Πατέρας: Ένας ρόλος κρίσιμος για την υγεία του παιδιού

Ιούνιος 20, 2021

Με αφορμή την σημερινή «Γιορτή του Πατέρα» και πέρα από τις γνωστές ευχές, καλό θα ήταν να στρέψουμε όλοι την προσοχή μας στην ουσιαστική διάσταση αυτής της ημέρας που αφορά τους πατρικούς δεσμούς και την επίδρασή τους, αρχικά στα παιδιά, και κατ’ επέκταση σε ολόκληρη την κοινωνία…
Πρόσφατη έρευνα της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας (AAP) επιβεβαιώνει μια αυτονόητη αλήθεια: Οι πατεράδες που έχουν ενεργό ρόλο στην ανατροφή των παιδιών τους και αφιερώνουν χρόνο σε αυτά, συμβάλλουν καθοριστικά στην ψυχοσωματική τους υγεία.
Ο υπεύθυνος της έρευνας Dr. Michael Yogman συνιστά στους παιδιάτρους να ενθαρρύνουν τους μπαμπάδες να ασχολούνται με τα παιδιά αφού:
1. Το παιχνίδι με τον πατέρα που συνήθως είναι πιο ενεργητικό και συναρπαστικό συγκρινόμενο με το προστατευτικό παιχνίδι μιας μαμάς, ενθαρρύνει το παιδί να ανακαλύπτει και να πέρνει μικρά-ελεγχόμενα ρίσκα.
2. Οι μπαμπάδες είναι πιο πιθανό να μάθουν νέες λέξεις και εκφράσεις στο παιδί συμβάλλοντας καθοριστικά στην γλωσσική του ανάπτυξη. Ειδικά στην ηλικία των 3ων ετών η επικοινωνία με τον πατέρα καθορίζει την μετέπειτα γλωσσική πορεία του παιδιού.
3. Οι έφηβοι που μεγάλωσαν με έναν ενεργό πατέρα που ασχολούταν μαζί τους, έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν βίαιη συμεριφορά ή να υποφέρουν από κατάθλιψη στο μέλλον. Ειδικότερα τα κορίτσια έχουν λιγότερες πιθανότητες πρώιμης εφηβείας, πρώιμων σεξουαλικών εμπειριών και ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.
Παρά λοιπόν την πίεση της καθημερινότητας και του άγχους επιβίωσης, οι πατεράδες οφείλουν να ασχολούνται τα μέγιστα με τα παιδιά τους, καθώς αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στην ψυχική και σωματική τους υγεία, στις σχολικές επιδόσεις, στην μετέπειτα κοινωνική τους ζωή. Έχει συνεπώς αντίκτυπο συνολικά σε όλη την κοινωνία των ανθρώπων…
Χρόνια Πολλά, λοιπόν, με μια θερμή έκκληση για πιο ενεργούς μπαμπάδες…!
Το χρωστάμε στα παιδιά μας…Το χρωστάμε στην κοινωνία του αύριο…!

Αλέξανδρος Δ. Τζεφεράκος
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
Επιστημονικός Διευθυντής στην
«ΜΟΝΑΔΑ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΡΕΑ»
Μαιευτήριο «ΡΕΑ»

Send this to a friend