Σεξ και Εγκυμοσύνη

Ιούλιος 25, 2021

Το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι από τα θέματα συζήτησης που θεωρείται λίγο ταμπού, αλλά δεν θα έπρεπε.

Σαν πρώτη αντίδραση είναι λογική, καθώς οι άνθρωποι δεν είναι συνηθισμένοι να συζητούν για την σεξουαλική τους ζωή, και πολλοί από τους «ειδικούς» των παλαιότερων εποχών πρότειναν  την αποχή από το σεξ κατά τη διάρκεια της κύησης. Δεν υπάρχει ιατρική βάση σε αυτό τον ισχυρισμό, τις περισσότερες φορές οφειλόταν στην αντίληψη ότι ήταν «αμαρτία» μία έγκυος γυναίκα να έρχεται σε σεξουαλική επαφή.

Τα πράγματα έχουν αλλάξει στη σημερινή εποχή, και οι γιατροί σε όλο τον κόσμο συστήνουν στις έγκυες, να συνεχίζουν τη συνήθη σεξουαλική τους δραστηριότητα. Τα οφέλη που έχει το σεξ κατά τη διάρκεια της κύησης είναι τεράστια (θα αναφερθούν παρακάτω), οπότε εκτός από τις περιπτώσεις στις οποίες ο γιατρός το έχει απαγορεύσει, μπορείτε να συνεχίσετε κανονικά!

Δυστυχώς, το γεγονός ότι ο γιατρός έχει δώσει το πράσινο φως, δε σημαίνει αυτόματα ότι οι γυναίκες νιώθουν  απόλυτα άνετες με την ιδέα. Υπάρχει πληθώρα συγκεχυμένων και αντικρουόμενων πληροφοριών όσον αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα, οπότε είναι δύσκολο για μία γυναίκα να γνωρίζει πώς μπορεί να παραμείνει ασφαλής.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ;

  1. Το σεξ κατά τη διάρκεια της κύησης μπορεί να είναι πιο απολαυστικό.

Κάποιες έγκυες έχουν αυξημένες σεξουαλικές ορέξεις κατά τη διάρκεια της κύησης, εξαιτίας των υψηλών επιπέδων συγκεκριμένων ορμονών. Επίσης, όλες οι νευρικές απολήξεις είναι πιο ευαίσθητες, καθώς η αιμάτωση στην πυελική χώρα είναι πιο αυξημένη.  Αυτά συνήθως σημαίνουν μεγαλύτερες πιθανότητες επίτευξης οργασμού, ακόμα και για τις γυναίκες που συνήθως δεν έχουν.

  1. Μειώνει το στρες

Σε γενικές γραμμές, είναι κοινή γνώση ότι το σεξ μπορεί να βοηθήσει κάποιον να ηρεμήσει, και αυτό ισχύει και στην εγκυμοσύνη. Η έκκριση της ωκυτοκίνης («ορμόνη της αγάπης») θα βοηθήσει με το στρες της κύησης, τις αϋπνίες, τις ήπιες κράμπες και τους πόνους.

  1. Είναι υγεία

Από τα βασικά πλεονεκτήματα στην υγεία είναι τα εξής:

α) Μειώνει την αρτηριακή πίεση: Η υψηλή πίεση είναι συνδεδεμένη με την προεκλαμψία, οπότε χαμηλότερη  πίεση σημαίνει περισσότερη ασφάλεια.

β) Χαμηλότερο ποσοστό εμφράγματος στους άντρες: είναι άγνωστο αν ισχύει το ίδιο και για τις γυναίκες, αλλά για τα ετερόφυλα ζευγάρια, είναι μια παρηγοριά.

γ) Κάψιμο θερμίδων: Δεν πρόκειται για εκατοντάδες, αριθμητικά, αλλά η άσκηση, στην εγκυμοσύνη, μπορεί να βοηθήσει στην ευκολότερη επαναφορά στην πρότερη καλή φυσική κατάσταση, μετά τον τοκετό και τη λοχεία.

δ) Ενδυναμώνει τους μυς του πυελικού εδάφους: Οι δυνατοί πυελικοί μυς βοηθούν στις ωθήσεις κατά τη διάρκεια του τοκετού, στη μείωση της ακράτειας και στην αύξησης της σεξουαλικής ικανοποίησης.

