Κυστεοκήλη, Ορθοκήλη, Πρόπτωση Μήτρας στη γυναίκα

Σεπτέμβριος 7, 2020

Η χαλάρωση των τοιχωμάτων του κόλπου με ή χωρίς πρόπτωση των πυελικών οργάνων είναι μια παθολογική κατάσταση που, αν και δεν απειλεί τη ζωή της γυναίκας, επηρεάζει σημαντικά την ποιότητά της. Στατιστικά μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της ζωής της έχει πιθανότητα κάτω από 10%  να αναγκαστεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για αυτή την ομάδα προβλημάτων του κόλπου.

Η πρόπτωση των πυελικών οργάνων αποδίδεται σε χαλάρωση ή εξασθένηση ή κακώσεις των μυών και των συνδέσμων που στηρίζουν τη μήτρα και τον κόλπο. Συχνά, εμφανίζεται μετά από κακώσεις του κόλπου στον τοκετό ιδίως με μεταλλικούς  εμβρυουλκούς ή βεντούζα, λόγω τραύματος στην περιοχή της πυέλου, μετά από χρόνια καταπόνηση (παχυσαρκία, εργασία με βάρη, αναπνευστικά προβλήματα με χρόνιο βήχα, δυσκοιλιότητα, κληρονομικότητα κλπ.) ή εξαιτίας του γήρατος. Ανάλογα με την εντόπιση και το επηρεαζόμενο όργανο παίρνουν την ονομασία τους:

Κυστεοκήλη

Ονομάζεται και «πρόπτωση ουροδόχου κύστης». Όταν χαλαρώνει η σύνδεση μεταξύ πρόσθιου κόλπου και ουροδόχου κύστης, έχει σαν αποτέλεσμα η κύστη να προβάλει μέσα στον κόλπο. Μία μικρού βαθμού κυστεοκήλη μπορεί να μην γίνεται αισθητή από την γυναίκα, ενώ μία μεγάλου βαθμού κυστεοκήλη μπορεί να συνοδεύεται με προβλήματα κατά την ούρηση που φτάνουν έως την ακράτεια των ούρων.

Ορθοκήλη

Ονομάζεται και «πρόπτωση ορθού». Όταν χαλαρώνει η σύνδεση μεταξύ οπίσθιου κόλπου και εντέρου έχει σαν αποτέλεσμα το ορθό έντερο να προβάλει μέσα στον κόλπο. Όταν η ορθοκήλη είναι μεγάλου βαθμού μπορεί να προκαλεί δυσκολίες στην αφόδευση.

Εντεροκήλη

Ονομάζεται και «δουγλασειοκήλη». Όταν χαλαρώνει η σύνδεση μεταξύ οπίσθιου θόλου του κόλπου και εντέρου έχει σαν αποτέλεσμα το λεπτό έντερο να προβάλει μέσα στον κόλπο. Σε αυτή την μορφή πρόπτωσης των πυελικών οργάνων το λεπτό έντερο πιέζει το ανώτερο τοίχωμα του οπίσθιου κολπικού τοιχώματος με αποτέλεσμα αυτό να προβάλλει μέσα στον κόλπο . Η κλινική εικόνα της εντεροκήλης πολλές φορές μοιάζει με αυτή της ορθοκήλης, ενώ η σωστή διάγνωση της είναι σημαντική για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της.

Πρόπτωση μήτρας

Έχουμε τρείς βαθμούς βαρύτητας στην πρόπτωση της μήτρας, όταν συνοδεύονται από κυστεοκήλη και ορθοκήλη η βαρύτητα των συμπτωμάτων οδηγεί συνήθως σε χειρουργική επέμβαση. Η βαρύτητα στην κλινική συμπτωματολογία πρόπτωσης των πυελικών οργάνων εξαρτάται από τον τύπο και τον βαθμό της πάθησης. Στις ήπιες περιπτώσεις, συχνά δεν εκδηλώνονται συμπτώματα, ενώ σε πιο σοβαρές καταστάσεις συνήθως η συμπτωματολογία εμφανίζεται εντονότερα μετά από έντονη σωματική δραστηριότητα ή ύστερα από παρατεταμένη ορθοστασία λόγω της πίεσης που ασκείται στους μύες της περιοχής από την βαρύτητα.

