Ο Αποικισμός του Πλανήτη Άρη μέσω…Τράπεζας Σπέρματος (Νέα Μελέτη)

Ιούλιος 6, 2019

Πληρώματα αστροναυτών που απαρτίζονται αποκλειστικά από γυναίκες θα μπορούσαν να αναπαραχθούν στο διάστημα χωρίς τη βοήθεια ανδρών συνοδών, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα κατεψυγμένα δείγματα σπέρματος που εκτέθηκαν σε συνθήκες μικροβαρύτητας διατήρησαν παρόμοια χαρακτηριστικά με τα δείγματα σπέρματος που διατηρούνται στη Γη, αυξάνοντας έτσι τις ελπίδες ότι μία τράπεζα σπερματοζωαρίων θα μπορούσε κάποτε να εγκατασταθεί στο διάστημα για να βοηθήσει στον αποικισμό νέων κόσμων.

Αυτό το νέο δεδομένο μπορεί να αποδειχθεί ενδιαφέρον για τις γυναίκες αστροναύτες, εν μέσω αναφορών ότι οι μελλοντικές αποστολές στον Άρη ενδέχεται να περιλαμβάνουν αποκλειστικά γυναικεία πληρώματα.

Η Έλεν Σάρμαν, η πρώτη Βρετανίδα αστροναύτης, δήλωσε σε ένα συνέδριο το 2017 ότι υπήρξε μια αδημοσίευτη έκθεση της NASA που εξέταζε τις σεξουαλικές επιθυμίες των μελών του διαστημικού πληρώματος, κατά τη διάρκεια πιθανών αποστολών στον Άρη. Η Σάρμαν είπε ότι η έκθεση πρότεινε διαστημικές αποστολές του ίδιου φύλου – «όλοι άνδρες ή όλες γυναίκες» – επειδή έτσι διατηρείται καλύτερη συνοχή μεταξύ της ομάδας.

Τα ευρήματα της μικρής αυτής προκαταρκτικής μελέτης, που εξέτασαν το σπέρμα από 10 υγιείς δότες, υποδηλώνουν ότι υπάρχει «η πιθανότητα δημιουργίας ανθρώπινης τράπεζας σπέρματος έξω από τη Γη», σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η μελέτη παρουσιάστηκε την περασμένη Κυριακή στο Ετήσιο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Εξωσωματικής
Γονιμοποίησης (ESHRE – European Society of Human Reproduction and Embryology), στη Βιέννη της
Αυστρίας.

Η Montserrat Boada, από την Dexeus Women& Health στη Βαρκελώνη, η οποία παρουσίασε την έρευνα μαζί με τους συναδέλφους της, δήλωσε: «Μερικές μελέτες υποδηλώνουν σημαντική μείωση της κινητικότητας του ανθρώπινου φρέσκου σπέρματος. Αλλά δεν έχει αναφερθεί τίποτα σχετικά με τις πιθανές επιδράσεις των βαρυτικών διαφορών στους κρυοσυντηρημένους γαμέτες, οι οποίοι θα μπορούσαν να μεταφερθούν από τη Γη στο διάστημα».

Μια ομάδα δειγμάτων σπερματοζωαρίων που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη είχε εκτεθεί σε μικροβαρύτητα με τη βοήθεια ενός μικρού πειραματικού αεροσκάφους. Τα δείγματα στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε διαλογές γονιμότητας και αναλύθηκαν για συγκέντρωση, κινητικότητα και κατακερματισμό DNA.

Δεν εντοπίστηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δειγμάτων που «ταξίδεψαν» και εκείνων που είχαν παραμείνει στη Γη.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι χρειάζονται περαιτέρω εργασίες για την πλήρη κατανόηση της επίδρασης των διαστημικών συνθηκών, όπως τα διαφορετικά επίπεδα βαρύτητας και ότι το σπέρμα θα πρέπει να εκτίθεται σε διαστημικές συνθήκες, για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

«Η καλύτερη επιλογή μας θα ήταν να εκτελέσουμε το πείραμα σε μια πραγματική διαστημική πτήση, αλλά η πρόσβαση σε κάτι τέτοιο είναι πολύ περιορισμένη», δήλωσε η Boada.

Αλέξανδρος Δ. Τζεφεράκος
Xειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση και Ενδοσκοπήσεις
Διευθυντής Εξωσωματικής Γονιμοποίησης ¨ΡΕΑ¨

Send this to a friend