Τα έμβρυα αντιδρούν εκφραστικά σε οσμές και γεύσεις | Νέα έρευνα

Οκτώβριος 11, 2022

Μια εξειδικευμένη ιατρική ερευνητική μονάδα απεικόνισε και κατέγραψε τις πρώτες άμεσες ενδείξεις ότι τα έμβρυα μέσα στην μήτρα αντιδρούν διαφορετικά σε διάφορες μυρωδιές και γεύσεις, αναλύοντας τις εκφράσεις του προσώπου τους.

Τα μωρά μπορούν να μυρίσουν και να γευτούν διαφορετικές γεύσεις μέσα στη μήτρα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι εκφράσεις του προσώπου του εμβρύου αλλάζουν όταν εκτίθενται σε διαφορετικές τροφές. Τα ευρήματα της έρευνας μπορεί να δώσουν την ευκαιρία να μελετηθούν οι διατροφικές επιλογές μετά τον τοκετό και έτσι να αναπτυχθεί μια προτίμηση για υγιεινή διατροφή αρχίζοντας από την εμβρυϊκή ζωή.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν υπερηχογραφική απεικόνιση του προσώπου των εμβρύων με κεφαλές 4D σε μέλλουσες μητέρες τόσο στην 32η όσο και στην 36η εβδομάδα κύησης. Οι μητέρες έλαβαν μια κάψουλα που περιείχε σκόνη καρότου ή λαχανίδας 20 λεπτά πριν από κάθε σάρωση. Τους ζητήθηκε να μην καταναλώνουν φαγητό ή ποτό με γεύση μία ώρα πριν από τις σαρώσεις τους. Παρατηρήθηκαν και καταγράφηκαν οι αντιδράσεις στο πρόσωπο των εμβρύων και έγινε σύγκριση  με μια ομάδα ελέγχου που δεν εκτέθηκε σε καμία από τις δύο γεύσεις.

Οι υπερηχογραφικές αξιολογήσεις-συγκρίσεις  έδειξαν ότι τα έμβρυα που εκτέθηκαν σε καρότο έδειχναν «πρόσωπο γέλιου», ενώ εκείνα που εκτέθηκαν σε λάχανο εξέφραζαν ένα «πρόσωπο με κλάματα».

Με βάση τα ευρήματα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό που τρώνε οι έγκυες γυναίκες μπορεί να επηρεάσει τις γευστικές προτιμήσεις των μωρών μετά τον τοκετό και ενδεχομένως να βοηθήσει στη δημιουργία υγιεινών διατροφικών συνηθειών.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι οι επαναλαμβανόμενες προγεννητικές εκθέσεις γεύσης μπορεί να οδηγήσουν σε προτιμήσεις για εκείνες τις γεύσεις που βιώθηκαν και μετά τη γέννηση. Με άλλα λόγια, η έκθεση του εμβρύου σε λιγότερο «αρεστές» γεύσεις, όπως το λάχανο, μπορεί να σημαίνει ότι έχουν συνηθίσει σε αυτές τις γεύσεις στη μήτρα.

Το επόμενο βήμα είναι να εξεταστεί εάν τα έμβρυα εμφανίζουν λιγότερο «αρνητικές» αντιδράσεις σε αυτές τις γεύσεις με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη αποδοχή αυτών των γεύσεων όταν τα μωρά τις γεύονται για πρώτη φορά έξω από τη μήτρα.

Η ομάδα ξεκίνησε μια μελέτη παρακολούθησης αυτών των μωρών για να δει αν αυτή η θεωρία είναι αληθινή.

Επιμέλεια άρθρου: 

Δημήτρης Α. Τζεφεράκος
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
Εξωσωματική Γονιμοποίηση, Λαπαροσκοπική Χειρουργική
Επιστημονικός συνεργάτης στη
Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης «ΡΕΑ»

Πηγή: Ustun B, Reissland N, Covey J, Schaal B, Blissett J. Flavor Sensing in Utero and Emerging Discriminative Behaviors in the Human Fetus. Psychol Sci. 2022 Sep 21:9567976221105460. doi: 10.1177/09567976221105460. Epub ahead of print. PMID: 36130610.

Send this to a friend