Πως οι ντομάτες ενισχύουν την ανδρική γονιμότητα (νέα έρευνα)

Οκτώβριος 12, 2019

Το λυκοπένιο -ένα θρεπτικό συστατικό που περιέχουν οι ντομάτες- μπορεί να αυξήσει την ποιότητα του σπέρματος, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι υγιείς άντρες που πήραν το ισοδύναμο δύο κουταλιών σούπας (συμπυκνωμένου) τοματοπολτού την ημέρα ως συμπλήρωμα, βρέθηκαν να έχουν σπέρμα καλύτερης ποιότητας.

Περίπου τα μισά ζευγάρια που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη σύλληψη εντοπίζουν την αιτία στον ανδρικό παράγοντα. Οι ειδικοί ιατροί γονιμότητας δήλωσαν ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες που να περιλαμβάνουν άτομα με γνωστά προβλήματα γονιμότητας.

Οι συμβουλές για τους άνδρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας εστιάζουν στην υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, καθώς και να φορούν εσώρουχα χαλαρά (όχι σφιχτά). Επίσης, προτείνεται η μείωση του στρες, όσο το δυνατόν περισσότερο, καθώς και η διασφάλιση ότι κάνουν κανονικά σεξ στο χρόνο που η σύντροφός τους έχει ωορρηξία,  έτσι ώστε να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες σύλληψης.

Αλλά η ιδέα ότι ορισμένα θρεπτικά συστατικά θα μπορούσαν να δώσουν επιπλέον ώθηση στην ανδρική γονιμότητα κερδίζει καθημερινά έδαφος.

Το λυκοπένιο, όπως και η βιταμίνη Ε και ο ψευδάργυρος (που αποτέλεσαν το επίκεντρο προηγούμενης έρευνας) είναι ένα αντιοξειδωτικό που σημαίνει ότι αποτρέπει την οξείδωση στα κύτταρα και ως εκ τούτου προλαμβάνει την καταστροφή τους.

Έχει συνδεθεί και με άλλα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και ορισμένων καρκίνων.

Η ομάδα των επιστημόνων λέει ότι χρησιμοποίησε ένα συμπλήρωμα λακτολυκόνης, επειδή η θρεπτική ουσία στα τρόφιμα μπορεί να είναι πιο δύσκολο να απορροφηθεί από το σώμα και έτσι θα μπορούσαν να είναι σίγουροι ότι κάθε άνθρωπος έλαβε την ίδια ποσότητα κάθε μέρα.

Οι άνδρες θα έπρεπε να τρώνε 2 κιλά μαγειρεμένων ντοματών κάθε μέρα για να λάβουν την ισοδύναμη δόση λυκοπενίου.

Στη δοκιμή των 12 εβδομάδων, η οποία χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από την εταιρεία που κατασκευάζει το συμπλήρωμα, επιλέχθηκαν τυχαία 60 άντρες για να λάβουν 14 mg lactolypene ημερησίως ή ένα εικονικό χάπι.

Το σπέρμα τους δοκιμάστηκε στην αρχή, σε έξι εβδομάδες και στο τέλος της μελέτης και ενώ δεν υπήρχε διαφορά στη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων, η αναλογία υγιών σπερματοζωαρίων και κινητικότητας -το πόσο γρήγορα μπορεί το σπέρμα να «κολυμπήσει»- ήταν υψηλότερο σε εκείνους που έλαβαν λυκοπένιο.

Το επόμενο βήμα είναι να επαναληφθεί η έρευνα σε άνδρες με προβλήματα γονιμότητας και να διαπιστωθεί εάν το λυκοπένιο μπορεί να αυξήσει την ποιότητα του σπέρματος για τους άνδρες αυτούς και αν βοηθά τα ζευγάρια να συλλάβουν και να αποφύγουν επεμβατικές θεραπείες γονιμότητας.

Παρότι η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρώιμα στάδια, η μελέτη αυτή προσφέρει ελπίδα για βελτίωση της ποιότητας των σπερματοζωαρίων και μεγαλύτερη κατανόηση της ανδρικής γονιμότητας στο μέλλον.

Αλέξανδρος Δ. Τζεφεράκος
Xειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση και Ενδοσκοπήσεις
Διευθυντής Εξωσωματικής Γονιμοποίησης ¨ΡΕΑ¨

Send this to a friend