Ο εμβολιασμός εγκύων κατά της COVID-19 ίσως μπορεί να προστατεύσει τα νεογνά

Μάρτιος 20, 2021

Μελέτη περίπτωσης εντοπίζει αντισώματα SARS-CoV-2 στο αίμα του πλακούντα μετά από εμβολιασμό της μητέρας.

Οι έγκυες γυναίκες με COVID-19 διατρέχουν αυξημένη πιθανότητα για σοβαρή νοσηρότητα και θνητότητα σε σύγκριση με γυναίκες που νοσούν από COVID-19, αλλά δεν είναι έγκυες και, επίσης, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού και απώλειας εγκυμοσύνης από ό,τι οι έγκυες που δεν πάσχουν από τον ιό.

Παρά τους κινδύνους όμως, δεν υπάρχει ακόμη σαφής καθοδήγηση για τον εμβολιασμό εγκύων γυναικών κατά του COVID-19. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια νέα στοιχεία ότι η ανοσοποίηση θα μπορούσε να προστατεύσει τα νεογνά τους. Για πρώτη φορά, οι γιατροί αναφέρουν ότι τα αντισώματα SARS-CoV-2 από μια εμβολιασμένη μητέρα μπορούν να διασχίσουν τον πλακούντα, δείχνοντας ένα πιθανό όφελος για το έμβρυο της.

«Επιβεβαιώνει αυτό που πάντα υποψιαζόμασταν. . . ότι οι μητέρες μπορούν να εμβολιαστούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να παρέχουν μέρος αυτού του επιπέδου ανοσίας στο αγέννητο παιδί τους», λέει ο Chad Rudnick, παιδίατρος στο Florida Atlantic University και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε ως προσχέδιο στο medRxiv τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η περίπτωση που μελετήθηκε από τους ερευνητές αφορά έγκυο γυναίκα που εργάζεται ως υγειονομικός υπάλληλος και η οποία επέλεξε να λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου Moderna mRNA COVID-19 ενώ ήταν 36 εβδομάδες έγκυος. Η μητέρα θεωρήθηκε ότι δεν είχε προηγουμένως COVID-19 επειδή δεν είχε ιστορικό έκθεσης ή συμπτωμάτων, αν και δεν είχε δοκιμαστεί για αντισώματα SARS-CoV-2 πριν από τον εμβολιασμό. Μετά τη γέννηση του μωρού της στις 39 εβδομάδες, ο Rudnick εντόπισε αντισώματα IgG κατά του SARS-CoV-2 στο αίμα του ομφάλιου λώρου, επιβεβαιώνοντας τη μεταφορά μητρικών αντισωμάτων στο έμβρυο μέσω του πλακούντα.

Ο Rudnick λέει ότι αυτός και ο συνεργάτης του Paul Gilbert, παιδίατρος στο Florida Atlantic, δεν είχαν προγραμματίσει να κάνουν μελέτη σχετικά με τον εμβολιασμό COVID-19 σε μια έγκυο γυναίκα, αλλά όταν παρουσιάστηκε αυτή η περίπτωση, το αναγνώρισαν ως ευκαιρία να πάρουν μια πρώτη ματιά για το πώς μπορεί να μεταδοθεί η ανοσία του εμβολίου σε ένα έμβρυο.

Τα εμβόλια για τη γρίπη και τον τέτανο, τη διφθερίτιδα και τον κοκκύτη (TDaP) χρησιμοποιούνται συνήθως στην εγκυμοσύνη λόγω των προστατευτικών τους αποτελεσμάτων στα νεογνά, τα οποία διαθέτουν λίγες δικές τους ανοσολογικές άμυνες. Ο Rudnick λέει ότι ελπίζει ότι το ίδιο θα ισχύει και για τα εμβόλια COVID-19. «Επειδή γνωρίζουμε ότι μικρά μωρά μπορούν να νοσηλευτούν από το COVID και μερικές φορές μπορεί να παρουσιάσουν βαριά συμπτωματολογία».

Η μελέτη δεν ποσοτικοποίησε τα επίπεδα αντισωμάτων στο μητρικό αίμα, επομένως δεν υπάρχει ένδειξη για την αποτελεσματικότητα της μεταφοράς αντισωμάτων και οι ερευνητές δεν μπορούν να πουν εάν τα αντισώματα στο βρέφος ήταν προστατευτικά. Επίσης, επειδή πρόκειται για μία μόνο μελέτη περίπτωσης, οι επιστήμονες δεν μπορούν να προτείνουν τον ιδανικό χρόνο εμβολιασμού της μητέρας.

Μια πρόσφατη δημοσίευση στο JAMA Pediatrics δείχνει ότι τα αντισώματα SARS-CoV-2 μπορούν να περάσουν τον πλακούντα και κατά τη διάρκεια της φυσικής λοίμωξης , αυτό προσφέρει κάποιες ενδείξεις σχετικά με το βέλτιστο χρονικό διάστημα για τον εμβολιασμό.

Νεογνολόγοι από τις Η.Π.Α. βρήκαν αντισώματα SARS-CoV-2 IgG στον πλακούντα σε 72 από τις 83 έγκυες γυναίκες που είχαν προηγουμένως τον ιό. Η συγκέντρωση αντισωμάτων στο αίμα του ομφάλιου λώρου συσχετίστηκε με τη συγκέντρωση αντισώματος της μητέρας και τον χρόνο μεταξύ μόλυνσης και τοκετού. Συγκεκριμένα, εάν τα επίπεδα αντισωμάτων της μητέρας ήταν υψηλά, άρα και τα επίπεδα στο αίμα του ομφάλιου λώρου, και όσο μεγαλύτερο το διάστημα μεταξύ μόλυνσης και τοκετού, τόσο μεγαλύτερη είναι η αφθονία των αντισωμάτων.

Προς το παρόν η πιο έγκυρη καθοδήγηση για εμβολιασμούς COVID-19 σε έγκυες γυναίκες προέρχεται από το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων – Γυναικολόγων, το οποίο συμβουλεύει ότι ο εμβολιασμός δεν πρέπει να αναβάλλεται λόγω εγκυμοσύνης και ότι οι γυναίκες πρέπει να λάβουν την απόφασή τους μετά από διεξοδική ενημέρωση με τον γιατρό τους.

Βρισκόμαστε εν αναμονή περισσότερων δεδομένων σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη του εμβολίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όμως αυτές οι πρώτες μελέτες υποδηλώνουν ότι ένας εμβολιασμός θα μπορούσε να παρέχει στα νεογέννητα κάποιο επίπεδο προστασίας από τη μόλυνση.

Αλέξανδρος Δ. Τζεφεράκος
Xειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση και Ενδοσκοπήσεις
Διευθυντής Εξωσωματικής Γονιμοποίησης ¨ΡΕΑ¨

Send this to a friend