Ενδομήτρια χειρουργική επέμβαση σε έμβρυο για να διορθωθεί δισχιδής ράχη (spina bifida)

Ιούνιος 21, 2019

Η εξειδικευμένη συνεργαζόμενη ομάδα της Cleveland Clinic Fetal Center στις ΗΠΑ πραγματοποίησε την πρώτη της ενδομήτρια χειρουργική επέμβαση σε έμβρυο για να διορθώσει δισχιδή ράχη (spina bifida) που είναι συγγενής ατέλεια της σπονδυλική στήλης του εμβρύου

Ένα νοσοκομείο του Οχάιο πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη του ενδομήτρια εμβρυική χειρουργική επέμβαση προκειμένου να αποκαταστήσει ένα εκ γενετής ελάττωμα σε έμβρυο ηλικίας σχεδόν 23 εβδομάδων, τοποθετώντας το έτσι στην ελίτ των ελάχιστων ιατρικών μονάδων στις ΗΠΑ που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τέτοιου είδους επεμβάσεις.

Μια ομάδα κλινικών διαφόρων ειδικοτήτων με επικεφαλής τον Darrell Cass, MD(διευθυντή της εμβρυϊκής χειρουργικής της Cleveland Clinic), διόρθωσε χειρουργικά τη δισχιδή ράχη του εμβρύου το Φεβρουάριο και το μωρό (κορίτσι), γεννήθηκε με καισαρική τομή στις 3 Ιουνίου, σύμφωνα με το δελτίο τύπου νοσοκομείου. Το μωρό και η μητέρα χαίρουν άκρας υγείας.

«Με την επιτυχή επιδιόρθωση της γενετικής ανωμαλίας πριν από τη γέννηση, επιτρέψαμε σε αυτό το παιδί να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής του», δήλωσε ο Δρ Cass. «Υπάρχουν διαφορετικά ποιοτικά μέτρα για τον προσδιορισμό της επιτυχίας στις εμβρυϊκές επεμβάσεις και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, όλες οι μετρήσεις για μέγιστη ποιότητα επιτεύχθηκαν».

Το Spina bifida (δισχιδής ράχη) είναι ένα γενετικό ελάττωμα το οποίο επηρεάζει το χαμηλότερο τμήμα της σπονδυλικής στήλης και συμβαίνει όταν ο νευρικός σωλήνας του εμβρύου δεν κλείνει πλήρως, εμποδίζοντας τον φυσιολογικό σχηματισμό της σπονδυλικής στήλης που προστατεύει το νωτιαίο μυελό. Συχνά προκαλεί βλάβη στο νωτιαίο μυελό και στα νεύρα και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε εγκεφαλική βλάβη.

Αποκαλύπτεται κατά τη διάρκεια του υπέρηχου που συνήθως εκτελείται όταν ένα έμβρυο είναι ηλικίας 18 εβδομάδων περίπου, σύμφωνα με την κλινική.

Η Spina bifida μπορεί να επηρεάσει την αντοχή των κάτω άκρων ενός παιδιού και την ικανότητά του να περπατάει και να τρέχει, καθώς και την ικανότητά του να πηγαίνει στην τουαλέτα. Σύμφωνα με τα στατιστικά, περίπου 1.645 μωρά γεννιούνται με spina bifida κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής χειρουργικής επέμβασης για τη διόρθωση της κατάστασης, γίνεται μια καισαρική τομή με την οποία εκτίθεται η μήτρα της μητέρας. Αφού χρησιμοποιείται υπερηχογράφημα για τον εντοπισμό του πλακούντα και του εμβρύου, η μήτρα ανοίγει 4,5 cm για να φανεί το πίσω μέρος του εμβρύου και η βλάβη της σπονδυλικής στήλης. Οι χειρουργοί στη συνέχεια συρράπτουν προσεκτικά αρκετά μεμονωμένα στρώματα ιστού για να καλύψουν το ελάττωμα. Αφού ξανακλείσει η μήτρα, το έμβρυο θα παραμείνει (ιδανικά) στη μήτρα για το υπόλοιπο της εγκυμοσύνης.

Ο Δρ Cass εξήγησε ότι η χειρουργική επέμβαση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για το έμβρυο, καθώς υπάρχει η πιθανότητα η μητέρα να έχει πρόωρο τοκετό τις αμέσως επόμενες εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, η μητέρα γέννησε το παιδί σχεδόν στο τέλος της εγκυμοσύνης, επιτρέποντας την πλήρη ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου.

«Η επέμβαση πήγε τέλεια και, στην πραγματικότητα, η διόρθωση στην πλάτη του μωρού είναι η καλύτερη που έχω δει τα τελευταία 20 χρόνια». Παρά την επιτυχία της επέμβασης, ο Δρ Cass προειδοποίησε ότι το παιδί θα εξακολουθήσει να έχει κάποια αναπηρία και θα χρειάζεται περαιτέρω θεραπεία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

«Παρόλο που η χειρουργική επέμβαση ήταν επιτυχής, η δισχιδής ράχη δεν θεραπεύεται ποτέ», είπε ο χειρουργός. «Από εδώ και πέρα, το μωρό θα χρειαστεί συνεχή υποστηρικτική φροντίδα που θα παρέχεται από μια διεπιστημονική ομάδα ειδικών στην κλινική «Δισχιδούς Ράχης», η οποία θα περιλαμβάνει νευρολογία, ουρολογία, ορθοπεδική, αναπτυξιακή παιδιατρική και νευροχειρουργική, μεταξύ άλλων ειδικών».

Παρακολουθήστε βίντεο από την επέμβαση εδώ.

Αλέξανδρος Δ. Τζεφεράκος
Xειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση και Ενδοσκοπήσεις
Διευθυντής Εξωσωματικής Γονιμοποίησης ¨ΡΕΑ¨

Send this to a friend