Κρυοσυντηρημένα έμβρυα εξισώνονται με γεννημένα παιδιά σύμφωνα με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αλαμπάμα! -Έκρηξη αντιδράσεων

Μάρτιος 10, 2024

Εσφαλμένη η νομική και ηθική εξίσωση των κρυοσυντηρημένων εμβρύων με τα ζωντανά γεννημένα παιδιά, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας

Με την πρόσφατη απόφασή του στην υπόθεση LePage κατά Mobile Infirmary Clinic, το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλαμπάμα των ΗΠΑ αποφάσισε ότι ένα κρυοσυντηρημένο έμβρυο είναι νομικά ισοδύναμο με παιδί. Αυτή η απόφαση έχει προκαλέσει διεθνή οργή.

Η Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM) περιέγραψε την απόφαση ως «ιατρικά και επιστημονικά αβάσιμη» και το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων καθώς και οργανώσεις γονιμότητας σε άλλες χώρες, επίσης, καταδίκασαν την συγκεκριμένη απόφαση.

Με προχθεσινή της ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) θεωρεί ότι αυτή η απόφαση συγχέει εσφαλμένα το ηθικό και νομικό καθεστώς των κρυοσυντηρημένων εμβρύων με αυτό των ζωντανών γεννημένων παιδιών.

Ως οργανισμός που προωθεί την παροχή θεραπείας γονιμότητας και επιδιώκει να προωθήσει την επιστήμη σε αυτόν τον τομέα, η ESHRE πιστεύει ότι ένα κρυοσυντηρημένο έμβρυο δεν είναι ηθικά ίδιο με ένα υπάρχον παιδί και, επομένως, δεν πρέπει να έχει το ίδιο νομικό καθεστώς.

Οποιεσδήποτε κινήσεις για παροχή νομικής προστασίας σε έμβρυα αυτού του είδους θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα των κλινικών γονιμότητας να παρέχουν φροντίδα και λύσεις σε όσους δεν μπορούν να συλλάβουν και θέλουν πολύ να έχουν τη δική τους οικογένεια, συμπεριλαμβανομένων ασθενών που μπορεί να γίνουν υπογόνιμοι μετά από θεραπείες κατά του καρκίνου. Η απόφαση έχει επίσης επιπτώσεις στην παροχή αναπαραγωγικής υγειονομικής περίθαλψης σε άλλα περιβάλλοντα.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αλαμπάμα αποτελεί μέρος μιας ανησυχητικής παγκόσμιας τάσης για τα έμβρυα να έχουν το ίδιο καθεστώς με ένα υπάρχον άτομο, μια κίνηση που θα περιόριζε σημαντικά τις υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας για πολλούς ανθρώπους.

Ως εκ τούτου, η ESHRE προσθέτει τη φωνή της στην καταδίκη αυτής της απόφασης. Ελπίζει ότι όσοι παρέχουν θεραπείες γονιμότητας στις ΗΠΑ και παγκοσμίως μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν χωρίς νομικούς περιορισμούς που βασίζονται σε ηθικά, επιστημονικά και ιατρικά αδικαιολόγητες απόψεις για την ηθική κατάσταση του εμβρύου.

Αλέξανδρος Δ. Τζεφεράκος
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
Επιστημονικός Διευθυντής στην
«ΜΟΝΑΔΑ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΡΕΑ»
Μαιευτήριο «ΡΕΑ»

Send this to a friend