3 Ενδείξεις ότι η Περίοδός σου δεν Είναι Πραγματική Περίοδος

Ιανουάριος 26, 2019

Η πραγματική περίοδος είναι η αιμορραγία που έρχεται στο τέλος ενός ρυθμισμένου εμμηνορροϊκού κύκλου. Με άλλα λόγια, είναι η αιμορραγία που έρχεται μετά την ωορρηξία και την παραγωγή προγεστερόνης. Οποιοδήποτε άλλο είδος αιμορραγίας είναι είτε 1) η αιμορραγία εκ διαφυγής ενός ανωορρηκτικού κύκλου είτε 2) αιμορραγία από χάπι. Δεν αποτελούν πραγματικές περιόδους.

Στο άρθρο αυτό, θα περιγράψω τρεις εύκολους τρόπους για να εντοπίσετε αν έχετε «ψεύτικες περιόδους» και τι να κάνετε γι’ αυτό. Αλλά αρχικά, ας δούμε τι είναι ένας κύκλος ωορρηξίας.

Κύκλος ωορρηξίας

Ένας φυσιολογικός εμμηνορροϊκός κύκλος ορίζεται από την ωορρηξία ως κύριο συμβάν, με μια προ-ωορρηκτική (θυλακική ή παραγωγική) φάση και μια μετα-ωορρηκτική (ωχρινική) φάση. Μοιάζει κάπως έτσι.

Η ωοθυλακική φάση διαρκεί από την 7η έως την 21η ημέρα (32η ημέρα στην εφηβεία) και η ωχρινική φάση διαρκεί περίπου 14 ημέρες (10-16 ημέρες). Όλα αυτά προστίθενται σε έναν υγιή εμμηνορροϊκό κύκλο οπουδήποτε μεταξύ 21 έως 35 ημερών (45 ημέρες εάν είστε έφηβος).

Συμβουλή: Για να καθορίσετε τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού σας κύκλου, αρχίστε να μετράτε από την πρώτη μέρα της έντονης αιμορραγίας. Αυτή είναι η «ημέρα 1″. Οι ημέρες με ελαφριές κηλίδες που εντοπίζονται πριν από τη πρώτη μέρα με έντονη ροή δεν είναι μέρος αυτού του κύκλου, είναι οι τελευταίες ημέρες του προηγούμενου κύκλου σας. Ένας κύκλος ωορρηξίας είναι σημαντικό να χαρακτηρίζεται από υγιή επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης, επειδή η προγεστερόνη εμποδίζει την αιμορραγία που είναι πολύ «βαριά» ή μεγάλη σε διάρκεια. Ένας υγιής κύκλος ωορρηξίας έχει ως αποτέλεσμα η αιμορραγία να διαρκεί 2-7 ημέρες και να μην ξεπερνά τα 80mL για όλες τις μέρες τις περιόδου.

Ανωορρηκτικός κύκλος

Ένας ανωορρηκτικός κύκλος συμβαίνει όταν οι ωοθήκες προσπαθούν να ωοθυλακιοποιήσουν, αλλά απέτυχαν. Δεν θεωρείται κύκλος, καθώς λείπει το κύριο συμβάν (ωορρηξία) όπως και η προγεστερόνη. Μοιάζει κάπως έτσι.

Όταν είστε σε ανωορρηκτικό κύκλο, δεν έχετε ωορρηξία, ούτε ωχρινική φάση και καθόλου προγεστερόνη. Αλλά εξακολουθείτε να έχετε οιστρογόνα, έτσι θα έχετε, τελικά, την αιμορραγία εκ διαφυγής του κύκλου. Ένας ανωορρηκτικός κύκλος έχει υψηλά οιστρογόνα αλλά όχι προγεστερόνη. Είναι η κλασική εικόνα «κυριαρχίας οιστρογόνων».

Η απουσία προγεστερόνης σημαίνει ότι έχετε «ανεξέλεγκτα οιστρογόνα», που μπορεί να προκαλέσουν υπερπλασία του ενδομητρίου και πολύ βαριά αιμορραγία.

Η απουσία προγεστερόνης που παρατηρείται σε έναν ανωορρηκτικό κύκλο είναι διαφορετική από την χαμηλή προγεστερόνη ενός κύκλου ωορρηξίας, όπου απλά δεν έχει παραχθεί η ποσότητα προγεστερόνης που θα έπρεπε.

Τι προκαλεί ανωορρηκτικούς κύκλους;

Είναι φυσιολογικό να συμβαίνει περιστασιακά ένας ανωορρηκτικός κύκλος. Εάν συμβαίνουν συνεχώς, οφείλεται σε μία από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

Πώς όμως θα ξέρετε αν έχετε ανωορρηκτικούς κύκλους;

Είναι δύσκολο γιατί δεν αποκλείεται  να δείτε ωορρηκτική βλέννα και η περίοδος σας θα μπορούσε να φαίνεται αρκετά κανονική και φυσιολογική, όμως θα μπορούσατε να έχετε και μία από  τις τρείς πιο κάτω πιθανές ενδείξεις.

3 ενδείξεις ανωορρηκτικού κύκλου

Μια κανονική περίοδος συνήθως διαρκεί 2-7 ημέρες και δεν υπάρχει απώλεια αίματος περισσότερο από 80 mL συνολικά σε όλες τις ημέρες της περιόδου. Εάν έχετε ροή αίματος για περισσότερες από 7 ημέρες, είναι ένα ενδεικτικό σημάδι ότι είχατε έναν ανωορρηκτικό κύκλο. Μια αιμορραγία τέτοιου κύκλου μπορεί να είναι ελαφριά, φυσιολογική ή υπερβολικά βαριά.

