Οι Επιπλοκές της Εγκυμοσύνης ως Προειδοποιητικά Σημάδια για Μεταγενέστερη Χρόνια Ασθένεια

Ιανουάριος 4, 2019

Η έρευνα συνιστά στις γυναίκες να προειδοποιούν τους γιατρούς τους σχετικά με τις συνθήκες της υγείας τους κατά τη διάρκεια προηγούμενων εγκυμοσυνών.

Η εγκυμοσύνη στρεσάρει το σώμα μιας γυναίκας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να αποκαλύψει προβλήματα υγείας και σε άλλες να συμβάλει στην ανάπτυξη μελλοντικών ασθενειών, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ορισμένοι τύποι επιπλοκών εγκυμοσύνης θα πρέπει να θεωρηθούν ως προειδοποιητικά σημάδια ότι μια γυναίκα διατρέχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων (όπως ο διαβήτης και η υπέρταση) στα χρόνια μετά τη γέννηση του παιδιού της, σύμφωνα με ένα νέο σύνολο συστάσεων που δημοσιεύθηκε πριν λίγες ημέρες στο περιοδικό Obstetrics & Gynecology και στο American Journal of Obstetrics and Gynecology.

Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες που παρουσιάζουν ορισμένες επιπλοκές στην εγκυμοσύνη πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μελλοντικών προβλημάτων υγείας. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί συστήνουν πλέον ετήσιες επισκέψεις, τόσο σε γυναικολόγο όσο και σε γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας, για τις γυναίκες που έχουν βιώσει αυτές τις επιπλοκές, έτσι ώστε τα πιθανά πρώιμα σημάδια χρόνιων ασθενειών να μπορούν να εξεταστούν και να ανιχνευθούν εγκαίρως.

«Αυτή η έννοια της εγκυμοσύνης ως «παράθυρο στο μέλλον» αφορά τη γενική ιδέα ότι τα γεγονότα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είτε αποκαλύπτουν μια προδιάθεση είτε μπορούν να συμβάλουν άμεσα σε χρόνιες καταστάσεις», δήλωσε ο Δρ Simhan, διευθυντής του Τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Νοσοκομείο Magee-Womens στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ. «Έτσι, ενώ μια κατάσταση όπως ο διαβήτης κύησης ή η προεκλαμψία μπορεί να επιλυθεί με τον τοκετό, συνεχίζει να υπάρχει μια υποκείμενη φυσιολογία που μπορεί να επιμείνει και να δημιουργήσει επιπλοκές αργότερα στη ζωή.»

Η εγκυμοσύνη είναι σε θέση να παρέχει αυτή την πρώιμη διάγνωση  επειδή «πιέζει» και αλλάζει το σώμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτή η πίεση αποκαλύπτει προβλήματα υγείας που δεν είχαν παρατηρηθεί στο παρελθόν, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη αυτών των συνθηκών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύθηκε πριν λίγες ημέρες από το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, διαπιστώνουν ότι αυτές οι συνθήκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα μπορούσαν, επίσης, να σηματοδοτήσουν μελλοντικά ζητήματα υγείας.

Διαβήτης κύησης

Ενώ η κατάσταση γενικά επιλύεται με τον τοκετό, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι σωστά με τη μαμά. Οι γυναίκες με διαβήτη κύησης διατρέχουν 7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη Τύπου 2, σε σύγκριση με τις γυναίκες των οποίων το σάκχαρο του αίματος παραμένει χαμηλό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Και αυτό σημαίνει ότι η γυναίκα θα πρέπει να υποβληθεί σε εξέταση για διαβήτη Τύπου 2 κατά την πρώτη επίσκεψή της μετά τον τοκετό, έξι έως οκτώ εβδομάδες μετά τη γέννηση του μωρού και στη συνέχεια κάθε χρόνο.

Προεκλαμψία

Αυτή η κατάσταση, η οποία περιλαμβάνει τόσο την υπέρταση όσο και την πρωτεΐνη που διαχέεται στα ούρα, μπορεί να αποκαλύψει την τάση μιας γυναίκας να αναπτύξει χρόνια υπέρταση και πιθανή καρδιακή νόσο, αργότερα στη ζωή της. Υπάρχει επίσης κίνδυνος επανεμφάνισης της προεκλαμψίας κατά τις μελλοντικές εγκυμοσύνες.

Έτσι, εάν μια γυναίκα είχε προεκλαμψία, θα πρέπει πάντα να ελέγχει την αρτηριακή της πίεση και να καταγράφεται στο ιατρικό της ιστορικό. «Είναι πιθανώς ένα σημάδι ότι κάποια από τα μικρότερα αιμοφόρα αγγεία είναι πολύ, πολύ στενά, είτε λόγω της εγκυμοσύνης είτε λόγω της υποκείμενης υγείας της γυναίκας. Πρέπει να την παρακολουθήσουμε επειδή θα μπορούσε να προχωρήσει και να βλάψει τα μάτια, τα νεφρά ή την καρδιά.», σύμφωνα με τον Dr. Patrice Harold.

Η προληπτική θεραπεία στην περίπτωση αυτή είναι τα φάρμακα που ρευστοποιούν το αίμα .

Υπέρταση της κύησης

Όπως και με τον διαβήτη κύησης, η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γενικά επιλύεται με τη γέννηση του παιδιού. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η μαμά είναι εντελώς υγιής. Οι γυναίκες που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας υπέρτασης και διπλάσιο κίνδυνο από τους άλλες γυναίκες για ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με την έρευνα.

Λιποβαρές μωρό

Στην περίπτωση αυτή υπάρχει μια ανησυχία ότι η ροή του αίματος στον πλακούντα δεν ήταν αρκετή ή το σώμα δεν δημιούργησε έναν πολύ εύρωστο πλακούντα. Κάτι τέτοιο μπορεί να αποτελεί ένδειξη αγγειακής νόσου σε όλο το σώμα.

Συμπτώματα ψυχικής διάθεσης

Στην εγκυμοσύνη, οι ορμονικές επιδράσεις μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα ψυχικής διάθεσης σε γυναίκες που μπορεί να μην είχαν πολλά προβλήματα με το άγχος ή την κατάθλιψη πριν μείνουν έγκυες. Η εγκυμοσύνη μπορεί να αποκαλύψει αυτά τα λανθάνοντα θέματα ψυχικής υγείας, τα οποία εξακολουθούν να υφίστανται και μετά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Ενδομήτριος θάνατος εμβρύου

«Οι γυναίκες που είχαν την τραγική εμπειρία ενός εμβρύου που πέθανε στην μήτρα είναι σε κίνδυνο για αυτοάνοσες καταστάσεις, όπως το Αντιφωσφολιπιδικό Σύνδρομο» ανέφερε ο Simhan. «Είναι μια σπάνια κατάσταση εγκυμοσύνης και ένα σπάνιο αποτέλεσμα.» Οι θνησιγένειες μπορούν επίσης να αποκαλύψουν και μη διαγνωσμένο λύκο.

Αλέξανδρος Δ. Τζεφεράκος
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
Επιστημονικός Διευθυντής στην
«ΜΟΝΑΔΑ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΡΕΑ»
Μαιευτήριο «ΡΕΑ»

Send this to a friend