Πρέπει να απευθυνθείτε στον γυναικολόγο σας εάν:

Πως μπαίνει η διάγνωση;

Σημαντικό είναι το ιστορικό της γυναίκας . Η διάγνωση μπαίνει με την γυναικολογική εξέταση, η οποία πρέπει να είναι λεπτομερής προκειμένου να εξακριβωθεί το είδος και ο βαθμός της πρόπτωσης. Ανάλογα με τα ευρήματα της γυναικολογικής εξέτασης μπορεί να συστήσουμε να γίνουν εξετάσεις για το ουροποιητικό σύστημα (ουροδυναμικός έλεγχος, γυναικολογικοί υπέρηχοι και υπέρηχοι ουροποιητικού συστήματος κτλ.).

Θεραπευτική αντιμετώπιση της πρόπτωσης

Συντηρητική αντιμετώπιση:

Τις μη επεμβατικές μεθόδους εφαρμόζουμε στις περιπτώσεις γυναικών με αρχόμενου βαθμού πρόπτωση ή όταν για κάποιους λόγους η γυναίκα δεν μπορεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση  (μεγάλη ηλικία, επιβαρυμένη υγεία κτλ.). Η εφαρμογή αυτών των μεθόδων έχει σαν στόχο να ηρεμίσει  τα συμπτώματα. Πέραν της ιατρικής παρακολούθησης που αφορά όσες γυναίκες παρουσιάζουν πολύ μικρού βαθμού πρόπτωση.

Οι μη επεμβατικές θεραπευτικές προτάσεις είναι οι:

Ασκήσεις πυελικού εδάφους ή πυελική φυσικοθεραπεία:  Σας δίνουμε αναλυτικές οδηγίες με ασκήσεις (Kegel) για την ενδυνάμωση των μυών της περιοχής έτσι εμποδίζουμε  κατ’ αρχήν την επιδείνωση της πρόπτωσης και αναλόγως την βελτιώνουμε . Η σωστή και συνεπής εφαρμογή των ασκήσεων συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ακράτειας ούρων ή κοπράνων, που μπορεί να συνυπάρχουν με την πρόπτωση.

Ενδοκολπικοί πεσσοί: Δακτυλιοειδής συσκευή που βάζουμε στον κόλπο για την στήριξη και ανάταξη  του οργάνου . Οι πεσσοί προσφέρονται σε ποικιλία σχημάτων και σε διάφορα μεγέθη . Ο πεσσός πρέπει να αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να μειώνεται ο κίνδυνος λοιμώξεων. Η χρήση του πεσσού ενδείκνυται ως μια προσωρινή λύση πριν το χειρουργείο ή σε γυναίκες που δεν μπορούν να χειρουργηθούν αλλά κυρίως σε γυναίκες προχωρημένης ηλικίας .

Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης: Αφορά μικρή ομάδα από γυναίκες που βρίσκονται μετά την εμμηνόπαυση. Η θεραπεία ενισχύει τα τοιχώματα του κόλπου και συμβάλλει στην βελτίωση της κατάστασης των ιστών που έχουν υποστεί χαλάρωση, με αποτέλεσμα να περιορίζονται τα ενοχλητικά συμπτώματα της πρόπτωσης.

Χειρουργική αντιμετώπιση διακολπικά και λαπαροσκοπικά

Η χειρουργική θεραπεία της πρόπτωσης της μήτρας και του κόλπου προσφέρει μονιμότερα αποτελέσματα, ιδιαίτερα σε γυναίκες με έντονα συμπτώματα και μετρίου έως σοβαρού βαθμού πρόπτωση, καθώς και σε εκείνες που έχουν έντονη φυσική δραστηριότητα (εργασία που απαιτεί ορθοστασία και κίνηση, τακτική άσκηση, αθλητισμός). Σήμερα, η χειρουργική αποκατάσταση της πρόπτωσης γίνεται με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους που απαιτούν νοσηλεία μόνο για 1-2 ημέρες το πολύ και προσφέρουν ταχεία αποκατάσταση και άμεση επιστροφή της γυναίκας στις καθημερινές της ασχολίες. Η επιλογή της κατάλληλης χειρουργικής επέμβασης (διακολπική ή λαπαροσκοπική τεχνική) αποφασίζεται με βάση τα ατομικά της χαρακτηριστικά, όπως ηλικία, επιθυμία για τεκνοποίηση, συνοδές παθήσεις, κοινωνική και σεξουαλική δραστηριότητα.

Οι χειρουργικές τεχνικές αποκατάστασης της ανατομίας και λειτουργίας  του πυελικού εδάφους περιλαμβάνουν:

 

Αλέξανδρος Δ. Τζεφεράκος
Xειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση και Ενδοσκοπήσεις
Διευθυντής Εξωσωματικής Γονιμοποίησης ¨ΡΕΑ¨

Send this to a friend