Μετρώντας από την «ημέρα 1» έως την «ημέρα 1», ένας υγιής εμμηνορροϊκός κύκλος είναι οπουδήποτε από 21 έως 35 ημέρες (45 ημέρες αν είστε έφηβη). Εάν ο κύκλος σας είναι μικρότερος των 21 ημερών, σχεδόν σίγουρα θα έχετε έναν ανωορρηκτικό κύκλο.

Εάν ο κύκλος σας είναι περισσότερο από 35 ημέρες (45 ημέρες εάν είστε έφηβη), τότε είναι πιθανό να είχατε έναν κύκλο χωρίς ωορρηξία. Είναι επίσης πιθανό να είχατε μια πολύ μεγάλη  ωοθυλακική φάση. Δεν είναι εφικτή η εμφάνιση ωχρινοποιητικής φάσης μεγαλύτερης των 16 ημερών εκτός από την εγκυμοσύνη και τη σπάνια κατάσταση της επίμονης κύστεως του ωχρού σωματίου.

Έλεγχος ωορρηξίας

Μπορείτε να προσπαθήσετε να ελέγξετε την ωορρηξία και την προγεστερόνη με εξετάσεις αίματος, αλλά φροντίστε η αιμοληψία να γίνει σωστή μέρα του κύκλου σας. Έχω μιλήσει σε πολλές γυναίκες που σκέφτονται ότι δεν έχουν ωορρηξία, όταν στην πραγματικότητα απλώς εξετάζονται σε λάθος ημέρα. Ο πιο απλός τρόπος για να ανιχνεύσετε έναν ανωορρηκτικό κύκλο είναι να παρακολουθείτε τις θερμοκρασίες σας. Η έλλειψη αύξησης της θερμοκρασίας ωχρινικής φάσης είναι μια αρκετά σαφής ένδειξη ότι δεν έχετε ωορρηξία. Ο πιό αξιόπιστος όμως τρόπος επιβεβαίωσης της ύπαρξης ωορρηξίας είναι το υπερηχογράφημα και η μέτρηση προγεστερόνης  ή 7 μέρες μετά την ωορρηξία ή 7 μέρες πριν την περίοδο.

Η αιμορραγία εκ διακοπής αντισυλληπτικού χαπιού δεν αποτελεί περίοδο

Αυτό θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, αλλά ένα άλλο είδος ανωορρηκτικού κύκλου είναι η αιμορραγία εκ διακοπής αντισυλληπτικού χαπιού. Είναι διαφορετική από τις άλλες αιμορραγίες, λόγω απουσίας οιστραδιόλης. Η οιστραδιόλη και η προγεστερόνη καταστέλλονται από τα αντισυλληπτικά φάρμακα. Σχηματικά μοιάζει κάπως έτσι.

Οι ορμόνες του οργανισμού καταστέλλονται πλήρως (επίπεδη γραμμή) όπως στην εμμηνόπαυση. Τα αντισυλληπτικά φάρμακα (οιστρογόνα και προγεστερόνη) είναι παρόντα, αλλά δεν απεικονίζονται σε αυτό το γράφημα . Μια αιμορραγία από χάπι είναι αιμορραγία διακοπής από τα αντισυλληπτικά φάρμακα.

Πώς αντιμετωπίζονται οι ανωορρηκτικοί κύκλοι

Αν δεν έχετε ωορρηξία, η λύση ξεκινάει με το να καταλάβουμε  γιατί και στη συνέχεια να το αντιμετωπίσουμε.

Για παράδειγμα, εάν το πρόβλημα είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, τότε θα μελετήσουμε το ορμονικό σας προφίλ και την αντίσταση στην ινσουλίνη και θα το αντιμετωπίσουμε  με διακοπή της κατανάλωσης ζάχαρης περιορισμό λευκών υδατανθράκων και τη λήψη μετφορμίνης . Αυτό συνήθως θα αποκαταστήσει την ωορρηξία.

Εάν το πρόβλημα προκύπτει από την αποκατάσταση υποθαλαμικής αμηνόρροιας, τότε πρέπει να τρώτε αρκετό φαγητό καθώς και υδατάνθρακες μέχρι να επανέλθει η ωορρηξία σας. (Μπορεί να διαρκέσει 4-12 μήνες.)

Αν το πρόβλημα είναι αποτέλεσμα κάποιας δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς, τότε θα ρυθμιστεί φαρμακευτικά .Αυτή η θεραπεία συνήθως  επαναφέρει την ωορρηξία σε αντίστοιχες περιπτώσεις .

Εάν το πρόβλημα είναι η περιεμμηνόπαυση, η κατάσταση είναι ελαφρώς πιο δύσκολη, καθώς η ωορρηξία μπορεί να μην  αποκατασταθεί. ανεξάρτητα από το τι θα κάνουμε . Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να  εξετάσουμε την πιθανότητα χορήγησης  φυσικής προγεστερόνης.

Αλέξανδρος Δ. Τζεφεράκος
Xειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση και Ενδοσκοπήσεις
Διευθυντής Εξωσωματικής Γονιμοποίησης ¨ΡΕΑ¨

 

Send this to a friend