18η Νοεμβρίου: Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την Ορθή Χρήση των Αντιβιοτικών

Νοέμβριος 17, 2018

H 18η Νοεμβρίου έχει ορισθεί ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την Ορθή Χρήση των Αντιβιοτικών. Τα στοιχεία για τη χώρα μας είναι αποκαρδιωτικά, αφού σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων, τουλάχιστον χίλιοι εξακόσιοι (1.600) θάνατοι στην Ελλάδα ετησίως αποδίδονται σε λοιμώξεις, που προκαλούνται από πέντε (5), ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, βακτήρια. Σύμφωνα, δε, με πρόβλεψη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης (OOΣΑ, Νοέμβριος 2018), ο συνολικός αριθμός θανάτων στη χώρα μας θα υπερβεί τις εξήντα εννέα χιλιάδες (69.000) έως το 2050, εφόσον δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα περιορισμού του προβλήματος.

Σε παλαιότερο άρθρο μου με τίτλο “Θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα: Πρώτη στη συνολική κατανάλωση αντιβιοτικών” είχα παρουσιάσει εκτενώς το εξαιρετικά επικίνδυνο φαινόμενο της μικροβιακής αντοχής, καθώς και τις σχετικές προειδοποιήσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ. Η πολύ ανησυχητική πρωτιά της χώρας μας στα επίπεδα μικροβιακής αντοχής και στη συνολική κατανάλωση αντιμικροβιακών παραγόντων μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Φέτος, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ απηύθυνε ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, ζητώντας του να δώσει λύση σε ένα σοβαρό πρόβλημα, που συμβάλλει στην ανάπτυξη της αντοχής των μικροβίων στη χώρα μας, σημειώνοντας ότι «η ορθή συνταγογράφηση και η σωστή χρήση αντιμικροβιακών ουσιών στην κοινότητα και τα νοσοκομεία είναι ένας από τους κύριους πυλώνες αντιμετώπισης του μείζονος αυτού προβλήματος δημόσιας υγείας… ». Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή εδώ.

Αλέξανδρος Δ. Τζεφεράκος
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
Επιστημονικός Διευθυντής στην
«ΜΟΝΑΔΑ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΡΕΑ»
Μαιευτήριο «ΡΕΑ»

Send this to a friend