Τι γίνεται τώρα στην Ελλάδα με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή;
Αύγουστος 3, 2022
Συνέντευξή μου για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και το νέο νομοθετικό πλαίσιο, όπως δημοσιεύτηκε στη LiFO (03/08/2022)
Ο Αλέξανδρος Τζεφεράκος (Διευθυντής Εξωσωματικής Γονιμοποίησης ΡΕΑ και Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΡΕΑ) μιλάει στη LiFO, δίνοντας απαντήσεις, από το τι ακριβώς είναι η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μέχρι τους περιορισμούς για την υγεία μίας γυναίκας μέχρι τις δυσκολίες που παρουσιάζονται και τις βελτιώσεις που χρειάζεται ο νέος νόμος.
— Κύριε Τζεφεράκο, τι είναι η ιατρικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή;
Είναι η υποειδικότητα της γυναικολογίας που αντιμετωπίζει και λύνει προβλήματα γονιμότητας. Εφαρμόζοντας χειρουργικές μεθόδους διόρθωσης ανατομικών προβλημάτων των αναπαραγωγικών οργάνων ή συντηρητικές και φαρμακευτικές θεραπείες και σε συνεργασία με την κλινική εμβρυολογία υποβοηθητικές τεχνικές για επίτευξη σύλληψης και εγκυμοσύνης εφαρμόζοντας μεθόδους από πρόκληση και προγραμματισμό ωορρηξίας για φυσική σύλληψη με προγραμματισμένες επαφές , έως σπερματέγχυση και τεχνικές εξωσωματικής γονιμοποίησης. Εξυπηρετεί δηλαδή ένα πολύ ευρύ πλαίσιο από την απλή συμβουλευτική μέχρι μείζονες παρεμβάσεις στην λύση προβλημάτων για την απόκτηση ένας παιδιού.
— Αφορά μόνο τις γυναίκες και τα ετερόφυλα ζευγάρια;
Το ελληνικό νομικό πλαίσιο επιτρέπει να παρέχουμε υπηρεσίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε ζευγάρια με πρόβλημα υπογονιμότητας ή σε γυναίκες που επιλέγουν την δημιουργία μονογονεϊκής οικογένειας με σπέρμα από τράπεζα σπέρματος .
— Ποιους περιορισμούς θέτει ο νόμος;
Ο νόμος για την ανθρώπινη αναπαραγωγή που ισχύει στην Ελλάδα από τον Ιανουάριο του 2005 έβαλε τάξη στο χώρο την υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και οι πρόσφατες παρεμβάσεις έλυσαν μερικά από τα θέματα που είχαν παρουσιαστεί με την εφαρμογή του.
Το καινούργιο θεσμικό πλαίσιο λύνει ένα πρόβλημα κοινωνικό. Ευτυχώς με τον συγκεκριμένο νόμο θεσμοθετείται και από ότι έχω πληροφορηθεί ή στο Αττικόν ή στο Έλενα θα γίνει Κέντρο Εξωσωματικής Γονιμοποίησης ανθρώπων, οι οποίοι πάσχουν από τον ιό της ανθρώπινης ανοσολογικής ανεπάρκειας, το Aids. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και είναι επιβεβαίωση ευαισθητοποίησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως και η αύξηση του ορίου ηλικίας των γυναικών στα 54 χρόνια . Είναι πάρα πολύ σημαντική η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας. Για κάποιους είναι υπερβολή, για κάποιους που έχουν πρόβλημα υπογονιμότητας είναι καλ…
— Οι περιορισμοί που θέτει ο νόμος συμβαδίζουν με τους περιορισμούς που υπάρχουν για να μην κινδυνεύσει μία γυναίκα;
Στις γυναίκες που πλησιάζουν τα όρια του ηλικιακού περιορισμού εξασφαλίζεται η υγεία τους πριν ξεκινήσουν κάποια διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με ενα φάσμα εξεταστέων.
Μια σημαντική καινοτόμος αλλαγή του νέου νομοσχεδίου είναι η στήριξη για την κρυοσυντήρηση ωαρίων και για κοινωνικούς λόγους όπως για λόγους υγείας η δυνατότητα φύλαξης ωαρίων η σπέρματος χωρίς την συγκατάθεση του ή της συντρόφου που υπήρχε παλιά.
— Μέχρι ποιος αριθμός εξωσωματικών είναι ασφαλής για μία γυναίκα; Υπάρχει μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός;
Δεν υπάρχει θεσμοθετημένο επιστημονικά και νομικά όριο προσπαθειών. Στην Ελλάδα ο ΕΟΠΥΥ χρηματοδοτεί εν μέρει 4 προσπάθειες. Σε Αυστραλία Σουηδία παρέχει το σύστημα υγείας 6 προσπάθειες. Σε κάποιες κάποιες χώρες όπως οι ΗΠΑ κάνουν «όσες αντέχουν οικονομικά»
— Εσείς τι συστήνετε στις πελάτισσες σας;
Κάθε ζευγάρι και κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα.
Το όριο που πρέπει να βάζουμε είναι στα πλαίσια τις ψυχολογικής, κοινωνικής, οικονομικής και βιολογικής επιβάρυνσης αλλά και το ποσοστό επιτυχίας στο οποίο κινείται το κάθε ζευγάρι ώστε να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι να πάρουν ενα παιδί στην αγκαλιά τους.
— Ποιες δυσκολίες διακρίνετε στον νέο νόμο;
Ο νόμος φέρνει την χώρα μας μεταξύ των κορυφαίων χωρών στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την ανθρώπινη αναπαραγωγή. Το μόνο σημείο του που εγείρει κάποιες διαφωνίες είναι η δωρεά γαμετών μεταξύ συγγενών σε πλάγια γραμμή.
— Ποιες βελτιώσεις θα προτείνατε;
Η βελτίωση που θα μπορούσε να προστεθεί είναι η δικαιωματική εξίσωση ώστε και οι άνδρες να έχουν δυνατότητα όπως οι γυναίκες για μονογονεϊκή οικογένεια.
Αλέξανδρος Δ. Τζεφεράκος
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
Επιστημονικός Διευθυντής στην
«ΜΟΝΑΔΑ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΡΕΑ»
Μαιευτήριο «ΡΕΑ»