ε) Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος: η ωκυτοκίνη έχει συνδεθεί με βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος, και πρόληψη κρυολογημάτων και γρίπης. Έρευνα κατέληξε στο γεγονός ότι τα άτομα που έκαναν σεξ 1-2 φορές την εβδομάδα, είχαν υψηλότερα επίπεδα Ανοσοσφαιρίνης Α (IgA), η οποία ευθύνεται για την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε βακτήρια και άλλους επιβλαβείς «εισβολείς».

Ποια είναι τα μειονεκτήματα του σεξ κατά τη διάρκεια της κύησης;

Εκτός από την περίπτωση που έχετε σαφή οδηγία από το ιατρό σας να απέχετε από το σεξ, λόγω κάποιας επικινδυνότητας στην κύηση σας, δεν υπάρχει μειονέκτημα.

Είναι ασφαλές;

Αν ο ιατρός σας το επιτρέπει, ναι. Μπορείτε να έρχεστε σε επαφή, καθ’όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ακόμα στο 3ο τρίμηνο. Οι δυνατοί μυς της πυέλου και το αμνιακό υγρό της μήτρας, προστατεύουν το έμβρυο.

Πότε ΔΕΝ είναι ασφαλές;

Μπορεί να προκαλέσει αποβολή;

Κάποιες έγκυες ανησυχούν ότι εάν κάνουν σεξ στην αρχή της εγκυμοσύνης, μπορεί να προκληθεί αποβολή, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να στηρίζουν αυτή την άποψη. Η παλίνδρομη κύηση συνήθως συμβαίνει γιατί το έμβρυο δεν αναπτύσσεται σωστά.

Είναι επίπονο;

Ναι. Πολλά συμβαίνουν στο σώμα σας όταν είστε έγκυες. Υπάρχουν βασικοί λόγοι γιατί το σεξ μπορεί να είναι επίπονο κατά τη διάρκεια της κύησης. Ακολουθούν οι πιο συχνοί και τι μπορείτε να κάνετε.

  1. Κολπική ξηρότητα: Με όλες αυτές τις ορμονολογικές αλλαγές, η κολπική ξηρότητα είναι πολύ συχνή κατάσταση. Αντιμετωπίζεται με τη χρήση λιπαντικού με βάση το νερό, καθώς και με εξερεύνηση  στάσεων στις οποίες νιώθετε άνετα.
  2. Αυξημένη αιμάτωση και ευαισθησία: Η έντονη ευαισθησία που προκαλεί η αυξημένη αιμάτωση μπορεί να κάνει το σεξ πιο απολαυστικό για κάποιες γυναίκες. Κάποιες άλλες όμως νιώθουν υπερβολικά άβολα. Ίσως παρατηρήσετε επίσης ότι ερωτογενείς περιοχές (όπως πχ το στήθος),  γίνονται ευαίσθητες, ακόμα και επίπονες στην κύηση. Η λύση και εδώ είναι η εξερεύνηση στάσεων, οι προκαταρτικές δραστηριότητες και η αποφυγή των ευαίσθητων περιοχών.
  3. Άγχος ή στρες: Όταν υπάρχουν πράγματα στο πίσω μέρος του μυαλού σας που σας απασχολούν, ή απλώς αν δεν θέλετε να κάνετε σεξ, δεν είναι καθόλου έκπληξη το γεγονός ότι μπορεί να είναι επίπονο. Αν το πρόβλημα είναι ότι δεν έχετε όρεξη, τότε απλά μην το κάνετε. Παρόλα αυτά, αν υποβόσκει κάποια άλλη αιτία για αυτό (όπως έντονο άγχος), είναι μια καλή ιδέα να αντιμετωπιστεί η ρίζα του προβλήματος. Υπάρχει μεγάλος όγκος πληροφοριών από ειδικούς στις οποίες μπορεί να ανατρέξει μια έγκυος που παρουσιάζει αγχώδη διαταραχή, οπότε μην φοβηθείτε να ζητήσετε βοήθεια.

Υπάρχει πιθανότητα να κάνετε υπερβολικό σεξ στην εγκυμοσύνη;

Όχι! Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το να κάνετε πολύ σεξ. Φυσικά θα πρέπει να αποφεύγεται οτιδήποτε είναι υπερβολικά «άγριο». Με την αλλαγή των ορμονών θα παρατηρήσετε ότι η επιθυμία σας για σεξουαλική δραστηριότητα πολύ πιθανό να αυξηθεί κατακόρυφα.

