουν στο ένα άκρο αρκετές σειρές RNA καταστολής όγκων.

Μια άλλη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτές οι αλληλουχίες μπορούν επίσης να βρεθούν σε όλο το γονιδίωμα, ενσωματωμένες σε αλληλουχίες που κωδικοποιούν πρωτεΐνες.

«Πιστεύουμε ότι με αυτό το μηχανισμό οι πολυκύτταροι οργανισμοί εξάλειφαν τον καρκίνο πριν από την ανάπτυξη του προσαρμοστικού ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο έχει ηλικία περίπου 500 εκατομμυρίων ετών», ανέφερε ο Πίτερ σε δήλωσή του. «Θα μπορούσε να είναι μια λειτουργία ασφαλούς ανάκτησης που αναγκάζει τα επιθετικά κύτταρα να αυτοκτονήσουν. Πιστεύουμε ότι ο μηχανισμός είναι ενεργός σε κάθε κύτταρο και μας προστατεύει από τον καρκίνο.»

Ωστόσο, υπήρχε ένα μικρό πρόβλημα: έπρεπε ακόμα να καθορίσουν ακριβώς πώς το σώμα παράγει αυτά τα ελεύθερα siRNAs που είναι ικανά να παράγουν DISE. Τόσο πολύπλοκο είναι το σώμα μας…

Σε μια άλλη νέα μελέτη, ήρθε μια σημαντική ανακάλυψη, καθώς δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα και σε αυτή ο Πίτερ και η ομάδα του παρατήρησαν ότι το σώμα κατασκευάζει αυτά τα μόρια, καθώς τα κύτταρα μας κόβουν βασικά ένα μεγαλύτερο σκέλος RNA που κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη-κύκλο κυτταρικού θανάτου, γνωστή ως CD95L, σε πολλαπλά siRNAs.

Διεξήχθη μια σειρά πειραμάτων και στη συνέχεια κατάφεραν να δείξουν ότι ακριβώς ο ίδιος κυψελοειδής μηχανισμός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μετατροπή άλλων κωδικοποιητικών πρωτεϊνών RNA σε αυτά τα SIRNAs του μηχανισμού DISE.

Ακόμη πιο αξιοσημείωτη είναι η διαπίστωση ότι περίπου το 3% όλων των κωδικοποιητών  RNA σε ολόκληρο το γονιδίωμά μας, θα μπορούσαν να «υποστούν επεξεργασία» για να εξυπηρετήσουν αυτό το σκοπό.

«Τώρα που γνωρίζουμε τον «κωδικό του θανάτου», μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τον μηχανισμό χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε χημειοθεραπεία, και χωρίς να δημιουργούμε βλάβες στο  γονιδίωμα”, δήλωσε ο Πίτερ τον περασμένο μήνα σε συνέντευξη Τύπου.

Οι επιστήμονες θέλουν να ανακαλύψουν τα «φάρμακα της επόμενης γενιάς» και της «γονιδιακής θεραπείας», και ενώ αυτό ακούγεται πολύ θετικό, είναι αλήθεια ότι οι άνθρωποι οφείλουν να είναι προσεκτικοί και να γνωρίζουν επακριβώς τις συνέπειες, αν  ακολουθήσουν κάποια νέα θεραπεία που προκύπτει από έρευνες σαν και αυτή.

Αλέξανδρος Δ. Τζεφεράκος
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
Επιστημονικός Διευθυντής στην
«ΜΟΝΑΔΑ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΡΕΑ»
Μαιευτήριο «ΡΕΑ»

Send this to a friend