Γεννήθηκε το Πρώτο Μωρό από Γυναίκα που είχε Υποβληθεί σε Μεταμόσχευση Μήτρας από Νεκρή Δότρια

Δεκέμβριος 13, 2018

Μια γυναίκα στη Βραζιλία φαίνεται ότι είναι η πρώτη στον κόσμο που γεννά μετά από μεταμόσχευση μήτρας από πτωματικό μόσχευμα μήτρας προερχόμενο από εκλιπούσα δότρια. Η ιατρική πρωτοπόρος τεχνική που ανακοινώθηκε προσφέρει πολλές ελπίδες σε υπογόνιμες γυναίκες χωρίς την ανάγκη για ζωντανές δότριες, καθώς δεν είναι εύκολο να βρεθεί γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας που να δωρίζει την υγιή μήτρα της.

Η πρώτη γέννηση μετά από μεταμόσχευση μήτρας από ζωντανή δότρια συνέβη στη Σουηδία το 2013. Από τότε έχουν υπάρξει 39 παρόμοιες διαδικασίες, με αποτέλεσμα 11 γεννήσεις. Ωστόσο, οι ζωντανές δότριες είναι λίγες και οι μεταμοσχεύσεις εξαρτώνται από την εθελοντική διαθεσιμότητα μελών της οικογένειας ή στενών φίλων. Μια προηγούμενη μεταμόσχευση της μήτρας από μια αποθανούσα δότρια το 2011 στην Τουρκία είχε ως αποτέλεσμα μια αποβολή.

Η 32χρονη γυναίκα γεννήθηκε χωρίς μήτρα ως αποτέλεσμα του συνδρόμου Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (συγγενής αγενεσία μήτρας), το οποίο επηρεάζει 1 στις 4.500 γυναίκες. Υποβλήθηκε σε τεχνητή γονιμοποίηση τέσσερις μήνες πριν από την επέμβαση, με αποτέλεσμα οκτώ γονιμοποιημένα ωάρια, τα οποία και κρυοσυντηρήθηκαν.

Η 45χρονη δότρια νοσηλευόταν με υποαραχνοειδή αιμορραγία και κατέληξε σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Η καρδιά, το ήπαρ και τα νεφρά της ανακτήθηκαν πρώτα για ξεχωριστές λειτουργίες μεταμόσχευσης, πράγμα που σήμαινε ότι πέρασαν σχεδόν οκτώ ώρες προτού αφαιρεθεί η μήτρα.

Μετά από χειρουργική επέμβαση 10,5 ωρών η γυναίκα παρέμεινε σε εντατική φροντίδα για δύο ημέρες και έπειτα πέρασε έξι ημέρες σε ειδικό χώρο μεταμόσχευσης. Της χορηγήθηκε θεραπεία ανοσοκαταστολής, την οποία και συνέχισε έξω από το νοσοκομείο μέχρι τη γέννηση.

Πέντε μήνες μετά τη μεταμόσχευση, η μήτρα δεν έδειξε σημάδια απόρριψης και η αποδέκτης είχε κανονική εμμηνόρροια. Ένα μόνο έμβρυο εμφυτεύτηκε με επιτυχία μετά από επτά μήνες. Σε προηγούμενες περιπτώσεις μεταμόσχευσης μήτρας από ζωντανή δότρια πέρναγε ένα έτος πριν από την εμβρυομεταφορά. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι ένα πλεονέκτημα του μικρότερου χρόνου που δαπανάται σε ανοσοκατασταλτική θεραπεία σημαίνει ότι υπήρχε μικρός κίνδυνος δυσμενών παρενεργειών και χαμηλότερο συνολικό κόστος.

Ένα υγιές κοριτσάκι γεννήθηκε μετά από καισαρική τομή στις 35 εβδομάδες και τρεις ημέρες, ζυγίζοντας 2550 g, ένα κανονικό βάρος για αυτήν την ηλικία κύησης. Η μήτρα αφαιρέθηκε κατά τη διάρκεια της καισαρικής και η ανοσοκατασταλτική θεραπεία σταμάτησε. Η μητέρα και το μωρό παραμένουν υγιείς οκτώ μήνες αργότερα.

Ο Dani Ejzenberg, από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, ο οποίος ήταν επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε: «Η χρήση αποθανόντων δωρητών θα μπορούσε να διευρύνει σημαντικά την πρόσβαση σε αυτή τη θεραπεία και τα αποτελέσματά μας παρέχουν τη θεωρητική απόδειξη της νέας επιλογής για γυναίκες με στειρότητα της μήτρας».

 

Αλέξανδρος Δ. Τζεφεράκος
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
Επιστημονικός Διευθυντής στην
«ΜΟΝΑΔΑ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΡΕΑ»
Μαιευτήριο «ΡΕΑ»

Send this to a friend