Το 1ο τρίμηνο κάνει πολλές γυναίκες να νιώθουν κουρασμένες, άρρωστες, με καμία διάθεση για σεξ. Συνήθως, στο 2ο τρίμηνο η διάθεση επανέρχεται (ή όχι -όλα είναι φυσιολογικά!). Στο 3ο τρίμηνο συνεχίζει η διάθεση που προϋπήρξε, με τη διαφορά ότι θα μάθετε να είστε πιο δημιουργικοί με τις στάσεις!

Ποια είναι η καλύτερη στάση για την εγκυμοσύνη; 

Θα ποικίλλει ανάλογα με το τρίμηνο στο οποίο θα βρίσκεστε, με τη ψυχοσύνθεση και τη διάθεσή σας.

Θα ανακαλύψετε ότι η ιεραποστολική στάση απορρίπτεται αρκετά σύντομα και θα πρέπει να ανακαλύψετε άλλες απολαυστικές εναλλακτικές. Οποιαδήποτε στάση κατά την οποία είστε ξαπλωμένη ανάσκελα, δε συστήνεται στο 2ο και 3ο τρίμηνο.

Κάποιες στάσεις που θα μπορούσατε να δοκιμάσετε, αν και υπάρχουν πολλές επιλογές και πέρα από αυτές.

  1. Κουτάλι: Είναι μια εξαιρετική επιλογή για πολλά ζευγάρια. Όχι μόνο είναι βολική για όλα τα τρίμηνα της κύησης, είναι και ξεκούραστη, καθώς δεν χρειάζεται να κάνετε πολλά. Ξέρουμε όλοι πόσο κουραστικό είναι να μεγαλώνει ένας μικρός άνθρωπος μέσα σας, οπότε κάποιες φορές η ξεκούραση είναι ό,τι καλύτερο!
  2. Με το πρόσωπο στον τοίχο: Σταθείτε με τα πόδια σας ανοιχτά, το πρόσωπο σας προς τον τοίχο. ΔΕΝ σας προτείνω να σταθείτε πάνω σε κάτι άλλο, γιατί υπάρχει η περίπτωση να πέσετε, οπότε αν με το σύντροφο σας δεν έχετε το σωστό ύψος, μην το δοκιμάσετε. Θα μπορείτε να στηριχτείτε πάνω στον τοίχο, που θα κάνει τα πράγματα πιο εύκολα για εσάς. Βεβαιωθείτε ότι προχωράτε αργά και επικοινωνείτε με το σύντροφο σας, καθώς αυτή η στάση επιτρέπει βαθιά διείσδυση, η οποία μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, αν ο τράχηλος σας είναι πολύ ευαίσθητος. Η στάση αυτή γίνεται πιο δύσκολη όσο «φουσκώνετε», ωστόσο είναι εξαιρετική επιλογή για το 1ο και 2ο τρίμηνο.
  3. Από πίσω: Όταν είστε στα τέσσερα, δεν υπάρχει πίεση στην κοιλιά, πράγμα που κάνει τη στάση αυτή πολύ βολική. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πετσέτες ή κουβέρτες για να νιώσετε άνετα. Πρέπει να είστε προσεκτικοί με αυτή τη στάση γιατί μερικές φορές ο σύντροφος σας μπορεί να νιώθει το πέος του να χτυπάει τα τοιχώματα του τραχήλου, πράγμα που μπορεί να είναι αρκετά άβολο (δεν θα χτυπήσει το μωρό σε καμία περίπτωση).
  4. Αντίστροφη καβαλάρισσα: Αυτή η στάση σας δίνει τον έλεγχο όσον αφορά την ταχύτητα, την γωνία και τη διείσδυση. Είναι κατάλληλη και για τα τρία τρίμηνα της κύησης, αλλά γίνεται πιο δύσκολη όσο μεγαλώνει η κοιλιά σας. Σε αυτή, ο σύντροφος ξαπλώνει κι εσείς ανεβαίνετε πάνω του, αλλά γυρίζετε και κοιτάτε προς την κατεύθυνση των ποδιών του.

Μπορεί ο οργασμός να προκαλέσει πρόωρο τοκετό;

Ένας από τους πιο παραδοσιακούς μύθους όσον αφορά στο σεξ στην κύηση, είναι ότι μπορεί να πυροδοτήσει πρόωρα τον τοκετό. Υπάρχουν λόγοι για αυτό.

Πρώτον, ο οργασμός προκαλεί αύξηση στη δραστηριότητα του μυομητρίου στις υγιείς εγκύους. Δεύτερον, το σπέρμα είναι φυσική πηγή προσταγλανδινών. Κάτι παρόμοιο χρησιμοποιείται (σε συνθετική μορφή), για να βοηθήσει τον τράχηλο να προετοιμαστεί για τη διαδικασία του τοκετού.

