Η πρώτη τεχνητή μήτρα στον κόσμο για ανθρώπους

Οκτώβριος 30, 2019

Μια τεχνολογία που θα μπορούσε να σώσει τη ζωή εκατομμυρίων μωρών που πεθαίνουν σε πρόωρες γέννες

Ολλανδοί επιστήμονες βρίσκονται στα πρόθυρα μιας ανακάλυψης. Προβλέπουν ότι μέσα σε μια δεκαετία, θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν ένα πρότυπο τεχνητής μήτρας, κάτι που θα μπορούσε να σώσει τη ζωή εκατομμυρίων μωρών.

Οι ερευνητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Αϊντχόβεν στις Κάτω Χώρες έχουν λάβει επιχορήγηση ύψους 2,6 εκατομμυρίων λιρών για να εργαστούν για την ανάπτυξη τεχνητών μητρών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε κλινικές. Οι τεχνητές μήτρες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπλοκών, αλλά ακόμη και στη διάσωση της ζωής του μωρού ενεργώντας ως «ανταλλακτική» μήτρα που θα μπορούσε να επιτρέψει στο έμβρυο να ολοκληρώσει την πλήρη περίοδο κύησης.

Η εξωτερική μήτρα κάνει προσομοίωση των φυσικών συνθηκών που απαντώνται μέσα σε μια μήτρα με τη χρήση πλαστικού πλακούντα που συνδέεται με το ομφάλιο λώρο του εμβρύου.

Γιατί είναι σημαντικό;

Σύμφωνα με αποδεκτούς κανόνες, κάθε γέννηση που εμφανίζεται πριν από την 37η εβδομάδα της εγκυμοσύνης θεωρείται πρόωρη. Σύμφωνα με τον Guardian, περίπου ένα εκατομμύριο μωρά σε ολόκληρο τον κόσμο πεθαίνουν λόγω πρόωρης γέννησης. Ακόμη και αυτά που επιβιώνουν, όμως, υφίστανται μια σειρά ιατρικών δυσκολιών και αναπηριών.

Όσον αφορά τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από την Tommy’s, μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που χρηματοδοτεί την προγεννητική και νεογνική έρευνα, τα μωρά που γεννήθηκαν στις 22 εβδομάδες κύησης έχουν μόνο 10% πιθανότητες να επιβιώσουν. Ωστόσο, σε μόλις δύο εβδομάδες προστιθέμενης κύησης, οι πιθανότητες επιβίωσης φτάνουν στο 6%.

Οι εξωτερικές, τεχνητές μήτρες θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικά χρήσιμες για την παροχή σχεδόν τέλειων φυσικών συνθηκών που ομοιάζουν στη μήτρα και επιτρέπουν στο έμβρυο να πάρει επαρκές οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά μέσω του ομφάλιου λώρου. Σε αντίθεση με τις τρέχουσες μεθόδους που παρέχουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά απευθείας στα όργανα -όπως οι πνεύμονες- που μπορεί να μην αντέξουν τη θεραπεία, το νέο αυτό σύστημα θα επέτρεπε στα έμβρυα να αναπτύσσουν τα όργανα τους υπό σχεδόν φυσιολογικές συνθήκες.

Η έρευνα πάνω σε αυτή την τεχνολογική ιδέα συνεχίζεται. Το 2017, μια ομάδα ερευνητών από το Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας (CHOP) στις ΗΠΑ, δοκίμασε επιτυχώς μια τεχνητή μήτρα σε πρόωρες γεννήσεις αρνιών.

Γιατί είναι αμφιλεγόμενη η έρευνα;

Παρόλο που τα αποτελέσματα της χρήσης τεχνητών μητρών από την άποψη της προγεννητικής φροντίδας θα μπορούσαν να είναι θαυματουργά, οι επικριτές έχουν ήδη προειδοποιήσει για το τι θα σήμαινε αυτό για τα δικαιώματα των γυναικών. Μερικοί φεμινιστές στοχαστές ανησυχούν για το πως μπορεί να επηρεαστεί η κοινωνική αντίληψη για τη γυναίκα. Μερικοί φοβούνται ακόμη ότι η απαλοιφή της ανάγκης των γυναικείων σωμάτων από την αναπαραγωγική διαδικασία θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιθωριοποίηση των γυναικών καθώς και σε σοβαρό αντίκτυπο στο σώμα τους.

Τα άλματα της τεχνολογίας θα μπορούσαν επίσης να ανοίξουν ένα ναρκοπέδιο πολιτικών και ηθικών επιπλοκών. Ενώ η ιατρική επιστήμη απέχει ακόμα πολύ από την πλήρη ανάπτυξη μωρών σε εξωτερικές μήτρες, δημιουργούνται ήδη σοβαρότατες ανησυχίες για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα και τη γενετική μηχανική.

Αλέξανδρος Δ. Τζεφεράκος
Xειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση και Ενδοσκοπήσεις
Διευθυντής Εξωσωματικής Γονιμοποίησης ¨ΡΕΑ¨

Send this to a friend