Πρωκτικό Σεξ: Όσο οι γιατροί δεν ενημερώνουν, οι γυναίκες κινδυνεύουν (νέα έρευνα)

Αύγουστος 30, 2022

Η απροθυμία των κλινικών γιατρών να συζητούν πιθανές βλάβες που προέρχονται από το πρωκτικό σεξ, λειτουργεί εις βάρος μιας γενιάς νεαρών γυναικών που δεν γνωρίζουν τους σχετικούς κινδύνους, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο και δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο The BMJ (δείτε εδώ τη δημοσίευση) 

Η απουσία συζήτησης επί του θέματος εκθέτει τις γυναίκες σε λανθασμένες διαγνώσεις, μάταιες θεραπείες και περαιτέρω βλάβη που προκύπτει από την έλλειψη ιατρικής συμβουλής, σύμφωνα με τη δημοσιευμένη μελέτη.

Οι επαγγελματίες υγείας, ιδιαίτερα εκείνοι της γενικής ιατρικής, της γαστρεντερολογίας και της χειρουργικής του παχέος εντέρου, έχουν καθήκον να αναγνωρίσουν τις αλλαγές στην κοινωνία σχετικά με το πρωκτικό σεξ σε νεαρές γυναίκες και να αντιμετωπίσουν αυτές τις αλλαγές με ανοιχτές, ουδέτερες και μη επικριτικές συζητήσεις, για να εξασφαλίσουν ότι όλες οι γυναίκες έχουν τις πληροφορίες που χρειάζονται και να κάνουν συνειδητές επιλογές σχετικά με το σεξ.

Το να ρωτάς για το πρωκτικό σεξ είναι καθιερωμένη πρακτική στις κλινικές ουρογεννητικής ιατρικής, αλλά είναι λιγότερο συχνή στη γενική ιατρική και στις κλινικές του παχέος εντέρου, επισημαίνουν.

Όχι πια ταμπού

Η πρωκτική επαφή γίνεται πιο συχνή μεταξύ των νεαρών ετεροφυλόφιλων ζευγαριών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η συμμετοχή στην ετεροφυλοφιλική πρωκτική επαφή μεταξύ ατόμων ηλικίας 16-24 ετών αυξήθηκε από περίπου 13% σε 29% τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας σε εθνικό επίπεδο.

Το ίδιο συμβαίνει και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η έρευνα δείχνει ότι το 30%-44% των ανδρών και των γυναικών αναφέρουν ότι έχουν κάνει πρωκτικό σεξ.

Τα ατομικά κίνητρα για πρωκτικό σεξ ποικίλλουν. Οι νεαρές γυναίκες αναφέρουν την ευχαρίστηση, την περιέργεια, την ευχαρίστηση των ανδρών συντρόφων τους, αλλά και τον εξαναγκασμό ως παράγοντες. Έως και το 25% των γυναικών με εμπειρία πρωκτικού σεξ αναφέρουν ότι έχουν πιεστεί για αυτό τουλάχιστον μία φορά, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας.

Ωστόσο, λόγω της συσχέτισής της με το αλκοόλ, τη χρήση ναρκωτικών και πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους, η πρωκτική επαφή θεωρείται μια επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά.

Η πράξη συνδέεται επίσης με συγκεκριμένες ανησυχίες για την υγεία. Αυτές περιλαμβάνουν ακράτεια κοπράνων και τραυματισμό του σφιγκτήρα του πρωκτού, που έχουν αναφερθεί σε γυναίκες που είχαν πρωκτική επαφή. Όσον αφορά την ακράτεια, οι γυναίκες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από τους άνδρες λόγω της διαφορετικής ανατομίας τους και των επιπτώσεων των ορμονών, της εγκυμοσύνης και του τοκετού στο πυελικό έδαφος.

Οι γυναίκες έχουν λιγότερο στιβαρούς πρωκτικούς σφιγκτήρες και χαμηλότερες πιέσεις από τους άνδρες και ως εκ τούτου, η βλάβη που προκαλείται από την πρωκτική διείσδυση είναι χειρότερη.

Ο πόνος και η αιμορραγία που αναφέρουν οι γυναίκες μετά το πρωκτικό σεξ είναι ένδειξη τραύματος και οι κίνδυνοι μπορεί να αυξηθούν εάν υπάρχει εξαναγκασμός στο πρωκτικό σεξ.

Η γνώση επομένως των υποκείμενων παραγόντων κινδύνου και η λήψη ενός καλού ιστορικού είναι το κλειδί για την αποτελεσματική διαχείριση των διαταραχών του ορθού.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι κλινικοί γιατροί μπορεί να αποφεύγουν να μιλήσουν για το πρωκτικό σεξ, επηρεασμένοι από τα ταμπού της κοινωνίας.

Επί του παρόντος, οι πληροφορίες ασθενών του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Μ. Βρετανίας σχετικά με το πρωκτικό σεξ λαμβάνουν υπόψη μόνο τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, χωρίς να γίνεται αναφορά σε πρωκτικό τραύμα, ακράτεια ή ψυχολογικές συνέπειες του εξαναγκασμού σε πρωκτικό σεξ.

Μπορεί να μην είναι απλώς η αποφυγή ή το ταμπού που εμποδίζει τους επαγγελματίες υγείας να μιλήσουν σε νεαρές γυναίκες για τους κινδύνους του πρωκτικού σεξ. Υπάρχει πραγματική ανησυχία ότι το μήνυμα μπορεί να θεωρηθεί ως επικριτικό ή ακόμη και να παρερμηνευτεί ως ομοφοβικό, επισημαίνει η έρευνα.

Ωστόσο, αποφεύγοντας αυτές τις συζητήσεις, μπορεί να θέτουμε σε κίνδυνο μια γενιά νέων γυναικών, που αγνοούν τους κινδύνους.

Με καλύτερη ενημέρωση, οι γυναίκες που επιθυμούν πρωκτικό σεξ θα μπορούσαν να προστατεύσουν τον εαυτό τους πιο αποτελεσματικά από πιθανή βλάβη, ενώ όσες εξαναγκάζονται στο πρωκτικό σεξ προκειμένου να ανταποκριθούν στις προσδοκίες της κοινωνίας ή να ευχαριστήσουν τους συντρόφους τους, θα αισθανθούν πιο δυνατές να πουν “όχι”.

Πηγή Έρευνας: The BMJ (Ερευνητές: Tabitha Gana, ST8 γενική και ορθοκολική χειρουργική, Lesley M Hunt, σύμβουλος χειρουργός)

Αλέξανδρος Δ. Τζεφεράκος
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
Επιστημονικός Διευθυντής στην
«ΜΟΝΑΔΑ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΡΕΑ»
Μαιευτήριο «ΡΕΑ»

Send this to a friend