Τα συμπεράσματα είναι ανάμεικτα.

Οι περισσότερες έρευνες δεν έχουν εντοπίσει σύνδεση μεταξύ των δυο, άρα είναι μάλλον απίθανο να τον προκαλεί. Μια έρευνα του 2015, με αντικρουόμενες πληροφορίες, ανέφερε ότι η σεξουαλική δραστηριότητα στο τελευταίο τρίμηνο της κύησης μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό στις υγιείς εγκύους. Δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία αυτή τη στιγμή. Πιο απλά, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την πρόκληση πρόωρου τοκετού από έναν οργασμό.

Τι πρέπει να κάνω αν δω αίμα μετά το σεξ στην κύηση;

Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση. Από τη μια πλευρά, η ελαφρά αιμόρροια μπορεί να είναι φυσιολογική στο πρώτο τρίμηνο και το 30% των γυναικών το βιώνουν στην αρχή της κύησης. Αυτό συμβαίνει συνήθως λόγω του ερεθισμού του τραχήλου της μήτρας που είναι ευαίσθητος.

Από την άλλη, η αιμόρροια μετά το σεξ στην αρχή της κύησης δηλαδή στο 1ο τρίμηνο , μπορεί να είναι ένδειξη μια προϋπάρχουσας και εν εξελίξει αποβολής.

Αν δείτε αίμα στο 2ο ή 3ο τρίμηνο συνήθως δεν είναι κάτι σοβαρό αλλά θα μπορούσε να συνδέεται με τα παρακάτω:

Όποτε κι αν δείτε το αίμα, παρακολουθείστε την ποσότητα και απευθυνθείτε στο γιατρό σας. Είναι από τις ενδείξεις που θα πρέπει πάντα να την επικοινωνούμε στον ιατρό μας κατά τη διάρκεια της κύησης.

Πού πηγαίνει το σπέρμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Πρόκειται για μια αρκετά κοινή και λογική ερώτηση. Όταν είστε έγκυος, η δίοδος για το σπέρμα εμποδίζεται από τη βλέννα που έχει αναπτυχθεί στον τράχηλο της μήτρας. Είναι απολύτως σπάνιο να μείνει πάλι έγκυος μια γυναίκα ήδη σε κύηση, όποτε μην ανησυχείτε για αυτό!

Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό στο σεξ στην κύηση, εκτός φυσικά και αν ένας από τους συντρόφους έχει ΣΜΝ ή σας έχει δώσει διαφορετικές οδηγίες ο γυναικολόγος σας.

Είναι φυσιολογικό να μην θέλω να κάνω σεξ κατά τη διάρκεια της κύησης;

Ναι φυσικά. Η εναλλαγή των ορμονών προκαλεί αύξηση της σεξουαλικότητας σε κάποιες γυναίκες, ενώ σε άλλες σχεδόν καταστολή της. Οι ορμόνες έχουν διαφορετική επίδραση στην κάθε γυναίκα.

Είναι επίσης φυσιολογικό αν ο σύζυγος (ή σύντροφος) έχει μειωμένη διάθεση για σεξ ενώ είστε έγκυες. Είναι κατανοητό πως αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, ειδικά αν εσείς θέλετε, αλλά συζητήστε το μαζί του και προσπαθήστε να κατανοήσετε τα κίνητρα του. Δεν σημαίνει ότι δε νοιάζεται για εσάς, απλά για κάποιους ανθρώπους είναι απλά άβολο, και το άγχος για την εγκυμοσύνη δεν τους επιτρέπει να χαλαρώσουν.

Προσπαθήσαμε να απαντήσουμε τις πιο συνηθισμένες απορίες σας όσον αφορά το σεξ στην εγκυμοσύνη! Να είστε ασφαλείς, να το διασκεδάζετε, και να βρίσκετε  τρόπους να το απολαμβάνετε. Αν έχετε κάποιες απορίες ή ανησυχίες επικοινωνήστε με τον γυναικολόγο σας και τις μαίες του . Σε κάθε περίπτωση αν λάβουμε κάποιο ερώτημα σας θα σας απαντήσουμε.

Αλέξανδρος Δ. Τζεφεράκος
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
Επιστημονικός Διευθυντής στην
«ΜΟΝΑΔΑ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΡΕΑ»
Μαιευτήριο «ΡΕΑ»

Send this to a friend